Dodaj do ulubionych

kurkuma w cieście

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 12:39
Witajcie!

Mam pytanie odnośnie zastosowania kurkumy w ciastach: czy można ją dodawać tylko do samego ciasta celem uzyskania żółtego koloru (w jakiej ilości, czy zmienia się smak casta), czy można ją dodać do owoców, które mają się znaleźć na cieście np śliwek - przed pieczeniem, czy po? A może mój pomysł ciasto pt. "kurkuma + owoce" to nie jest z byt dobra koncepcja? Co myślicie?

Może macie jakies sprawdzone przepisy na ciasta z kurkumą?
Moze znacie jakieś inne egzotyczne przyprawy, którymi można by potraktowac wypieki?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: kurkuma w cieście 28.08.10, 13:23
      zdecydowanie zmienia smak, do slodkiego ciasta nie dodaje, choc akurat do sliwek
      by mi pasowalo, tylko naprawde minimalna ilosc


      bardzo lubie dodatek kardamonu do chlebka bananowego lub marchewkowego do tego
      ostatniego pasuje tez odrobina kminu
      • easz Re: kurkuma w cieście 01.09.10, 11:54
        roseanne napisała:

        > bardzo lubie dodatek kardamonu do chlebka bananowego lub marchewkowego do tego ostatniego pasuje tez odrobina kminu

        Mmm...
        <skrzętnie zapisuje>
    • syswia Re: kurkuma w cieście 28.08.10, 20:15
      oczywiscie, ze mozna - np do kruchego albo drozdzowego, zeby
      poprawic kolor (nie za duzo, bo zmieni sie na nienaturanie zolty - a
      ile, to zalezy od proporcji)

      nie dodalabym kurkumy do sliwek - zginie w aromacie owocow (do
      sliwek dodalabym raczej gozdzikow, imbiru albo cynamonu)

      rozne przyprawy pasuja do roznych ciast z roznym przeznaczeniem

      ja uzywam cynamon (do kruchych ciastek z orzechami laskowymi np),
      kurkume, kardamon (do muffinow marchewkowych np), gozdziki, galke
      muszkatolowa (pod tarte dyniowa np) i cala game innych przypraw do
      ciast wytrawnych: czaber, chili, papryke, oregano itd
    • znana.jako.ggigus ja dodaje szczypte 28.08.10, 20:48
      do grubego nalesnika Kaiserschmarrn i wychodzi fajny, zolty. Ale trzeba uwazac i
      wziac naprawde mala szczypte, bo jesli do ciasta ze sliwkami dodasz kurkumy, a
      potem posypiesz ciasto cukrem-pudrem, to kurkuma moze cukier zafarbowac na
      fajny, futurystyczny nieonowo-zielony kolor.
      nb. na tym forum jest genialny przepis tru...yi na ciasto kruche ze sliwkami,
      ale do ciasta kruchego dodaje sie drozdzy, co nadaje ciastu przyjemna lekkosc.
      Moge podac, bo sobie zapisalam.
    • Gość: mfq Re: kurkuma w cieście IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.15, 11:47
      Kukrkuma jest bardzo fajna i dodaje smaczku i koloru np. do ryżu. Moje dwa eksperymenty kurkuma do klusek śląskich, oraz kurkuma do caista pierogowego okazały się klapą. W przypadku klusek - kluski się rozwalały (nigdy wczesniej tego nie było), w przypadku pierogów - ciasto stało się zbyt elastyczno/rozciągające - nie dało się z tego lepić pierogów - zrobiłam z tego seitan.

      Suma sumarum - nie polecam dodawać kurkumy do gotowanych potraw z mąki pszennej!
    • miss_coco Re: kurkuma w cieście 02.09.15, 09:57
      Kurkumy używam dosyć często i mam zawsze kurkumę przywiezioną z Maroka – i uważam, że jest jak najbardziej wyczuwalna w smaku. Czasami robię chleb z kurkumą, tak wygląda z tego przepisu (przepis pochodzi z ksiazki Larousse du pain autorstwa znanego francuskiego piekarza i cukiernika Erica Kaysera)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka