coralin Re: Co dzis na obiad 31.08.10, 19:02 Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym(wkroiłam do sosu oprócz cebuli, czosnku 2 suszone pomidory) i serem kozim. Odpowiedz Link Zgłoś
jastii Re: Co dzis na obiad 31.08.10, 20:25 Odwiedziłam dziś w końcu po raz pierwszy sklep z arabską żywnością i na obiad do grillowanego kurczaka jedliśmy: hummus, ser labneh, pastę paprykową, wielgachne oliwki z pestką 3 rodzaje, faszerowane bakłażany, grecką fetę z pomidorem, cebulą i papryką, chlebek pita. Pakując ingrediencje do pity i jedząc je osobno. Rewelka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Co dzis na obiad 31.08.10, 20:33 Zupa z salaty,curry z cukinii i na deser wciagnelam ciasto cukiniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ajer2 Re: Co dzis na obiad 31.08.10, 21:35 Dzisiaj bitki z wołowiny w sosie własnym,ziemniaki,kapusta czerwona gotowana i ziemniaki.Dla tych co mięsa nie lubią była ryba i buraki z papryką. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co dzis na obiad 31.08.10, 21:54 Widzę ,że faza cukiniowa nie tylko u mnie. Pyszne rzeczy wpisują tu forumowicze, ale ja jestem na etapie najadania się cukinią, bakłażanami, pomidorami i papryką. Jutro risotto z cukinią. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagnoma Re: Co dzis na obiad 31.08.10, 22:28 Ja tradycyjnie alio&olio. W czasie kiedy gotuje sie spaghetti podsmazam na oliwie posiekana pietruszke i czosnek. Potem sol&piepr i tarty parmezan. Pyyyycha! A juz a aktach totalnej, gigantycznej, dramtycznej desperacji CZASOWEJ (bo tak mi sie zdarza czasami) korzystam z polsordka: pierogow Malma. Wrzucam na chwile do wrzatku a potem 3 minuty podsmazam. Jem z ogorkami kiszonymi, konserwowymi, kiszona kapusta. Maja rozne do wyboru: ruskie, z kapusta&grzybami. Naprawde przyzwoite JESLI CZASU BRAK. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Co dzis na obiad 01.09.10, 12:58 jastii napisała: > Odwiedziłam dziś w końcu po raz pierwszy sklep z arabską żywnością i na obiad d > o > grillowanego kurczaka jedliśmy: hummus, ser labneh, pastę paprykową, wielgachne > oliwki z pestką 3 rodzaje, faszerowane bakłażany, grecką fetę z pomidorem, > cebulą i papryką, chlebek pita. Pakując ingrediencje do pity i jedząc je osobno > . > Rewelka. :) No, wreszcie ktoś jada w "moich klimatach" :) U na tak bardzo często, szczególnie że tym razem z Syrii zaopatrzenie przyjechało na długie kolejne miesiące (bo samochodem, więc dało się wreszcie zrobic zapasy) Ja co prawda dziś wyjadam resztki z lodówki w formie zapiekanki (ziemniaki, kurczak, papryka, brokuły - sos serowo śmietanowy) ale może jutro machnę coś z dodatkami, o których wspominałaś jastii :) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Co dzis na obiad 01.09.10, 14:35 U mnie dziś zupka z soczewicy - smakowite.com/2010/09/01/blyskawiczna-zupa-z-czerwonej-soczewicy/ Dla mnie w wersji wegetariańskiej z kukurydzą, a dla mojego mięsożernego faceta z kiełbaską. Do tego świeżutka bagietka i trochę sałaty z avocado. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co dzis na obiad 01.09.10, 15:50 Wieczorem wpadają przyjaciele i będzie rustykalny wieczór pod hasłem regionalna kuchnia Apulii :). italia-od-kuchni.blogspot.com/search/label/regionalna%20kuchnia%20Apulii (niektóre) Wyłącznie potrawy wegetariańskie. Wszystko hojnie potraktowane lokalną oliwą i popite lokalnym winem z dużego plastikowego bidona :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Co dzis na obiad 01.09.10, 15:59 Lashqueen, obiecaj relacje na blogu! :) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co dzis na obiad 01.09.10, 16:28 Będą raczej potrawy, które już się pojawiły na blogu, te z linka. Ale zobaczę, może jakieś fotki trzasnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Co dzis na obiad 01.09.10, 17:09 Musze w takim razie poswiecic sie lekturze bloga. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co dzis na obiad 01.09.10, 18:34 na obiad była kąpiel z menżem, w obecności kufla żywca, kieliszka wina białego i kota na podwieczorek będą śmieciowe burgery, które kupił jadąc po mnie fajnie tak czasem :P Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: Co dzis na obiad 01.09.10, 21:13 U nas miał być klasyczny gulasz wołowy plus fura fasolki szparagowej... ale zadzwoniła teściowa i zaprosiła na obiad. Była szczawiowa z jajem plus zapiekanka z indyka, sera, warzyw i pieczarek. Pycha! Za to gulasz jutro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Co dzis na obiad IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.09.10, 22:08 Micha salaty z warzywkami surowymi a na drugie piersi kurczacze "smazone" w piekarniku,mlode ziemniaki z piekarnika rowniez,cukinia z pomidorami,fasolka szparagowa.Goraco okrutnie wiec na deser arbuz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 A u mnie polski obiad IP: *.ptr.terago.net 01.09.10, 23:04 Zrazy cielece zawijane (w sosie z czerwonej papryki), kopytka, surowka z kiszonej, marchewka gotowana. W zwiazku z tym ze sezon rowerowy dobiega konca rowniez piwo(Krusovice) i butelka dobrego wina ('Cab'). Moja zonka jest mistrzynia tego dania takze ja bede sie raczyl winem i sluchal 'vinylu albo jakiegos SACD..... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: A u mnie polski obiad 02.09.10, 00:21 Nadrabiam zaległośći przedwczoraj gotowało dziecię : poledwiczki wieprozwe w sambalu + sałatka ze świeżego szpinaku. Na deser Tiramisu' Wczoraj krewetkowe curry z ananansem, plus ryż. Tajska sałatka z białej rzodkwi (rzodkiew zastąpiła zieloną papaję) deser - kupne lody Dziś - zupa pieczarkowa. Plus trochę resztek z wczoraj z fasolką szparagową ze słoika (domowej roboty) na ostro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: A u mnie polski obiad IP: *.dyn.iinet.net.au 02.09.10, 08:37 Wczoraj byla zupa z dyni z chlebem i babka z rodzynkami na deser. Dzis ugotowalam gar kapusniaku z kiszonej kapusty na wedzonej golonce. Dla niemeza zrobie domowe hamburgery, bo on z polskiej kuchni to tylko schabowego lubi a tego mu na zlosc nie zrobie. Na deser lody. Na jutro bedzie albo ryba z frytkami albo krewetki w sosie czosnkowym z chilli i ryzem. Wszystko zalezy od tego czy mi sie bedzie chcialo te krewetki obierac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelka Re: A u mnie polski obiad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 14:18 A kiedy macie czas po pracy przygotować te pyszności ? Umieram z głodu, a slina cieknie mi na klawiaturę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: A u mnie polski obiad IP: *.dyn.iinet.net.au 02.09.10, 14:47 Ja nie pracuje ale mimo wszystko gotowanie to nie lada wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: Co dzis na obiad 02.09.10, 15:52 pęczak z suszonymi pomidorami, oliwkami, startą cukinią, słonecznikiem, octem balsamicznym i bazylią. Wcześniej była sałatka dzisiaj na ciepło :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co dzis na obiad 02.09.10, 17:56 eenso napisała: > pęczak z suszonymi pomidorami, oliwkami, startą cukinią, słonecznikiem, octem b > alsamicznym i bazylią. > Wcześniej była sałatka dzisiaj na ciepło :) Brzmi rewelacyjnie. Dziś teściowa obdarowala nas pierogami. Robię do nich sałatkę z gotowanych baklazanow. A czas? Na zrobienie większości "moich" przepisów nie potrzeba dużo czasu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co dzis na obiad 02.09.10, 19:07 dzisiaj z kolei dziwnie, jakoś dawno normalnie nie gotowałam :D wakacje trwają... na pierwsze żurek, normalnie mięso, kiełbasa, warzywa działkowe i zakwas na drugie ale jednak sporo później to: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38940427,38940427.html Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Co dzis na obiad 03.09.10, 00:04 eksperymentalnie - ryba marynowana w herbacie ziemniaki na parze surówka Odpowiedz Link Zgłoś
n_ina Re: Co dzis na obiad 03.09.10, 01:08 bardzo smaczna zupa grzybowa, częściowo zmiksowana, wystarczy na cały obiad, bo mój żołądek skurczył się ostatnio, i to znacznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Co dzis na obiad IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.09.10, 07:06 U nas byly domowe cheeseburgery,do tego salata,pomidory,cebula surowa i z grilla,swieze ogorki.I mrozona herbata z cytryna. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co dzis na obiad 03.09.10, 12:52 Dziś udajemy, ze jest pełnia lata i jemy sałatki - buraczana z panierowana feta i z fasolki szparagowej, jajek i sera żółtego. Cholesterol się ucieszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: Co dzis na obiad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 14:31 Pierogi z fetą i ze szpinakiem :) W weekend - gołąbki :) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co dzis na obiad 03.09.10, 15:12 Zupa z kaszy perłowej z kwiatami cukinii. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Co dzis na obiad 03.09.10, 20:32 Wow, fajnie brzmi. W ogóle to fajnego masz bloga. U mnie dziś była zupa ziemniaczono-porowa z wędzonym łososiem - przepis na moim blogu (ukradziony Donnie Hay). Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co dzis na obiad 04.09.10, 19:16 Dzięki :). Ale to zasługa kraju, w którym mieszkam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co dzis na obiad 04.09.10, 13:59 U mnie jak zwykle o tej porze roku- "nudno". Czyli jem w kółko to samo czując zbliżająca się jesień. Chce się najeść na zapas rzeczami, które teraz smakują mi najlepiej. Dokupiłam cukinii, bakłażanów, papryki i nie tylko dziś, ale i w kolejnym tygodniu będę jadła dania na ich bazie. Dziś coś pomiędzy ratatouille a leczo. Jak zwykle we wrześniu dorzuciłam już kiełbasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Co dzis na obiad IP: 124.148.207.* 07.09.10, 04:38 Dzis robie penne z wedzonym lososiem w sosie smietanowo- serowym i grochem cukrowym. Na jutro bedzie lasagna z miesem wolowym i duza iloscia mozarelli. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co dzis na obiad 07.09.10, 10:21 wczoraj utylizacja lodówki - naleśniki zapieczone z szynką, cebulą i polnymi pomidorami z parmezanem, no po prostu... mega dziś pomidorówka z pomidorów domowych i lasagne pomidorowo-beszamelowa, do czegoś muszę te pomodory zużyć, a pasteryzowac mi się nie chce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe Re: Co dzis na obiad IP: *.acn.waw.pl 07.09.10, 11:40 Wczoraj makaron z pesto ze świeżych pomidorów, kaparów i migdalow. Brownies dziś panierowany żółty ser. Usmazony:) do tego dużo warzyw. Jeszcze nie wiem jakich Brownies Odpowiedz Link Zgłoś
forencka Re: Co dzis na obiad 07.09.10, 14:28 Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i śmietaną, ale mi ostatnio zasmakował :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Co dzis na obiad 08.09.10, 00:34 pomidorowa dzis była - z ryżem koniecznie bo moje żarloki tak lubią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: Co dzis na obiad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.10, 08:36 Zupa grzybowa - krem. A na obiadokolację ulepszona bruschetta czyli z dodatkiem sera pleśniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Co dzis na obiad IP: *.nap.wideopenwest.com 09.09.10, 07:40 U mnie byl kurczak pieczony z jablkami i cynamonem,kuskus,salata,brokuly a na deser miodownik i jablka z miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Co dzis na obiad 09.09.10, 09:27 u mnie dziś tarta z porami i gorgonzolą, do tego surówka z roszponki i pomidorów z winegretem... Odpowiedz Link Zgłoś
ajer2 Re: Co dzis na obiad 09.09.10, 13:39 Zupa z suszonego zielonego groszku z grzankami,ziemniaki+kurczak pieczony+pomidory z papryką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: Co dzis na obiad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.10, 14:07 Placki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem ;) Pyszne, ale ile roboty i smrodu tłuszczu. Czasem jednak warto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co dzis na obiad 09.09.10, 14:35 pomidorowa z lanymi kluskami piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z grzybów leśnych z ryżem albo makaronem Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Co dzis na obiad 09.09.10, 18:11 Ja się pochwalę, że zrobiłam dziś kisz. Pierwszy raz w życiu. Ale jeszcze go nie próbowałam, także okaże się, czy dobry. Pachnie ładnie, wygląda też. Jeśli będzie zjadliwy - wstawię fotki i przepis na bloga. Na razie zastanawiam się jak mam go wyjąć z patelni, na której go piekłam - jakbym miała specjalną formę do ciasta albo formę silikonową, nie byłoby problemu, a dysponowałam jedynie patelnią tefala, którą można wkładać do piekarnika. I cóż... upiec się upiekło, ale jak to wyjąć... hmm...? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Co dzis na obiad 09.09.10, 18:43 Grzybowa była ;) rany jaka pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
rot_schwarz Re: Co dzis na obiad 09.09.10, 18:46 Ostatni przebój obiadowy - taco, czyli usmażone mięso mielone z ogromną ilością ostrej papryki i pieprzu kajeńskiego zapieczone z mieszanką warzyw meksykańskich pod pierzynką żółtego sera i nachosów. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co dzis na obiad 09.09.10, 18:49 Wczoraj - kalafiorowa Pomidory faszerowane ryżem i serem bleee ;-) Dziś "tort" z ricotty, pomidorów i bazylii Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co dzis na obiad 09.09.10, 19:12 Wczoraj makaron z dynią, szynką i kwiatami cukinii. Dziś ryba zwana koryfeną, duszona w pomidorach z kaparami. Żeby nie było ciągle, że z piekarnika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Co dzis na obiad IP: 124.148.207.* 10.09.10, 07:20 Dzis steki z sosem grzybowym, frytki i swieza salatka. Mam tez butelke dobrego Shiraza a na deser mieszanka orzechow w czekoladzie albo lody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Co dzis na obiad IP: 81.210.87.* 10.09.10, 10:19 Mam nadzieję że grzybowa, bo jadę dziś na Mazury i jak uzbieramy będzie grzybowa a jak nie uzbieramy to wsio rawno, pewnie jakaś knajpa. Odpowiedz Link Zgłoś
eva.green Re: Co dzis na obiad 14.09.10, 20:27 Zupa ogórkowa i placki ziemniaczane Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co dzis na obiad 14.09.10, 21:47 Znowu kuchnia Apulii: jarskie pulpeciki - z baklażanów Odpowiedz Link Zgłoś