lunatica 28.03.04, 22:20 jakiej czekolady używacie di wypieków? specjalnej, z przenaczeniem do deserów/ciast? czy też może zwykłej? (chodzi mi oczywiście o czekoladę w tabliczkach) l. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: CZEKOLADA do CIAST IP: *.dialup.tiscali.it 29.03.04, 10:02 We Wloszech taka czekolada nazywa sie "fondente", czyli rozpuszczalna. Produkowana specjalnie do ciast i deserwo, czesto sprzedawana w opakowaniach 500 gramowych / nie tylko oczywiscie /. Najbardziej przypomina czekolade gorzka, ale produkowana z uwzglednieniem celow cukierniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 10:09 ja zwykle kupuje czekolade do ciast. szczegolnie kiedy chce np. upiec ciastka z kawalkami czekolady, ktore maja sie nie rozpuscic. takie nieregularne, spore kawalki ciemnej i bialej czekolady nie tylko wygladaja w tych ciastkach ladnie, ale i smakuja bosko, szczegolnie w obecnosci dobrych orzechow(np.macadamia). jako dodatek do kremow, czy na polewe uzywam czekolady gorzkiej (do ciast). Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 10:18 A gdzie sie taka specjalna czekolade kupuje? Bo wlasnie mi uswiadomilas, ze co to bedzie jak bym chciala takie ciasteczka kiedys upiec... Czlowiek jednak ciagle zdobywa nowa wiedze :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 10:25 ...Czlowiek jednak ciagle zdobywa nowa wiedze :)... julsza, zeby nie wiem ile rozumow pozjadac, czlowiek w pojedynke do wszystkiego nie da rady dotrzec:)). tu na forum mamy 'caly swiat na dloni':))) i to sie nazywa FART (ktory ja sobie bardzo cenie) a wracajac do czekolady - podejrzewam, ze juz powinny byc w Kraju takie 'do pieczenia', moze chocby te - jak ktos tu nazwal - 'kropelki'... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 16:35 Gorzką "Wawel" jest bezkonkurencyjna, moim skromnym zdaniem. Używam jej do robienia polewy na mazurki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: CZEKOLADA do CIAST IP: *.it / 62.233.189.* 29.03.04, 16:48 Zwykla, zwykla, nawet bardziej lubie taka od tej specjalnej. Specjalna przywieziono mi kiedys z Czech, nazywala sie "czekolada na varenje" Byla ok, ale ja jakos wole zwykla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: CZEKOLADA do CIAST IP: *.dialup.tiscali.it 29.03.04, 17:58 Sprobuj specjalnej Lindta albo innej porzadnej firmy. To byl pewnie wyrob czekoladopodobny. Odpowiedz Link Zgłoś