Gość: Kapuściana głowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 14:05 Właściwie to ciągle nie wiem,czy kapuśniak i kwaśnica to jest to samo?Nie ważne,powiedzcie mi ,jak się gotuje kapuśniak ,bo ślinka mi leci od tygodnia!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tess Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? IP: *.telia.com 15.02.04, 14:17 gotujesz baze zupy na miesie z wszystkimi warzywami jakie lubisz, a odzielnie obotowujesz kiszona kapuste, sprawdzajac uprzednio czy nie zakwasna wtedy przeplucz po zimna woda. przed gotowaniem kiszonej kapusty zawsze jad podsmazam z cebulka, Jak baza zupy juz gotowa dodajesz uprzednio ugotowana kiszona kapuste chwile zagotowujac , uwazaj ze sola bo kapusta kwasna juz solona, przyprawy wedlug gustu smakowego lisc laurowy/ziele angielskie/pieprz/kminek-odrobinke itp...... pozdrawiam zyczac smacznego.... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? 15.02.04, 22:34 A dla mnie płukanie kapusty to troche profanacja- pozbywamy sie najcenniejszego.Ale dla mnie kapusniak nigdy nie jest za kwasny, bo ja kwasne uwielbiam, nie lubie mdłego kapusniaku czy bigosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola8 Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 22:24 Ja gotuję inaczej. Wywar najlepiej na boczku, do wywaru dodaje umytą i pokrojoną kapuste kiszona i gotuje az do miękkości. W międzyczasie dodaje przyprawy.Pod koniec gotowania dodaje ziemniaki pokrojone w kostke, a na końcu zagęszczam wodą z mąka. Można dodac troche przecieru pomidorowego. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 15.02.04, 23:08 a ja gotuje wywar na wędzonych żeberkach, z włoszczyzna naturalnie. dodaję kapustę kiszoną, nie gotuję jej osobno ani nie podsmażam (taki przepis tez znam). do tego przyprawy itd. i zupa jest pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch kwaśnica 16.02.04, 10:44 przepisy na kapuśniak już Ci podano, to teraz czas na kwaśnicę: Potrzebne Ci będą: 1. żeberka wędzone, albo inna wędzonka 2. sok spod kiszonej kapusty 3. warzywa 4. przyprawy (ziele angielskie, liść, sól, pieprz, majeranek) 5. żółtko Z warzyw, wędzonki gotujesz wywar, jak mięso miękkie to je wyjmujesz, kroisz w kostkę, wywar przecedź, pokrojone mięso włóż spowrotem do zupy. Wlej kwas kapuściany i zagotuj + majeranek + sól i pieprz. W miseczce zamieszaj żółtko z gorącą zupą i wlej do garnka. Podaje się to z kładzionymi kluskami (najlepiej z tartych ziemniaków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? IP: 80.51.195.* 16.02.04, 11:30 Podsmażasz cebulę, dodajesz boczek wędzony pokrojony w kosteczkę, gdy to jest złotego koloru dodajesz kapustę kiszoną, wcześniej pokrojoną, wszystko przesmażasz jeszcze parę min. W garnku gotujesz wodę, do gotującej wody dodajesz ziemniaki pokrojone w plastry, gotujesz na półmiękko. Do ziemniaków dodajesz to z patelni. Przyprawiasz wegetą, pieprzem. Czosnek rościerasz z solą i dodajesz do zupy. Mnie bardzo smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
magwys Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? 16.02.04, 18:35 Witam! oj, mi też ślinka poleciała na myśl o kapuśniaku:)) U mnie robi się go nieco inaczej - Żeberka albo boczek z żeberkiem - ale nie wędzony! kapusta kiszona liść laurowy ziele angielskie pieprz sól kasza perłowa 1-2 łyżki płaskie(albo wiejska, ale nie pęczak!) do garnka wkłada się wszystko naraz - kapustę, mieso i przyprawy, kaszę też i wody tyle, ile talerzy zupy ma być + jedna szklanka "dla garnka". Zagotować i zmniejszyć ogień, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec dodać troszkę majeranku (pomoże przeżyć tę kapustę:) Kasza fajnie się rozklei i nie będzie żadnych ziarenek, a kapuśniak nie będzie rzadki. U nas kapuśniak z ziemniakami gotowanymi w zupie nazywa się "dziad"!!! A ten po mojemu podaje się z ziemniakami ugotowanymi osobno, okraszonymi skwareczkami, na osobnym talerzyku - PYCHA!!! Kurczę, jak lubię :) jutro zrobię. SMACZNEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magwys Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? 16.02.04, 22:48 magwys napisała: > Witam! oj, mi też ślinka poleciała na myśl o kapuśniaku:)) U mnie robi się go > nieco inaczej - > Żeberka albo boczek z żeberkiem - ale nie wędzony! > kapusta kiszona > liść laurowy > ziele angielskie > pieprz > sól > kasza perłowa 1-2 łyżki płaskie(albo wiejska, ale nie pęczak!) > do garnka wkłada się wszystko naraz - kapustę, mieso i przyprawy, kaszę też i > wody tyle, ile talerzy zupy ma być + jedna szklanka "dla garnka". Zagotować i > zmniejszyć ogień, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec dodać troszkę > majeranku (pomoże przeżyć tę kapustę:) > Kasza fajnie się rozklei i nie będzie żadnych ziarenek, a kapuśniak nie będzie > rzadki. U nas kapuśniak z ziemniakami gotowanymi w zupie nazywa się "dziad"!!! > A ten po mojemu podaje się z ziemniakami ugotowanymi osobno, okraszonymi > skwareczkami, na osobnym talerzyku - PYCHA!!! Kurczę, jak lubię :) jutro > zrobię. SMACZNEGO!!! No i by było niedobre - bo zapomniałąm o CEBULI!!! ! sporą cebulkę pokrajaną w piórka też trzeba koniecznie dodać! No i teraz dopiero - SMACZNEGO :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? 16.02.04, 21:15 Gość portalu: Kapuściana głowa napisał(a): > Właściwie to ciągle nie wiem,czy kapuśniak i kwaśnica to jest to samo?Nie > ważne,powiedzcie mi ,jak się gotuje kapuśniak ,bo ślinka mi leci od > tygodnia!!! Przyznam, że ja nie tak dawno dowiedziałam się jaka jest różnica pomiędzy kwaśnicą a kapuśniakiem. Kapuśniak znałam i czasem robię ale kwaśnicę jadłam pierwszy raz dwa lata temu w Polsce. Mam natomiast dobrą znajomą, która jest rodowitą góralką i wytłumaczyła mi co to jest prawdziwa góralska kwaśnica. Zostałam nawet takową potrawą poczęstowana, na własne życzenie. Jest to zupa na rosole wieprzowym, do której dodaje się kwasu z kapusty i podaje z ziemniakami.Ot i tyle. Ja natomiast trochę zmodernizowałam przepis i na grzebieciku kurzym gotuję rosół, wrzucam oczywiście jarzyny, jedno opakowanie kapusty kiszonej razem z sokiem (500g), dwa ząbki czosnku, liść laurowy, 1 cebulę (kostka) podsmażoną na maśle, pieprz. Podaje z chlebem. Najlepiej smakuje w letnie dni. Kapuśniak dla mnie musi byc na wędzonce, z kawałkami mięsa no i oczywiście gęściejszy .... Odpowiedz Link Zgłoś
zusa_jesienna Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? 18.02.04, 17:56 Dzieki Wam ugotowalam wczoraj wspaniala - zapomniana (ja o niej zapomnialam, naturalnie) zupe, dodalam jeszcze szklanke wytrawnego wina i byla wspaniala - to tak jak odwiedziny starej przyjaciolki po latach. Dzieki, jak dobrze miec "sasiada internetowego". pa Odpowiedz Link Zgłoś