Gość: kaz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.02.04, 18:59 Jak to zrobić samemu? Z jakiej śmietany? Schłodzonej? Czym ubijać? Litości, kobiety, pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chris Re: bita śmietana IP: *.icpnet.pl 08.02.04, 19:23 schlodzona, 30% np. laciata do deserow, dodajesz cukier lub cukier waniliowy i to wszystko mikserem, az bedzie sztywna Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: bita śmietana 08.02.04, 19:37 Śmietana kremówka - np. w sklepach dostępna 36%. Ubijać z cukrem i wanilią albo mikserem albo ręczną trzepaczką. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: bita śmietana IP: *.upc-g.chello.nl 08.02.04, 19:53 No tak, niby takie proste, wystarczy ubic i juz.Na sztywno. Ja ubijam i za moment mam juz maslo :) Jeszcze nigdy mi nie wyszla bita smietana. Chyba jakas pechowa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: bita śmietana 08.02.04, 20:50 Nie można ubijać na wysokich obrotach miksera bo wtedy śmietana jest zbita i szybciej się 'maśli'.Lepiej ubijać ręczną trzepaczką,a jeżeli już mikserem to na wolnych obrotach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgi Re: bita śmietana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 21:12 ja ubijam zawsze trzepaczką ręcznie i wchodzi znakomicie. Można ubijać z cukrem lub bez,śmitana 30%,schłodzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala ja czasem specjalnie przebijam :) dodaję czosnek IP: 81.21.197.* 08.02.04, 21:34 i mniam masełko nie słone, a bardzo czosnkowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mito Re: bita śmietana IP: *.acn.waw.pl 08.02.04, 23:03 Ubijaj trzepaczką, albo mikserem (ale nie za szybko) i trzeba "złapać' moment, kiedy śmietana jest dobra - bo jak za długo ubijasz to będzie masło. Super na bitą śmietanę jest śmietana wiejska - ale to do osób majacych znajomych na wsi :) Pzdr i cieszę się, ze są osoby robiące prawdziwą bitą śmietanę, a nie stosujące to paskudztwo w sprayu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: bita śmietana IP: *.it-net.pl 09.02.04, 14:40 Ja ubijam blenderem z koncowka- matewka. Z lyzeczka cukru i pol szczypta soli. Wole o niebo smietane kremowke z kubeczka, niz jakas Laciaata uht z kartonika. I dodam, ze czasem nie ma nic lepszego na dola, jak ubita smietana, z lodami (zwykly waniloiwy Algidy w kostce sie dobrze sprawdza, ale moze byc kazdy inny), posypana bakalimai, gorzkim kakao albo kilkoma krysztalkami rozpuszczalnej kawy,jeszcze polana ajerkoniakiem(wersja exluzywnna;-)))i juz nic, tylko blogosc, blogosc, blogosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: bita śmietana IP: *.mtvk.pl 09.02.04, 15:20 Zaraz mnie wszyscy tu skrzycza, ale zaryzykuje :) Do schlodzonej smietanki kremowki dodaj odrobine Smietanfixu Dra Oetkera (jest chyba troszke slodki, ale nie daje zadnego "obcego" czy sztucznego posmaku) i ew. cukier (najlepiej puder). Ubijaj mikserem na srednich obrotach, ale ostroznie, zeby nie zrobilo sie maslo. Mnie zawsze sie udaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarecka Re: jak "utrwalić"? IP: 82.210.140.* 09.02.04, 16:34 No, właśnie. Bitą smietanę podaję tylko wtedy, kiedy mogę ją ubić przed samym postawieniem na stole, co oznacza, że tylko w trakcie bardzo kameralnych spotkań - przy stole gadu-gadu a ja na chwilę wychodzę, ubijam i np. dokładam do pucharków z lodami bo o jakimś przystrajaniu tortów po prostu nie ma mowy w takich okolicznościach. Czy i jak można śmietanę zabezpieczyć, żeby poczekała a nie straciła walorów? Czy sprawdzają się te oetkerowskie wynalazki? Zawsze sobie obiecuję, że zrobię próbę a potem zapominam. Czy macie jakieś doświadczenia w tej materii? H. ps. rozumiem, że K. się sprawdza śmietanfix przy ubijaniu, ale czy może ta ubita śmietana postać (jako składnik tortu np.)? i jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: jak "utrwalić"? 09.02.04, 17:31 To może ja Ci odpowiem.Jeżeli chodzi o Śmietanfix to sprawdza się doskonale ale właśnie w tortach i innych ciastach.Śmietana jest trochę sztywniejsza i nie podchodzi wodą.Ale jeżeli ma to być śmietana do deseru,który będzie jedzony niedługo to nie ma sensu dodawać Śmietanfixu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: jak "utrwalić"? IP: *.mtvk.pl 10.02.04, 10:34 Jak dla mnie Smietanfix nadaje sie wlasnie do smietany "deserowej", nie do ciast. Jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic dobrej smietany do ciasta, zeby przetrwala kilka dni, nie oklapla :( Cukiernicy musza miec jakis sekret, ktorego niestety nie odkrylam. Odpowiedz Link Zgłoś
hibcio Re: jak "utrwalić"? 10.02.04, 11:22 Moja mama do utrwalenia bitej śmietany dodaje odrobinę rozpuszczonej żelatyny. Cisto trzyma się dłużej a żelatyna nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: jak "utrwalić"? IP: *.dialup.tiscali.it 10.02.04, 13:58 Trzymasz ciasto z bita smietana przez kilka dni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: jak "utrwalić"? IP: *.mtvk.pl 10.02.04, 14:06 Przez 2-3 dni raczej sie nie zepsuje :) A jesli jest wyjatkowo niesmaczne, to trzymam nawet dluzej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Jak długo przechowywać 10.02.04, 14:39 Co do długości przechowywania ciast z bitą śmietaną to jestem zdania że powinno się zjadać je tego samego dnia a najwyżej na drugi dzień od zrobienia.Później takie ciasto jest dla mnie niesmaczne właśnie przez śmietanę która nabiera-przepraszam za wyrażenie-ścierkowego posmaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: bita śmietana IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.02.04, 22:54 Dzieki, dzięki, dzięki. Jutro trzepaczka w dłoń i do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: bita śmietana IP: 62.29.137.* 10.02.04, 10:42 Najlepiej dodać żelatyny (ok. 1 łyżeczki na szklankę śmietany, rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody). Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać trochę śmietany (już ubitej), rozmieszać i całość z powrotem dać do śmietany i dobrze wymieszać lub chwilkę zmiksować. Wtedy na pewno przetrwa dłużej niż 1 dzień i moim zdaniem, to jest lepsze od śmietanfixu. Odpowiedz Link Zgłoś