mokkasaw 28.03.04, 22:59 taki prawei zwyczajny , do makaronu typu spaghtti - ale niggy mi nie wychodzi smaczeni, moje wybredne 1,5roczne dziecię zajadało sie w knajpie:(( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marghe_72 Re: sos biały z ziołami do makaronu IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.03.04, 23:07 a moze to był sos Alfredo na nazie smietany parmezanu i sporej ilosci natki? M. ps. i gałka muszkatołowa ps2. Jak Twój woreczek? Odpowiedz Link Zgłoś
mokkasaw do Marghe 28.03.04, 23:26 Marghe - godzina zero jest w środe po poludniu, tnę się na Brzeskiej w klinice CHir 1go dnia - ale nie mam dobrego nastroju - narazie cieszę sie, że na tej ohydnej diecie bezstłuszczowej dożyłam terminu - prawie:( i sta moje zaglądania na to forum, aby choc slinka pociekła a ten przyrzadzanie tego sosiek to jak szczegółowo możesz opisać? żadnych zoł procz natki? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: do Marghe 29.03.04, 09:56 Może tak: śmietanę powolutku podgrzewać na małym ogniu, dodać wsiekaną natkę, koperek, odrobinę szczypiorku, świeży tymianek - wszystko zielone, co się pod rękę nawinie, starty parmezan (na 200 ml czyli kubek śmietanki ze 2-3 kopiaste łyżki), do tego wrzucić makaron i na talerzu jeszcze posypać odrobiną świeżych ziół. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: do Marghe 29.03.04, 11:05 proponuje do takiego sosu zamiast parmezanu - jakikolwiek ser blue -jami mniami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Mokkasaw Re: do Marghe IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.03.04, 14:19 Trzymam kciuki. Wszystko bedzie dobrze. Co do Alfredo to tak, tylko natka i duuuza ilosc startego PArmigiano Reggiano lub Grana PAdano + śmietana, pieprz i gałka muszkatołowa. Przynajmniej ja tak robie:) Smietane podgrzać, doprawic gałką. Makaron ugotować. Dodać do naczynia , w którym podgrzewalismy śmitanę, posypać parmezanem, Dokładnie wymieszać, Doprawić pieprzem. Posypac natką, Jesc:) M. ps. mozna dodac odrobine masła (tylko po co:)) ) Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: do Marghe 30.03.04, 23:22 Ja robię alfredo w wersji mini, to znaczy tylko z pietruchą A moze te kluchy to z gorgonzolą? nie znam proporcji:(, ale też proste: masło rozpuścić, dodać śmietany, ale mało, w tym rozpuścić gorgonzolę (trzeba wrzucać małe kawałeczki, jeśli masz twardą, albo po łyżeczce, jeśli miękką), wyłowic pleśń, jeśli dziecię wrażliwe estetycznie, i sprawdzić, czy ostorść pasuje. Jeśli nie, trzeba stopniowo dodawać śmietanę, ewentualnie mleko. Ale makaron się do tego nadaje tylko jakiś mały, więc nie ma radochy z ciągnących się nitek... A potem pozostają już tylko wariacje na temat: ja lubię z orzechami włoskimi, z gruszką też nie jest złe, z pietruchą zieloną niektórzy jedzą. Stado możliwości! Ale czy dziecię zniesie gorgonzolkę? Bo ja dojrzałam niedawno... Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: do Marghe 30.03.04, 23:27 a zapomniałam dodać o tych ziołach. Ładnie się komponują te, które nie są zbyt aromatyczne, jak bazylia czy rozmaryn; tymianki, szałwie, z melisą zabawnie smakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: do Marghe 30.03.04, 23:27 a zapomniałam dodać o tych ziołach. Ładnie się komponują te, które nie są zbyt aromatyczne, jak bazylia i rozmaryn, tymianki, szałwie, z melisą zabawnie smakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: do Marghe 30.03.04, 23:27 a zapomniałam dodać o tych ziołach. Ładnie się komponują te, które nie są zbyt aromatyczne, jak bazylia i rozmaryn, tymianki, szałwie, z melisą zabawnie smakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: do Marghe 30.03.04, 23:49 przepraszam, to nie ja:((( to komputer Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: do Marghe 31.03.04, 22:15 Ale z serem pleśniowym to już nie będzie biały sos... Poza tym, obawiam się, że albo zioła, albo ser pleśniowy - 2 wyrazistych smaków nie da się pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: do Marghe 31.03.04, 22:19 No biały - masz rację, zielony był. Zioła - jak najbadziej, ale napisałam, żeby takie łagodne - wzmacniają smak, ale się nie żrą. Bazylie, rozmaryny i s-ka się nie nadają, ale trochę tych łagodniejszych krzywydy nie robi. Aha, tylko muszą być świeże, bo suszone faktycznie za mocno pachną Pozdrawiam kluskowiczów. Makaron górą!!! Odpowiedz Link Zgłoś