Dodaj do ulubionych

Barszcz biały a żurek?

IP: *.crowley.pl 25.03.04, 14:05
Jaka jest różnica?
Obserwuj wątek
    • speni Re: Barszcz biały a żurek? 25.03.04, 14:06
      Żurek jest na zakwasie, a barszcz biały...eeee nie wiem.
      • xkropka Re: Barszcz biały a żurek? 25.03.04, 14:15
        A barszcz biały to ja robię na wędzonych żeberkach i zdecydowanie nie
        zakwaszam. Do wywaru dodaję pokrojone w słupki ziemniaki (nie wiem, dlaczego,
        ale u mnie w domu tak się kroi ziemniaki do b. barszczu i do szczawiowej -
        tylko), dużo czosnku i majeranku i zabielam śmietaną.
        Tą zupą zajadał się u mnie kiedyś pewien znajomy, który do pasji doprowadzał
        wszystkich greckich kucharzy żądając pominięcia czosnku przy przydotowywaniu
        sałatki.
    • Gość: marinik Re: Barszcz biały a żurek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 14:24
      he he - oba sa na zakwasie, a podstawowa roznica - to z jakiej maki robiony
      zakwas. Jeden - z pszennej, drugi - z zytniej.
      • kruszynka301 Re: Barszcz biały a żurek? 25.03.04, 22:04
        Makłowicz ostatnio się wypowiedział, że niczym się nie różni. Wydaje mi się, że do żurku dodaje się trochę otrąb żytnich (stąd troszeczkę ciemniejsza barwa), do białego żurku natomiast używa się samej mąki (ale również żytniej).
        • Gość: rebeka Re: Barszcz biały a żurek? IP: *.cps.pl 25.03.04, 22:20
          Temat pojawia się ponownie na naszym forum. Moim zdaniem są to dokładnie to
          samo, a różnica polega na tym, że co gospodyni to inny przepis na tę samą
          potrawę. Podobnie jest z barszczem czerwonym, ile gospodarstw domowych, tyle
          przepisów.
          Proponuję aby skupić się na rozmaitości przepisów, wtedy każdy znajdzie dla
          siebie coś odpowiedniego, nie zaś na nazewnictwie, które przypomina żywo
          dyskusję o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy.
          • ada296 a zalewajka 25.03.04, 22:37
            moja teściowa na żurek mówi "zalewajka"
            a podobno to jednak nie jest to samo

pozdrawiam
            • Gość: verbena Re: a zalewajka IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 15:21
              Na Kujawach (skąd pochodzę) żurek robi się na zakwasie z mąki, a barszcz biały
              na kwasie z kapusty kiszonej.
              • Gość: Janina Re: a zalewajka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 15:36
                Potwierdzam!I na Pomorzu też. Zawsze mnie dziwiło, że w niektórych miastach
                nazwy te są używane zamiennie. Różnica w smaku-zdecydowana.
                Do barszczu białego często dodaje się klopsiki.
                Pozdrawiam.
    • Gość: prrrr... Re: Barszcz biały a żurek? IP: 67.71.179.* 26.03.04, 18:27
      U mnie w domu zurka w ogole sie nie robilo, a bardzcz bialy na miesie, z duza
      iloscia czosnku, zabielany smietana, i bez zakwasu - za to z sokiem z cytryny...
      pzdr
    • wojtow konkurs Winiary ? 27.03.04, 14:36
      Coś mi się wydaje, że to pytanie ma związek z konkursem na stronie
      www.winiary.pl tam jest identyczne :)
      • Gość: kiwi Re: konkurs Winiary ? IP: *.chello.pl 27.03.04, 14:44
        Co w tym złego? Nie zaglądam na stronę winiar a tu chętnie dołożę swoje dwa
        grosze - ja też nie lubię używania zamiennego tych nazw. Żur na zakwasie z
        mąki, najczęściej razowej, a biały barszcz z sokiem z kap.kisz. lub z cytryną.
      • eyemakk wiem, ze nic nie wiem.... 30.03.04, 00:57
        mniej wiecej w tym samym czasie ja i kojka zadalismy to pytanie; moj watek jest
        tutaj, a dyskusja przebiegla troche inaczej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11595011
        dodam tylko ze z Winiary moje pytanie ma polowiczny zwiazek. problem roznicy
        nurtuje mnie od kilkunastu lat (czyli od czasu gdy dzieckiem malym bylem), choc
        przyznaje ze reklama winiar z oboma barszczami zainspirowala mnie do napisania
        na forum.

w kwestii zalewajki to oczywiscie to jest regionalna nazwa, Lodzka, ale jadlem
        od dwu roznych kucharek i smakowalo zupelnie inaczej.... wiec z dawnej zupy
        chyba tylko nazwa pozostala, a kazdy robi to inaczej
        • taka_tam Re: wiem, ze nic nie wiem.... 30.03.04, 14:54
          żurek jest podawany z różnymi rodzajami kiełbasy w środku, z boczkiem i
          kawałkami mięsa (jak ktoś lubi). biały barszcz natomiast ma w środku duży kawał
          białej kiełbasy i jajka na twardo. co do zakwasu, to chyba na czym on jest -
          nie stanowi o różnicy...
        • jutka1 Re: wiem, ze nic nie wiem... -- zalewajka 30.03.04, 16:57
          eyemakk napisał:
          >
          > w kwestii zalewajki to oczywiscie to jest regionalna nazwa, Lodzka, ale jadlem
          > od dwu roznych kucharek i smakowalo zupelnie inaczej.... wiec z dawnej zupy
          > chyba tylko nazwa pozostala, a kazdy robi to inaczej
          Najlepsza zalewajke jadlam w Pabianicach albo gdzie indziej ale zrobiona przez
          osoby z Lodzi/Pabianic.
          Biala kielbasa, wedzony boczek, ziemniaki, zakwas, duuuzo czosnku i -chyba, z
          tego co pamietam - majeranek.
          • martini_very_bianco Re: wiem, ze nic nie wiem... -- zalewajka 30.03.04, 17:57
            No! a moja mama wkraja jeszcze podsmażoną na chrupiąco kiełbaskę.
            Łódź górą!
            • tangerines Re: wiem, ze nic nie wiem... -- zalewajka 31.03.04, 13:52
              W starej książce znalazłam, że żur jest na zakwasie z maki razowej a biały
              barszcz na zakwasie ze zwykłej białej mąki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka