IP: 217.8.186.* 03.02.04, 10:21
czy może mi ktoś z Was pomóc, jak zrobić polewę czekoladową do ciasta.
Niby banalna sprawa, ale nie wychodzi mi. Po mocnym zagrzaniu składników
oddziela mi sie jakaś woda (z masła chyba) od gęstniejącej masy, a masa ta za
nic nie przyczepia się do boków ciasta, bo jest jakaś tłusta i gęsta.
Próbowałam używać gotowej polewy, ale nie smakuje mi. Czasami używam
rozpuszczonej czekolady, ale też nie jestem zachwycona.
W polewie podobno ważne są proporcje, ale nikt nie umie mi powiedzieć, jakie
te proporcje powinny być.
Obserwuj wątek
      • Gość: topka Re: polewa IP: 217.8.186.* 03.02.04, 13:20
        moje proporcje są tzw. "na oko", trochę masła, trochę cukru pudru i czubata
        łyżka kakao, acha jeszcze łyżka wody.
        Staram się tego nie zagotować, ale bez odpowiedniej temperatury nawet cukier
        puder się nie rozpuści i jest nieco wyczuwalny, więc delikatnie podgrzewam całą
        masę, no i klops......ta polewa jeszcze mi nigdy "nie wyszła".
      • marghot Re: polewa 03.02.04, 13:42
        ja robie polewę korzystając z połowicznie przygotowanego murzynka:

        1/2 szkl. mleka + 1 i 1/2 szkl. cukru, to mieszając w garnku podgrzewam, gdy
        całość się stopi w jedną masę dodaję 1 kostke masła i mieszam do rozpuszczenia
        (wciąż na ogniu), gdy całość przestygnie dodaję 3 łyzki kakao i 3 żółtka.
        mieszam.
        z tego odlewam ok. 1/2 szkl. na polewę do reszty dodaję mąkę i proszek do
        pieczenia+ rodzynki
    • Gość: charlotte Re: polewa IP: 62.29.137.* 03.02.04, 13:37
      Rozpuść 1/2 kostki masła z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami wody. Zestaw z gazu i
      dodaj 2 czubate łyżki kakao (mieszaj przy tym intensywnie). Od razu smaruj na
      cieście, gdyż szybko gęstnieje, gdy stygnie. Gdyby się zwarzyła, dodaj troszkę
      gorącej wody i mieszaj do uzyskania gładkiej masy (ale przy tym przepisie to
      sie rzadko zdarza, gdy niedokładnie odmierzymy składniki).
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka