hermina1984 05.09.10, 20:35 mam w planie placuszki w panierce....:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znana.jako.ggigus Re: czy obierać bakłażana? 05.09.10, 20:37 nie, skorka jets smaczna. Ale posolic go i zostawic na pol godziny, to pochlonie mniej oliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina1984 Re: czy obierać bakłażana? 05.09.10, 20:41 ok dzięki :) to z solenie,też ponoć niweluje naturalną goryczkę bakłażana. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: czy obierać bakłażana? 05.09.10, 20:44 nie wiem, nigdy jej nie czulam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina1984 Re: czy obierać bakłażana? 05.09.10, 20:52 zobaczymy jak to smakuje ;) do tej pory bakłażana jadłam tylko w leczo (pokrojonego i obranego),więc mieszał się kabaczkiem ,cukinią ,papryką i resztą warzywek :) ale tak mnie jakoś naszło,ostał się jeden ,więc będą placuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: czy obierać bakłażana? 05.09.10, 21:02 Do grillowania i do mussaki nie obieram skorki ale do placuszkow bym obrala :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus włażnie panierka 05.09.10, 21:31 np. mąka indyjska, zapomniałam z czego, z soji chyba i do tegp przyprawy indyjskie, takie placuszki w kuchni indyjskiej są, to jest pyszne z bakłażanem Odpowiedz Link Zgłoś
nottymoni Re: włażnie panierka 06.09.10, 17:13 ta panierka to maka z ciecierzycy, zmieszana z woda i przyprawami (bez jajka). Wszelkie warzywa smazone w tym ciescie znane sa pod nazwa "pakora". Znakomite z mango chutney:-) wyglada to tak Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy obierać bakłażana? 05.09.10, 21:15 Nie solic, maltretowanie baklazana w ten sposob nie jest potrzebne. Jesli jest w panierce, to i tak pochlonie tyle tluszczu, ile potrzebuje panierka. A wspolczesne gatunki baklazana nie maja zandej goryczki, wiec solenie w celu jej pozbawienia jest pozbawione sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus to jak z czosnkiem, kwestia gustu 05.09.10, 21:31 bo ja jestem przekonana, że czosnek z praski gorzej smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: to jak z czosnkiem, kwestia gustu 06.09.10, 10:00 Obrałabym, bo ja dla mnie ta skórka jest za twarda, a spod panierki trudno ją będzie wydłubać :) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina1984 Re: czy obierać bakłażana? 06.09.10, 10:10 nie obrałam,posoliłam uprzednio i zasypałam przyprawami :) potem usmażyłam w panierce,skórki w ogóle nie czuć-wyszedł zacny. Dziękuje za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: czy obierać bakłażana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 16:52 To podziel sie przepisem, skoro smaczne wyszły:) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina1984 Re: czy obierać bakłażana? 06.09.10, 18:18 a proszę bardzo- pokroiłam na plastry mniej więcej 1 cm :) zasoliłam i zostawiłam na jakiś czas,następnie nadmiar soli wypłukałam i odcisnęłam plastry na ręczniku papierowym.Później zasypałam -solą czosnkową,papryką słodką,pieprzem i ziołami prowansalskimi i zostawiłam tak na ok godz.Rozbełtałam jajko,przygotowałam bułkę tartą,smażyłam plastry na oliwie z oliwek do nabrania przez placuszki brązowości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina1984 Re: czy obierać bakłażana? 06.09.10, 18:18 podałam z jogurtem greckim,a dzisiaj z sosem czosnkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: czy obierać bakłażana? 06.09.10, 18:07 Nie trzeba, ale ja obieram - nie przepadam za skórka. Tak samo z cukinią i ogórkami, można jeść ze skórką, ja jednak wolę bez. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: czy obierać bakłażana? 06.09.10, 20:57 Ja nigdy nie obieram, nie ważne, co z niego robię. Odpowiedz Link Zgłoś