ajer2 12.06.10, 21:42 przepis na ciasta.Nic nie mogę znaleźć,albo nie umiem szukać.Możecie pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panda12 Re: Kuchnia hiszpańska,potrzebuję 12.06.10, 22:17 ale na jakie ciata... po hiszpańsku ciato to pastel... wrzuć w googla... Odpowiedz Link Zgłoś
ajer2 Re: Kuchnia hiszpańska,potrzebuję 12.06.10, 22:27 Takie żeby młody mógł zanieść do szkoły:)Mają dzień hiszpański i wypieki słodkie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panda12 Re: Kuchnia hiszpańska,potrzebuję IP: 88.204.251.* 13.06.10, 09:26 np takie :) bardzo proste :) www.youtube.com/watch?v=elJTpkDUS5I Odpowiedz Link Zgłoś
zonafranka bizcocho valenciano 14.06.10, 12:09 Jesli chodzi o wypieki ciast to jestem beznadziejna, ale ten biszkopt zawsze mi wychodzi (przy okazji - nauka hiszpanskiego): bizcocho valenciano de limon Índice | Agrega tu receta | Buscar | Las mas leídas | Conversión de Medidas [ Volver Atrás ] Versión imprimible Versión imprimible | enviar por Email esta receta enviar por Email esta receta bizcocho valenciano de limon Ingredientes: 3 huevos, 3 JAJA 1/2kl.harina, POL KG MAKI 1 yogurht de limon, JEDEN JOGURT CYTRYNOWY 1 vaso de aceite, SZKLANKA OLIWY 2 vasos de azucar,DWIE SZKLANKI CUKRU 1 vaso de leche,SZKLANKA MLEKA la rayadura de 1 limon, STARTA SKORKA Z JEDNEJ CYTRYNY 3 sobrecillos de glasificante o levadura,3 TOREBECZKI DROZDZY (JA UZYWAM NASZEGO PROSZKU DO PIECZENIA, BO NA ICH SPECYFIKACH DO WYPIEKOW SIE NIE ZNAM. dAJE OKOLO 3 LYZECZEK PROSZKU DO PIECZENIA) Mieszasz dobrze wszystkie skladniki. Pieczesz okolo 30 min w temp 180 stopni, ale lepiej kontrolowac biszkopt bo pieklam w roznych piekarnikach i roznie to bylo z czasem wypieku. Odpowiedz Link Zgłoś
ajer2 Re: bizcocho valenciano,dzięki,a nie znasz 14.06.10, 14:48 przepisu na jakieś ciasteczka?To byłby pewniak,że mi wyjdą.Wiesz nie jestem dobra w biszkoptach.Bardzo ciężko z przepisami z tej kuchni,chyba nie lubią słodyczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 zrob churros 14.06.10, 14:59 poszukaj w GP, np. tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83256263,83256263.html Odpowiedz Link Zgłoś
zonafranka Re: bizcocho valenciano,dzięki,a nie znasz 14.06.10, 21:14 Niestety nie znam :( To cud, ze w ogole znam na biszkopt. Nawet nie wiem czy sa jakies typowe ciasteczka dla Hiszpanii. Mieszkam akurat tu, gdezie jest duzo ludzi z Afryki Pln i je sie sporo ciasteczek i slodyczy pochodzenia arabskiego, z duzo iloscia miodu, halwy, pistacji itp., ale to wyzsza szkola. Wedlug mnie Hiszpania nie moze sie poszczycic dobrymi slodkimi wypiekami. Mozesz ostatecznie zrobic ryz na mleku na slodko. Bardzo typowy tutaj deser. Poza tym flan np. pomaranczowy, ale to trudniejsze niz biszkopt, albo salatka owocowa. teraz mamy tu sezon na czeresnie, arbuzy, melony, morele i nektarynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: bizcocho valenciano,dzięki,a nie znasz IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.06.10, 22:19 zrob churros Odpowiedz Link Zgłoś
ajer2 Re: bizcocho valenciano,dzięki,a nie znasz 14.06.10, 22:22 I tak dziękuję za podpowiedzi.Może zrobię to co podała buka.Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
b.celia Re: Kuchnia hiszpańska,potrzebuję 15.06.10, 14:48 znalazłam tylko coś takiego: ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Tort_hiszpanski,,30165620,9495.html , to może na taką okazję lepsze będzie jednak churros pozdr. :) Odpowiedz Link Zgłoś