Gość: ola IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 15:55 po turecku czy z eksporesu? (przy okazji ile moze kosztaowac ekspres do kawy?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: jaka kawa 13.02.04, 16:00 kawa z ekspresu lecz ciśneiniowego, a nie przelewowego dla mnie espresso jest the best :) ostatnio kupiliśmy znajomym (wspólnie z innymi znajomymi) ekspres firmy Krups, w media markt zapłaciliśmy 550zł ciśnienie 15 bar, jednocześnie robią się dwie kawki+ dysza do capuccino Odpowiedz Link Zgłoś
editha2 Re: jaka kawa 13.02.04, 16:17 Marghot,jaki ten ekspresik Krupsa?Dobrą kawkę robi?A mleczko dobrze podbija? Pytam ,bo mój De Longi już troszkę szwankuje,kiedyś miałam Rowentę ...Ta cena 550 nawet atrakcyjna,więc może się skuszę i Krups będzie kolejny?Uwielbiam kawkę z pianką oczywiście tylko z ciśnieniowego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jaka kawa 16.02.04, 08:19 kawka pyszna, oczywiscie sm gatunek kawy tez jest istotny :) nie jestem fanem capuccino, ale wg mnie mleczko ekspres robi na medal :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: jaka kawa IP: 81.210.125.* 13.02.04, 16:23 Popieram ekspres ciśnieniowy! Wydaje mi się jednak, że te najlepsze (albo przynajmniej względnie dobre) są super drogie. Ja mam De Longhi Caffe Treviso, kosztował, o ile mnie pamięć nie myli, ok 300 zł parę lat temu i jest beznadziejny. Ubijam nim tylko mleko. Tańsza wersja "ciśnieniowca" to taki malutki stalowy ekspresik do włoskiego espresso, który podgrzewamy na płycie. Koniecznie Made in Italy:-) Ceny wahają się od 40 zł (w IKEA, wyglądający tak sobie) do ok. 300 zł ("na wysoki połysk";- ). Ja mam taki, na którym jest napisane Lavazza, ma chyba z 7 lat, a kawa z niego smakuje wybornie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: jaka kawa IP: *.chello.pl 13.02.04, 16:23 duzo duzo tansze sa tzw. ekspresy przelewowe, ale ja nie cierpie kazwy z takiego ekspresu - zawsze mi smierdzi papierem, niezaleznie do tego, jakiego filtra ktos uzyje dobry ekspres cisnieniowy kosztuje roznie, czasem nawet kolo 2 tys. taka kawa jest moim zdaniem najlepsza i zadna inna nie wytrzmuje porownania. gdybys sie zdecydowala na zakup to nie daj sie skusic niska cena, kup 15 barowy. slabsze wytwarzaja za niskie cisnienie i kawa nie jest dobra, a juz na pewno zle sie ubija mleko. warto kupic model z dysza do mleka, nie warto lakomic sie na gadzety typu automatyczny system do cappucino itp (szczegolnie to sobie upodobalo de longhi). jesli masz mozliwosci i ochote, zeby wydac wiecej kasy kup albo taki, ktory ma wiekszy zbiornik na wode, albo taki, w ktorym nie trzeba dlugo czekac po zrobieniu kawy az bedzie mozna wlac nowa porcje wody (z reguly wlasnie trzeb - zabezpieczenie zaworka) - to bardzo praktyczne przy gosciach, z reguly taki gadzet nazywa sie non-stop albo jakos podobnie. niestety wydatnie podraza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska i nie Siemens ani Bosch IP: 81.210.125.* 13.02.04, 16:27 Właśnie - dodam tylko, że nie warto kupować Siemensa ani Boscha, bo te urządzenia są potwierdzeniem reguły, że Niemcy nie potrafią dobrze parzyć kawy. Moja koleżanka ma wielgachny ekspres siemensa (TT 5502 czy coś w tym guście), który kosztował podobno ok 4,5 tys i kawa z niego jest hmnnn. Poza tym po spienieniu mleka, ekspres musi odczekać chyba z 10 min, żeby można było kontynuować parzenie kawy. wtedy goście czekają na kawę, a my musimy sterczeć w kuchni nad maszyną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: i nie Siemens ani Bosch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 00:45 Kawa najlepsza, to kawa ziarnista, swieżo palona i mielona. Co do ekspresu, to od kilku la mam ekspres ciśnieniowy firmy De Longhi. Sprawuje się znakomicie. Przy wyborze ekspresu ciśnieniowego musisz pamiętać aby ciśnienie nie było niższe niż 15 bar. A co do kawy, to jeśli dodasz do parzenia odrobinę wanilii, zyska niepowtarzalny aromat. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ixi456 La Pavoni 12.07.04, 10:18 Ja najbardziej lubię pić kawę z mojego ekspresu. Produkt firmy La Pavoni. Spośród wielu modeli wybrałem sobie model EDL. Ma podgrzewacz do filiżanek, specjalny automat do robienia cappuccino, duży wyjmowany pojemnik na wodę, oczywiście 15 BAR i fajny wyglad, idealny rozmiar, że zawszę mogę go przenieść lub zabrać na jakąś imprezkę a dodatkowo jest łatwy w obsłudze i utrzymaniu. Mało tego, gdy go kupowałem u przedstawiciela zaoferowano mi 24 miesięczna gwarancję. Kawa jest naprawdę świetna. Moja dziewczyna zakochała się w cappuccino. Czasami myślę, że mnie częściej odwiedza właśnie ze względu na ekspres. Jesli ktoś jeszcze szuka czegoś szczególnego, to naprawdę polecam - www.caffedesign.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: jaka kawa 13.02.04, 16:28 Tylko cisnieniowy!Wg zaprzyjaźnionych Włochów, mieszkających w Polsce najlepszy Krups - De Longhi awaryjny. Ja za ich radą kupiłam Krupsa (ok.550 zł).Miałam problem z końcówką do spieniania mleka - okazało się, że nienależycie ją czyściłam. Poza tym wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: jaka kawa 13.02.04, 17:43 Nikt nie wspomniał o ekspresach Saeco. To włoska firma specjalizująca się w najnowocześniejszych ekspresach. Muszą trochę popracować nad wzornictwem modeli , ale jakość sprzętu to światowa ekstraklasa. Jeśli ekspres ciśnieniowy to 15 bar, tymi o niższym ciśnieniu nie ma co sobie nawet zawracać głowy. Za 600 zł już kupisz bardzo dobry(ale bez młynka). Odpowiedz Link Zgłoś
maggie-c Re: jaka kawa 16.02.04, 10:46 ostatnie modele te z wyzszej polki sa wcale niczego sobie a nawet maja ladny design. I sa na pewno dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: jaka kawa 16.02.04, 12:22 Wiem . I właśnie mam jeden z nich. W środku to samo to jeden z modeli ale w nazwie + "de Luxe"(za co niestety firma doliczyła sobie). De Longhi kuszą ludzi swoim wzornictwem i w efekcie potem częste skargi. Mój Saeco jest niezawodny i kawa pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jaka kawa 13.02.04, 17:49 Jak dla mnie - tylko z ekspresu, z dużą ilością mleka, przedtem własnoręcznie zmielona. Jeśli chodzi o ceny ekspresów, to zależy o jakie pytasz. Zwykły przelewowy, np. Philipsa z serii Cucina kosztuje około 150 zł, wysokociśnieniowe zaczynają się od ponad 300 zł, a są i takie machiny, które kosztują dobrze ponad 1000 i więcej zł. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jaka kawa 13.02.04, 19:41 Wyłącznie z ekspresu. Ekspresy ciśnieniowe sa ok.. ale kosztują, ja polecam zwykły ekspresik do kawy do stawiania na gazie - nazywa sie toto Moka i kosztuje grosze, a efekt murowany. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jaka kawa IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 20:23 Mówiąc o kawie warto pamiętać, że sposób parzenia to tylko połowa jakości i smaku tego napoju; druga połowa to z jakich terenów geograficznych kawa pochodzi i w jaki sposób jest palona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jaka kawa IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 20:35 Ta strona powinna ci pomóc: www.kawa-online.com/ziarno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Bardzo dziękuję za rady IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 22:09 wiem jedno: na ciśnieniowy mnie na razie nie stać (nawet na taki za 500 zł), mam inne pilniejsze wydatki, a przelewowy odradzacie... cóż pozostaje pić kawkę zalewana z czajnika... oj a taka miałam chętkę na naprawde dobre kawki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Bardzo dziękuję za rady IP: *.it-net.pl 14.02.04, 17:44 Etam, zaraz zalewana z czajnika... kup sobie taki specjalny plastikowy "lejek- zaparzacz" (okolo 5 zl) do kawy i papierowe filtry. wkladasz filtr do lejka, wsypujesz kawe, stawiasz nad kubkiem, zalewasz wrzatkiem i masz pyszna kawe jak z ekspresu, w tepie bardziej niz ekspersowym. bardzo, bardzo polecam ten sposob!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Bardzo dziękuję za rady IP: 81.185.231.* 15.02.04, 20:03 Nie, Olu nie zalewaj! Kup ten maly stalowy, ktory stawia sie na gaz, o ktorym pisala Liska. Ja dla siebie robie codziennie tylko taka kawe. No a dla wiekszej liczby osob, wkluczam express Krupsa. No ale sam aparat i woda dobrej kawy nie zrobia. Ja uzywam: Carte Noire, Café Velours. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: jaka kawa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.02.04, 22:16 Leć po Mokę, gwatrantuję, ze będziesz zadowolona. I polecam kawę np. Kimbo. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoja Re: jaka kawa? Dobra kawa. IP: *.ipt.aol.com 16.02.04, 10:01 Hej, to przeciez wszystko zalezy od gustu. Poniewaz jednak uwielbiam dobra kawe - wybralam ekspres cisnieniowy. Nie oplaca sie kupowac tanich "maszynek" - (do 1000 ZLP) - n a p r a w d e szkoda pieniedzy, kawy i nerwow. Wyprobowalam 2. takie (Krups, Rowenta) i bylam zalamana. Kawa byla obrzydliwa! Paskudna! Po tych nieudanych zakupach zdecydowalam sie na Saeco - Magic Roma, jest o.k., choc porownujac z kawa z maszyny aeg - teraz troche zaluje, ze nie wydalam troszke wiecej pieniedzy. Dziewczyny - nie kupujcie tanich ekspresow, naprawde nie warto! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jaka kawa? Dobra kawa. 16.02.04, 10:47 wiesz, nie każdego stać na wydatek rzędu 2tys złotych na ekspres do kawy niektórzy z nas muszą zadowolić się nieco tańszymi maszynami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoja Re: jaka kawa? Dobra kawa. IP: *.ipt.aol.com 16.02.04, 11:02 Czy rozmawiamy o dobrej kawie? Mnie rowniez nie stac, wzielam na raty, ktore jeszcze splacam, ale nie zaluje - naprawde. Pozdrawiam, nie mialam zamiaru "wywolywac wilka z lasu" - po prostu kupujac tanie ekspresy wyrzucilam pieniadze przez okno. Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: jaka kawa? Dobra kawa. 16.02.04, 12:32 Nie każdy ma miejsce ma takie duże pudło w kuchni. Poza tym mam młynek i nie widzę powodu by kupować ekspres z młynkiem (te drogie Saeco mają wbudowany co zwielokrotnia cenę )Model bez młynka po (chyba) 800 zł(trochę brzydsze ale takie same w środku są tańsze) daje fenomenalną kawę. Równie znakomitą popijam u koleżanki która przyrządza ją w tym srebrnym urządzeniu dwuczęściowym, skręcanym . Odpowiedz Link Zgłoś
editha2 Re: jaka kawa? Dobra kawa. 16.02.04, 13:04 Mam czas na podjęcie decyzji,co do tego jaki ten ekspresik...ale tak sobie myślę,że może zoja ma rację.Oba ekspresy które posiadałam wytrzymały ok 2 lata.Potem kawka spływa jakoś tak inaczej,pez pianki(nie mówię tu o spienionym mleczku)jest dobra,ale inna niż w kawiarence z dużej maszyny.Może zdecydowalabym się na taki za np.2 tys na raty,ale przerażają mnie jego gabaryty do mojej małej kuchni.. Powiedzcie mi jeszcze jaką kawkę najczęściej kupujecie do ekspresso? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: jaka kawa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.04, 12:43 Większośc Włochów ma w domu rzeczoną MOkę - smiem twierdzić, że akurat oni znają sie na kawie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniko Re: jaka kawa IP: 62.29.248.* 16.02.04, 13:22 Mam Rowente kupioną 5 lat temu za jakieś 500 zł - 15 bar. Kawa b. dobra ale nie gorąca tylko ciepła. Czy inne expresy też tak mają? Przeszkadza mi to, więc stoi w zasadzie nie używany a my pijemy kawę rozpuszczalną. Odpowiedz Link Zgłoś