IP: 217.8.186.* 03.02.04, 10:21
czy może mi ktoś z Was pomóc, jak zrobić polewę czekoladową do ciasta.
Niby banalna sprawa, ale nie wychodzi mi. Po mocnym zagrzaniu składników
oddziela mi sie jakaś woda (z masła chyba) od gęstniejącej masy, a masa ta za
nic nie przyczepia się do boków ciasta, bo jest jakaś tłusta i gęsta.
Próbowałam używać gotowej polewy, ale nie smakuje mi. Czasami używam
rozpuszczonej czekolady, ale też nie jestem zachwycona.
W polewie podobno ważne są proporcje, ale nikt nie umie mi powiedzieć, jakie
te proporcje powinny być.
Obserwuj wątek
    • Gość: kalina Re: polewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 12:13
      Napisz dokładnie jak robisz z proporcjami.Czy dodajesz z łyżkę wody?Bez tego
      nie wyjdzie gładka masa.No i polewa nie powinna się gotować.
      • Gość: topka Re: polewa IP: 217.8.186.* 03.02.04, 13:20
        moje proporcje są tzw. "na oko", trochę masła, trochę cukru pudru i czubata
        łyżka kakao, acha jeszcze łyżka wody.
        Staram się tego nie zagotować, ale bez odpowiedniej temperatury nawet cukier
        puder się nie rozpuści i jest nieco wyczuwalny, więc delikatnie podgrzewam całą
        masę, no i klops......ta polewa jeszcze mi nigdy "nie wyszła".
      • marghot Re: polewa 03.02.04, 13:42
        ja robie polewę korzystając z połowicznie przygotowanego murzynka:

        1/2 szkl. mleka + 1 i 1/2 szkl. cukru, to mieszając w garnku podgrzewam, gdy
        całość się stopi w jedną masę dodaję 1 kostke masła i mieszam do rozpuszczenia
        (wciąż na ogniu), gdy całość przestygnie dodaję 3 łyzki kakao i 3 żółtka.
        mieszam.
        z tego odlewam ok. 1/2 szkl. na polewę do reszty dodaję mąkę i proszek do
        pieczenia+ rodzynki
    • Gość: kuchta Re: polewa IP: 195.245.217.* 03.02.04, 12:46
      A może spróbuj tak: na głęboki talera wsyp 15 dkg cukru pudru i wymieszaj z
      kakao /ok.3 łyżek/. Roztop 1/2 kostki masła, wlej do cukru i szybko wymieszaj.
      I juz gotowe.
    • Gość: charlotte Re: polewa IP: 62.29.137.* 03.02.04, 13:37
      Rozpuść 1/2 kostki masła z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami wody. Zestaw z gazu i
      dodaj 2 czubate łyżki kakao (mieszaj przy tym intensywnie). Od razu smaruj na
      cieście, gdyż szybko gęstnieje, gdy stygnie. Gdyby się zwarzyła, dodaj troszkę
      gorącej wody i mieszaj do uzyskania gładkiej masy (ale przy tym przepisie to
      sie rzadko zdarza, gdy niedokładnie odmierzymy składniki).
      • Gość: topka Re: polewa IP: 217.8.186.* 03.02.04, 13:54
        dzięęęęękuję! dziś wypróbuję. Mam do posmarowania "chatkę baby jagi".
        • Gość: Cynamoon Re: polewa IP: *.it-net.pl 03.02.04, 16:30
          Chyba Twoim problemem jest "wytracanie sie " tluszczu. Dzieje sie tak dlatego,
          ze jest zbyt duza roznica temperatur miedzy skladnikami. Warto wczesniej
          wszytstkie skladniki, zeby mialy ta sama temperature.
          Czasem tluszcz wytarca sie jeszcze przy dodaniu zapachu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka