Dodaj do ulubionych

czosnek :/

28.02.04, 12:25
bardzo lubię czosnek (na świeżym chlebku z masłem), alep ozwalam sobie na tę
przyjemnosć najwyzej raz w roku. z wiadomych względów.
Czy ktos zna cudo, które pomoże zneutralizować zapach czosnku? następnego dnia
po "czosnkowym grzechu" czuję zapach na skórze i we włosach... i dziś jest
właśnie ten następny dzień :(((((( Pomocy...
Obserwuj wątek
    • brookie Re: czosnek :/ 28.02.04, 13:15
      Podobno rzucie natki pietruszki niweluje zapach.
      • Gość: Pichciarz Re: czosnek :/ IP: *.proxy.aol.com 28.02.04, 23:45
        Tak! Również sok z cytryny i ogólnie, witamina C.
    • Gość: tralalumpek Re: czosnek :/ IP: 217.13.182.* 28.02.04, 13:49
      uzywam duzo czosnku w swojej kuchni (nawet do rosolu wrzuca zabek czosnku),
      uwielbiam czosnek, pizza np musi byc dodatkowo posmarowana czosnkiem
      dodam ze pracuje i jestem w ciaglym kontakcie z ludzmi i wcale nie smierdze
      czosnkiem
      ja mysle ze to troche takie urojenia i obsesje ta "opary czosnku" po jego
      zjedzeniu, ta skora parujaca i wlosy....
      • Gość: chris Re: czosnek :/ IP: *.icpnet.pl 28.02.04, 15:55
        Nie wiem od czego to zależy ale od niektórych osób faktycznie bardzo czuć czosnek - skóra, włosy... Mieszkałam kiedyś z taką dziewczyną, która lubiła czosnek i się tym nie przejmowała. Dla innych to było po prostu smród.
        • tralalumpek Re: czosnek :/ 28.02.04, 21:07
          Gość portalu: chris napisał(a):

> Nie wiem od czego to zależy ale od niektórych osób faktycznie bardzo czuć
          czosn
          > ek - skóra, włosy... Mieszkałam kiedyś z taką dziewczyną, która lubiła
          czosnek
          > i się tym nie przejmowała. Dla innych to było po prostu smród.

byc moze, byc moze ktos smierdzi czosnkiem jezeli go jada rano , w poludnie i
          wieczor i jeszcze w przerwach pomiedzy tymi posilkami i jeszcze do tego
          kombinacja jego potu jest taka a nie inna w porowenaniu z przemiana materii....
          ale jezeli ktos mowi, ze zjadl troche czosnku z chlebem i nastepnego dnia
          smierdza mu wlosy czosnkiem to sorry....
          • Gość: chris Re: czosnek :/ IP: *.icpnet.pl 28.02.04, 21:27
            > ale jezeli ktos mowi, ze zjadl troche czosnku z chlebem i nastepnego dnia
            > smierdza mu wlosy czosnkiem to sorry....

Tralalumpku, to jest możliwe. Myślę, że to zależy również od tego jak bardzo wrażliwi jesteśmy na zapachy. Ja wyczuwam coś takiego. I od siebie i od innych. Niektórzy mówią, że przesadzam, bo nic nie czuć - no cóż, oni nie czują... a ja stoję koło jakiejś osoby i wiem co ona jadła na kolację...
    • Gość: mark Re: czosnek :/ IP: 80.48.140.* 28.02.04, 14:08
      jedz w sobote do poniedziałku sie wysmierdzi a w poniedzialek profilaktycznie
      guma mietowa
    • Gość: Krewetka Re: czosnek :/ IP: 213.131.78.* 28.02.04, 14:39
      Jest tylko jedna rzecz, ktora usunie zapach czosnku. To........ cebula. ;-)
      • Gość: tiny Re: czosnek :/ IP: *.org 28.02.04, 16:20
        :)))))))))
        mama radziła czekoladę - wciągnęłam niemal cała tabliczke gorzkiej.
        słyszałam, że pomaga mleko - jestem uczulona, więc pochłonęłam procję lodów...
        już zapach zniknął - albo nie czuję. ale chyba po prostu musiał "się
        wyśmierdzieć" :))))))
        niestety, pracuję również w niedzielę - więc z tymi dniami wolnymi to kłopot.
        ale czasem po prostu nie moznma się oprzeć :)))))))
        • kwieta4 Re: czosnek :/ 28.02.04, 19:27
          czosnek upieczony nie zostawia zadnych 'efektow ubocznych'. i jest b.smaczny.
          znasz pizze z czosnkiem i serem feta(+ ser zolty na to)? genialna!
          • Gość: Pichciarz Re: czosnek :/ IP: *.proxy.aol.com 28.02.04, 23:49
            Potwierdzam. Piekłem w mikrofalówce, doskonała "pasta" w smaku trochę chyba w
            stronę migdałowo-włoskoorzechową, ale to zależy od podniebienia. Tak czy
            inaczej, to już nie czosnek jakim go znamy.
            • tiny Re: czosnek :/ 29.02.04, 16:09
              czosnek z grilla - pyycha :) ale jednak to nie to samo, co świeży "wyciskacz
              łez" na chlebku :)))))

a wracajac do zapachów - zawsze byłam na nie wrażliwa, a stałam się jeszcze
              bardziej od kiedy nie jem mięsa. a przemiane materii mam taką dziwną, że bardzo
              "przesiąkam", wiec uważam jak mogę - po zjedzeniu twarożku z cebulką, następnego
              dnia zapach cebuli czuję na... dłoniach. być może przesadzam - ale przeszkadza
              mi to i tyle :)
              • dziuunia Re: czosnek :/ 29.02.04, 16:19
                Można kupić w aptece takie tabletki chlorofilowe,które podobno usuwają
                nieprzyjemne zapachy.Podobno bo nie sprawdziłam,widziałam tylko jak stałam w
                kolejce po leki.Może kup na próbę-nie były specjalnie drogie,chyba coś ok.8
                zł.Może zadziałają.
                • tiny Re: czosnek :/ 29.02.04, 20:28
                  to może być dobry pomysł :)
                  dziękuję :)
    • funana kardamon 01.03.04, 10:57
      Czosnkowy zapach z ust ;-) niweluje kardamon.Trzeba wydobyć czarne ziarenko i
      rozgryźć. Pierwsze doznanie nie jest najmilsze, ale gwarantuję, że pochwili
      znika w raz z zapachem czosnku.
      • tiny Re: kardamon 01.03.04, 18:27
        o, a tociekawe...
        można kupić w sklepie z przyprawami? drogie to-to?
        • funana Re: kardamon 02.03.04, 10:15
          W sklepie z przyprawami powinno być. Chodzi o zielony kardamon (ten mniejszy:-)
          Myślę, że maja też w sklepach z arabską żywnością (powszechnie to stosują do
          kawy).
    • Gość: wojti Re: czosnek :/ IP: *.wlb.vectranet.pl / 81.15.135.* 02.03.04, 02:01
      trzeba po tym zjeść pomarańcza albo grapefruita,od razu lepiej
    • gibsonb Re: czosnek :/ 03.03.04, 17:04
      Polecam po zjedzeniu czosnku napic sie cieplego mleka, na drugi dzien nic nie
      czuc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka