Dodaj do ulubionych

Likiery - co pijecie?

16.09.10, 15:03
Jakie są wasze ulubione likiery alkoholowe? Czego nie brakuje u was w domu? Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Likiery - co pijecie? 16.09.10, 15:08
      To, co se sami zrobimy.
      • qubraq Re: Likiery - co pijecie? 16.09.10, 15:33
        bene_gesserit napisała:

> To, co se sami zrobimy.

tak jest! nasze wlasne pijemy ale raczej bardzo rzadko; goście je częściej piją :-)
    • n_ina Re: Likiery - co pijecie? 16.09.10, 19:14
      nie przepadam za alkoholem...
      niedawno zrobiłam likier kukułka i był fantastyczny
      • nchyb Re: Likiery - co pijecie? 16.09.10, 21:24
        a ja lubię alkohol, ale nie każdy...

Lubię wina (nie wszystkie), nalewki domowe (ostatnio robiłam porterówkę i wiśniówkę), z likierów uwielbiam miętowy robiony przez znajomego moich rodziców.
        Z takich słodkich alkoholi lubię krupnik. A wracając do likirów, przed laty lubiłam ajerkoniak, dawno nie piłam. Zdecydowanie wolę domowej roboty, mocniejszy od tych sklepowych popłuczyn... :-)
    • nchyb Re: masło maślane! 16.09.10, 21:34
      > a są likiery bezalkoholowe?

okazuje się, ze coraz częściej nazywa się tak słodkie zaprawy dodawane do napojów, nie tylko alkoholowych, ale także do kaw...
      • Gość: x to są syropy, nie likiery IP: *.unitymediagroup.de 16.09.10, 23:19
        • nchyb Re: to są syropy, nie likiery 17.09.10, 09:03
          ale często sprzedawne pod nazwą właśnie likiery i to może mylić wiele osób.
          A nazwa stosowana często nazwą obowiązującą się staje.

Co z tego, ze pewien napój to t
          ylko oranżada, a szampan to musujące wino ze ściśle okreslonego terenu we Francji. I tak już wiele osób kupuje szampany bezalkoholowe i nie martwią się, ze to oranzada.
          Język ewoluuje, co da się zauważyć w takich właśnie sytuacjach...
    • marghe_72 Re: Likiery - co pijecie? 16.09.10, 21:43
      Nie lubię likierów
      od wielkiego dzwonu mogę się Limoncello napić
      • krysia2000 Re: Likiery - co pijecie? 16.09.10, 23:53
        Również dziękuję za likiery. Jeszcze kłopotów z zaśnięciem nie mam.

Stosuję jedynie do dosładzania drinków, najczęściej Cointreau lub, jeśli mnie bierze chętka na odrobinę luksusu, Grand Marnier Cordon Rouge.
    • julchen33 Re: Likiery - co pijecie? 17.09.10, 07:32
      nie pijemy likierow, bo sa dla nas za slodkie. Mam kilka likierow jako dodatek do ciast, lidow i drinkow.
      I tak:
      ajerkoniak - do lodow lub ciasta, czasami do kawy w zimie
      amaretto - lody lub tiramisu
      casis - do wina musujacego jako aperitif
      Grand Marnier - kupilam chyba do jakiegos przepisu na ciasto (juz nie pamietam, uzywam glownie do lodow)
      Z alkoholi pijamy glownie wina, najczesciej wytrawne
    • lashqueen Re: Likiery - co pijecie? 17.09.10, 10:21
      Ja likiery lubię, mimo że sa słodkim smakiem nie przepadam. Może dlatego, że pija się je w znikomych ilościach, a nie szklankami ;). We Włoszech jest tradycja napicia się likieru na zakończenie posiłku - do deseru lub dla zabicia smaku kawy (tzw. ammazzacaffè).
      Oczywiście najlepsze są domowej roboty. Sama nie robię, bo najczęściej ktoś z rodzinki lub znajomych mnie obdaruje - to limoncello, to arancino, to meloncello. Świetne są też do "ochrzczenia" owocowej macedonii.
      Z kupnych lubię i staram się mieć zawsze w domu Baileys, Sheridan's, Caffè Borghetti i jakieś Amaro dla lepszego trawienia ;)
      • felinecaline Re: Likiery - co pijecie? 17.09.10, 13:28
        Pijam chetnie wspomniane juz przez niezastapiona Krysie Cointreau a takze szereg wyrobow jakie mozecie znalezc na tej stronce:
        www.giffard.com/fr/s06_catalogue/s06p01_catalogue.php
        Tak sie sklada, ze i Cointreau i one sa destylowane w moim miescie.
      • linn_linn Re: Likiery - co pijecie? 17.09.10, 14:21
        Ja mam jeszcze cannellino / likier cynamonowy / i mapo-mapo / mapo jest krzyzowka: mandarynka "Avana" plus pompelmo, czyli wloski greipfrut, "Duncan"; ma + po = mapo /.
        Prz okazji jak sie nazywa mapo po polsku?
        Trzesienie ziemi? Cale biuro zaczelo mi falowac.
        • linn_linn Re: Likiery - co pijecie? 17.09.10, 14:22
          Biurko, nie biuro. Moze wloskie sasiadki juz wyskoczyly na ulice.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka