Dodaj do ulubionych

Słodkie mufiny z kremem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 11:21
Mam ochotę upiec słodkie mufiny i ozdobić je masą z kremu w różnych kolorach oraz posypkami.Taki amerykański produkt mi się zamarzył. Czy mogę prosić o przepis na krem taki by wytrzymał kilka godzin w temperaturze pokojowej tworząc wysoką "czapę" wyciśniętą szprycą na mufinie?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 12:12
      Bez watpienia taki efekt zapewnią ci kremy z proszku. To jedna opcja.
      W mojej ksiazce na cupcakes (bo tak sie dokladnie nazywa to, co chcesz zrobic) sa przepisy na:
      * krem z serka kremowego (raczej nie da ci efektu wysokiej, kremowej gory, ale jest pyszny)
      * fluffy frosting - z ubitych bialek, zaparzanych syropem - wyglada to mniej wiecej tak
      *krem z mascarpone i smietany

Moge ci wklepac przetlumaczona recepture na ktorys z nich, jakby co.

Obawiam sie jednak, ze klasyczny wyglad cupcake'a czyli ten apetyczny zawijas z kremu osiagany jest przy pomocy tej klasycznej receptury - 220 g masla plus 6 do 8 szklanek (!!!) cukru pudru, odrobiny mleka i sztucznego aromatu. Brr.
      • ctryna Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 17:28
        bene, a mozesz powiedziec jak sie robi taki krem z bialek?
        Czy bez specjalnego syropu w domu mogę taki wykonac?
        Czy mogę go farbowac np kawą rozpuszczalną dodatkowo?
        dziekuję z góry za rady
        • bene_gesserit Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 18:31
          Wrzucam - to, co jest w ksiazce, ja sama robilam taki krem tylko raz, wiec nie mam zadnych większych pomocniczych uwag technicznych. Po polsku to sie nazywa 'bez wloska' - a jesli masz co najmniej tyle lat, co ja, to skojarzysz, jesli powiem, ze smakuje jak tzw 'cieple lody'.

Puchaty lukier (fluffy frosting)
          (na 12 malych cupcakes)

1 szklanka (220g) drobnego cukru (tzw cukier do pieczenia - jesli nie masz, mozesz zmiksowac zwykly cukier albo uzyc normalnego po prostu0
          1/2 szkl (80ml = 80g) wody
          2 białka

Rozpusc na nieduzym ogniu (bez gotowania) cukier w wodzie. Po rozpuszczeniu gotuj ok. 5 minut - syrop powinien być gęsty ale nie zmieniac koloru na zólty/złotawy. Zdejmij z ognia, poczekaj az przestanie bulgotać.

Ubij elektrycznym mikserem białka 'na miękko' (tzn farfocel zwisający z trzepaczki powinien oklapywać). Od tej chwili wlewaj pod pracujący mikser cienkim strumieniem gorący syrop. Po wlaniu syropu ubijaj nadal okolo 10 minut, dopoki mikstura nie zrobi się gęsta i nie ostudzi się.

Oczywiscie, ze mozesz dodac kawy (uzyj naparu zamiast wody do syropu) - masa jest bardzo slodka, wiec jakiekolwiek dodatek (takze aromaty) bardzo dobrze wplynie na jej smak (tzn nada jej jakikolwiek procz slodkiego :).

W babeczkach mozesz sciąc lyzka czubki i wydrążyć małe zagłębienia i wlozyc tam cos w charakterze niespodzianki - np troche nutelli albo przeciwnie - kwasnawy dzem i to przykryć czapką lukru. Puchaty lukier jest bardzo kleisty - mozesz babeczki smialo przypudrowac kakao albo posypac kolorowym cukrem, posypka czy czyms w tym stylu - wszystko sie przyklei. Jesli masa ci zasmakuje, mozesz jej rowniez uzywac do okladania tortow (efektownie zwlaszcza wyglądają obłozone takim kremolukrem ciasta czekoladowe lub kawowe - ciemne).

Beza wloska sluzy rowniez do wykonczenia klasycznej tarty cytrynowej. Jesli masz kuchenny palnik, mozesz te masę artystycznie skarmelizowac tu i tam, albo na minutkę wstawić ciasto/ciastka do piecyka z rozgrzanym grillem.
          • ctryna Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 18:59

super
            dziekuję bardzo, ja tymczasem zrobiłam babeczki z musem czekoladowym z zelatyna, ale nastepne beda wlasnie te Twoje :)
            mi się marzy smak takich cieplych lodow, ktore jadlam bedac dzieckiem, i o ktorych mam pewnie mylne wyobrazenie, chcialabym aby masa byla taka wlasnie perlowa, aksamitna, mysle ze masa z piany a bialek ktora podalas bedzie wlasnie taka :)
            • bene_gesserit Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 19:08
              Tak, to jest to wlasnie. Z tym, ze imho trzeba tam dac duzo cukru waniliowego - co najmniej jedną torebkę, a nie zaszkodzi dwie.
      • tastefully7 Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 18:36
        bene_gesserit napisała:

> W mojej ksiazce na cupcakes

A czy można mieć wgląd do Twojej książki...?
        • bene_gesserit Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 18:46
          Ona jest moja w sensie ja ją posiadam, nie napisalam :) Owszem - mozna miec wgląd na Amazonie ;)
          • tastefully7 Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 18:56
            Aha, rozumiem :) Myślałam, że prowadzisz coś w rodzaju bloga :)
            Dziękuję za linka. Takich książeczek pewnie w Polsce nie kupię...
            • bene_gesserit Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 19:07
              Kupisz.
              Sprowadza je American Bookstore (ale mniej-wiecej raz do roku), mozna je tez sciagnac z empiku (zaznacz opcję 'obcojęzyczne' i wpisz 'cupcakes acp'). To wydawnictwo (ACP) ma mnostwo swietnych ksiazek na rozne tematy w roznych formatach - wszystkie z niezawodnymi recepturami. Wlasnie sprawdzilam - wydali nową ksiażke o cupcakes ('cupcakes&cookies')
              • tastefully7 Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 19:14
                Ale cudeńka! Ja chcę wszystkie!
    • bene_gesserit Re: Słodkie mufiny z kremem 08.09.10, 13:07
      Przyszlo mi jeszcze do glowy, ze w zasadzie mozesz uzyc bitej smietany z fixem - z tym, ze raczej wtedy, kiedy cupcake'i beda przeznaczone do natychmiastowego niemal zjedzenia (inaczej jest ryzyko, ze smietana 'siadzie', mimo fixu). Ew. mozesz skorzystac z sekretu cukiernikow i posluzyc sie smietana kremowka zmieszana pol na pol z roslinna smietanka do ubijania - smak nie do konca bedzie ten, ale czapa z kremu bedzie sie trzymac dlugo i dumnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka