Dodaj do ulubionych

TVN strzelił sobie w stopę

13.08.10, 22:29
Jakieś dwa tygodnie temu, podczas porannej kawy przypadkiem włączyłam tvn jakoś tak przed 10. I natrafiłam na właśnie rozpoczynające się Kuchenne Koszmary (Kitchen Nightmares) z Gordonem Ramsayem w roli głównej. Jako, że wcześniej nie miałam okazji obejrzeć tego programu, za to tvnowski odpowiednik z Magdą Gessler znam, to ucieszyłam się i zaczęłam oglądać. Obejrzałam ten odcinek z przyjemnością, a przede wszystkim z wielkim przeświadczeniem - tvn strzelił sobie gola. Kuchenne Rewolucje to po prostu straszny, okropny, przewidywalny, schematyczny i nudny do bólu program. Z irytującą prowadzącą, która ani pomysłu, ani charyzmy nie ma. Natomiast amerykańska wersja programu była zupełnie inna. Przede wszystkim prowadzący, kucharz, właściciel restauracji na całym świecie, rozpoznawalny przez osoby zarówno z branży gastronomicznej, jak i niezwiązanej z restauracjami. Kucharz, który wprowadzał faktyczne zmiany w odwiedzanych restauracjach. Kucharz, który diagnozował problem, a nie go sztucznie wywoływał. Mimo, że do tej pory specjalnie nie lubiłam Ramseya, to uważam, że w tej roli sprawdził się znakomicie. Żeby być obiektywną, obejrzałam kolejny odcinek, następnego znowu znowu i tak aż do piątku. Po weekendzie, jakoś chyba we wtorek, włączyłam tv, żeby obejrzeć Kuchenne koszmary i co?? Taniec z Gwiazdami!! Myślałam, że coś mi się pomyliło, może zegarek źle chodzi. Ale nie, to był pierwszy odcinek Tańca z Gwiazdami. Moje pierwsza reakcja, to ogromne rozczarowanie. A pierwsza myśl "czyżby tvn zorientował się, że wyświadczył sobie niedźwiedzią przysługę puszczjąc świetny oryginał?" W dodatku tuż przed rozpoczęciem kolejnego sezonu polskiej wersji.
Apel do tvnu!! Skoro robicie już polską wersję, to róbcie to na poziomie oryginału. Jeśłi nie macie budżetu, pomysłu, prowadzących, to nie róbcie wcale.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: TVN strzelił sobie w stopę 13.08.10, 22:33
      He he.
      TVN odnioslo sukces 'Kuchennymi Koszmarami' i dlatego zamierza
      robic drugą serię. Prymat bardzo sie pewnie z tego cieszy ;)
      • floress Re: TVN strzelił sobie w stopę 13.08.10, 22:55
        bene_gesserit napisała:

>Prymat bardzo sie pewnie z tego cieszy ;)

O właśnie!! Ten Prymat mnie tak drażni, że nie mogę tego zdzierżyć. Gesslerowa niby pierwszy dzień w resturacji, a wszędzie już Prymat pięknie porozkładany jak na witrynie sklepowej.
    • capferret Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 13.08.10, 22:42
      tzn nie jestes na topie, mamy wakacje i na nowe odcinki trzeba
      poczekac, Gordon jest tylko jeden i kazda jego kalka jest zalosna,
      ale gesslerowa w tym starciu jest calkiem, calkiem, choc byla lepsza
      i bardziej ostra a la Gordon na poczatku.

• minniemouse Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 14.08.10, 05:01
        a tak, nikt tak ladnie nie klnie jak Gordon :D

Minnie
        • kontopremiumizelkazaglowe Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 14.08.10, 11:17
          przezywacie ta gesslerowa jak stonka wykopki. program jak program prowadzaca jest dynamiczna i zabawna w porownaniu do wszelkich innych prowadzacch progrmy tvn. no i trudno o niej powiedziec, ze jest "irytującą prowadzącą, która ani pomysłu, ani charyzmy nie ma" pooprostu kazdy tutaj ma sie za kucharskie bostwo a ta bezczelna gesslerowa ma smialosc wprowadzac SWOJE pomysly wg SWOJEGO widzimisie i jeszcze jej za to placa i ma widownie :D
          • bene_gesserit Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 14.08.10, 11:32
            Eee tam, mi najbardziej przeszkadza, że ona ośmiela sie wprowadzać
            SWOJE włosy ze SWOJEJ głowy do niby-to idealnych potraw.
            • maniaczytania Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 14.08.10, 16:31
              a Ty w kuchni zawsze w czepku? :)
              Przeciez ona wchodzi tam na chwile, glownie instruujac, i wtedy wlosy spina.
              Chyba wystarczy?
              Poza tym to, czy wlosy wypadaja, nie zalezy od dlugosci, gestosci czy rodzaju
              czupryny.
              • abdullah_abdullah Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 14.08.10, 18:51
                Geslerowa to porazka, a Gordon lepszy jest w wersji angielskiej programu, wersja
                amerykanska jest niestety amerykanska jak sama nazwa wskazuje
              • bene_gesserit Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 14.08.10, 19:48
                Owszem, zawsze spinam wlosy i podwijam rekawy, wlasnie z powodu
                higieny. Robily tak moje babcie i moja mama tez tak robi. Cos w tym
                dziwnego?

Ona wcale tam nie wchodzi na chwile - chwilę to trwa na ekranie.
                Potrzącha tymi lokami nad czym moze, jestem przekonana, ze niejeden
                gosc znalazl czesc jej bujnego owlosienia w swoim talerzu.

Slusznie Sanepid chodzenie po kuchni z odkrytą glowa karze sporymi
                mandatami - zdaje sie, 500 zeta od lebka. Nieokrytego.
                • maniaczytania Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 14.08.10, 20:12
                  nie zauwazylas - ale moze nie zauwazylas - ona tez spina wlosy!
                  • bene_gesserit Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 14.08.10, 20:57
                    Takie spinanie to nie jest zadne spinanie. Po pierwsze - nie
                    zawsze, tzn na dwa odcinki w jednym rozkoszne loczki byly puszczone
                    zupelnie luzem, po drugie - te spiete byly tak spiete, ze spokojnie
                    zwisaly nad garnkiem.
    • bene_gesserit Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 15.08.10, 00:23
      Naprawde smiesza mnie te konfabulacje nt lakieru na wlosach pani G
      oraz zenujace insynuacje, ze ktokolwiek z dyskutujacych tu uznal,
      ze trzeba dokopac, bo sie dorobila.
      • minniemouse Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 15.08.10, 01:51
        a Gordon lepszy jest w wersji angielskiej programu, wersja
        amerykanska jest niestety amerykanska jak sama nazwa wskazuje

a czym sie rozni angielski od amerykanskiego???

Minnie
        • gosiownik Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 15.08.10, 20:31
          > a czym sie rozni angielski od amerykanskiego???
          >
          > Minnie
          >
          >

Tym, ze w wersji angielskiej nie widac, ze program jest rezyserowany. W wersji amerykanskiej wyraznie widac podzial na dobrych i zlych bohaterow, sztucznie podkrecane konflikty. W wersji brytyjskiej jakos bardziej sie czulo, ze Gordon przychodzi rzeczywiscie po to, zeby pomoc tym malym knajpkom i ich wlascielom. Natomiast w Ameryce przychodzi po prostu po to, zeby zrobic show. Widac taki target... Ale i tak go lubie (Ramsaya, nie target).
          • minniemouse Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 15.08.10, 23:53
            W wersji brytyjskiej jakos bardziej sie czulo, ze Gordon przychodzi
            rzeczywiscie po to, zeby pomoc tym malym knajpkom i ich wlascielom. Natomiast w
            Ameryce przychodzi po prostu po to, zeby zrobic show.

przesadzasz. lecialy i takie i takie odcinki. poza ty ze u was sie mowi "mate" a
            u nas nie, zadnej specjalnej roznicy nie widzialam.

Minnie
      • Gość: q Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz IP: *.walecznych.net 15.08.10, 08:15
        hmm jakby ci to powiedziec. stylizacja, makijaz, ukladanie wlosow i ich usztywnianie jest nieodzownym elementem programow tv. wlosy w jedzeniu przy gotowaniu juz nie to tylko twoje projekcje. rownie dobrze mozesz sie pozastanawiac czy napewno wszysyc myja rece po wyjsciu z toalety.
        • bene_gesserit Re: TVN zrobil remake ale ty nie myslisz 15.08.10, 11:09
          Doskonale sie orientuje, jakie sa realia na planie programu
          telewizyjnego. Zarazków na lapach nie widac, widac natomiast
          rozfruwane loczki, ktorych - zwlaszcza u Pani Ja Wam Pokaże, Jak
          Nalezy - byc nie powinno.
    • floress Re: TVN strzelił sobie w stopę 15.08.10, 18:34
      Ja bym chyba nawet tą Gesslerową zniosła, gdyby program nie był tak beznadziejnie przewidywalny i tvneowsko przerysowany. Zawsze ten sam schemat - najpierw niedobre jedzenie, brud, konflikty miedzy właścicielami a personelem, potem porostawiany wszędzie gdzie się da i tak sztucznie jak to tylko możliwe Prymat, zmiana menu, wyrzucenie paru pierdół z lokalu, promocja - zawsze taka sama, pełny lokal, a potem podpis 2 tygodnie później, odmieniony lokal i pełnia szczęścia, cud miód malina. W wersji amerykańskiej podobało mi się, że były różne problemy, różne zmiany, zmiany robione w trakcie, kiedy faktyczni goście byli w restauracji, i przede wszystkim to, że nie zawsze się udawało. I w trakcie tego wielkiego wieczoru i potem, gdy przychodzili po kilku lub kilkunastu tygodniach (bardziej wiarygodne jest gdy lokal faktycznie fajnie działa po 5 miesiącach, niż, gdy jak u nas po 2 tygodniach jest niby sielanka).
      • bene_gesserit Re: TVN strzelił sobie w stopę 15.08.10, 19:06
        floress napisała:

> Ja bym chyba nawet tą Gesslerową zniosła, gdyby program nie był
        tak beznadziejn
        > ie przewidywalny i tvneowsko przerysowany.

To w TVN nie jest mozliwe, niestety. Kazdy format, ktory tkną,
        zawsze przetefałeniają, w efekcie czego powstaje pozbawiony wdzięku
        i paru jeszcze innych rzeczy potworek.
    • pawel_zet Re: TVN strzelił sobie w stopę 15.08.10, 20:22
      Dla mnie największy ból Gesslerowej to jej całkowita nieznajomość
      jakiejkolwiek kuchni poza typową "europejską" sztampą polskich
      restauracji. Nawet restaurację w jakimś miasteczku, w którym między
      innymi była doskonała zdaniem Gesslerowej pizza, przerobiła w typową
      polską restaurację. Ja rozumiem, że Polacy na kuchni się nie znają i
      najchętniej jedliby wielkie schaboszczaki z wielkimi porcjami
      ziemiorów. W domu człowiek może gotować sobie co chce, ale gdy
      pojedzie w Polskę, to musi z konieczności wcinać te schaboszczaki na
      zmianę z kebabem. TVN niby promuje nieco lepszą niż ta nasza
      niezdrowa sztampa poprzez program Pascala, ale z drugiej strony ta
      Gesslerowa...
      • billy.the.kid Re: TVN strzelił sobie w stopę 15.08.10, 20:37
        bardzo chetnie żarłbym te wielkie schbowe, ale niestety,coraz mniej ich w
        knajpach. jakieś suszy,pice,kiebaby. a cholera z nimi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka