speni 08.03.04, 11:12 Co to takiego i gdzie znajdę tą mąkę. Czy ktoś już używał ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Liska Re: Mąka z orkiszu IP: 81.210.125.* 08.03.04, 11:21 Przypomina trochę mąkę razową. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Ja piekę z niej chleb - smakuje lekko orzechowo. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: Mąka z orkiszu 08.03.04, 11:29 Czy myślisz, że w przepisie chodzi właśnie o ten smak, czy może mogę wykorzystać właśnie mąkę razową (może jeszcze inną)? To jest przepis na ciasto ziemniaczane, spód i kraje z ciasta a środek masa z ziemniaków i róznych innych różności, coś a la tarta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Mąka z orkiszu IP: 81.210.125.* 08.03.04, 11:55 Wg Wielkiej Księgi Chleba: "Orkisz należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną i w związku z tym jego ziarno zawiera nieco więcej białek, witamin i składników mineralnych. Mąka z o. dobrze się nadaje do wypieku, a upieczony z niej chleb jest smaczny i nie kruszy się". moim zdaniem chleb z tej mąki smakuje zupełnie inaczej niż z razowej, bo jest bardziej wilgotny i "porowaty" i rzeczywiście nie kruszy się. Zależy, jak dużo tej mąki musisz dodać do ciasta. Jeśli np. 1 łyżkę to nie zawracałabym sobie głowy bieganiem do sklepu ze zdrową żywnością i zastąpiła mąkę orkiszową jakąkolwiek inną, ciemną. Ale jeśli jest jej w przepisie dużo - to inna sprawa. Zainteresowało mnie bardzo to Twoje ciasto ziemniaczane, co to jest? :) Odpowiedz Link Zgłoś