Dodaj do ulubionych

sos biały z ziołami do makaronu

28.03.04, 22:59
taki prawei zwyczajny , do makaronu typu spaghtti - ale niggy mi nie wychodzi
smaczeni, moje wybredne 1,5roczne dziecię zajadało sie w knajpie:((
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: sos biały z ziołami do makaronu IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.03.04, 23:07
      a moze to był sos Alfredo na nazie smietany parmezanu i sporej ilosci natki?
      M.

ps. i gałka muszkatołowa
      ps2. Jak Twój woreczek?
      • mokkasaw do Marghe 28.03.04, 23:26
        Marghe - godzina zero jest w środe po poludniu, tnę się na Brzeskiej w klinice
        CHir 1go dnia - ale nie mam dobrego nastroju - narazie cieszę sie, że na tej
        ohydnej diecie bezstłuszczowej dożyłam terminu - prawie:(
        i sta moje zaglądania na to forum, aby choc slinka pociekła
        a ten przyrzadzanie tego sosiek to jak szczegółowo możesz opisać? żadnych zoł
        procz natki?
        • hania55 Re: do Marghe 29.03.04, 09:56
          Może tak: śmietanę powolutku podgrzewać na małym ogniu, dodać wsiekaną natkę,
          koperek, odrobinę szczypiorku, świeży tymianek - wszystko zielone, co się pod
          rękę nawinie, starty parmezan (na 200 ml czyli kubek śmietanki ze 2-3 kopiaste
          łyżki), do tego wrzucić makaron i na talerzu jeszcze posypać odrobiną świeżych
          ziół.

• omango Re: do Marghe 29.03.04, 11:05
            proponuje do takiego sosu zamiast parmezanu - jakikolwiek ser blue -jami mniami!
            • Gość: Do Mokkasaw Re: do Marghe IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.03.04, 14:19
              Trzymam kciuki. Wszystko bedzie dobrze.

Co do Alfredo to tak, tylko natka i duuuza ilosc startego PArmigiano Reggiano
              lub Grana PAdano + śmietana, pieprz i gałka muszkatołowa. Przynajmniej ja tak
              robie:)
              Smietane podgrzać, doprawic gałką.
              Makaron ugotować. Dodać do naczynia , w którym podgrzewalismy śmitanę, posypać
              parmezanem, Dokładnie wymieszać, Doprawić pieprzem. Posypac natką, Jesc:)

M.

ps. mozna dodac odrobine masła (tylko po co:)) )
              • martini_very_bianco Re: do Marghe 30.03.04, 23:22
                Ja robię alfredo w wersji mini, to znaczy tylko z pietruchą

A moze te kluchy to z gorgonzolą? nie znam proporcji:(, ale też proste: masło
                rozpuścić, dodać śmietany, ale mało, w tym rozpuścić gorgonzolę (trzeba wrzucać
                małe kawałeczki, jeśli masz twardą, albo po łyżeczce, jeśli miękką), wyłowic
                pleśń, jeśli dziecię wrażliwe estetycznie, i sprawdzić, czy ostorść pasuje.
                Jeśli nie, trzeba stopniowo dodawać śmietanę, ewentualnie mleko. Ale makaron
                się do tego nadaje tylko jakiś mały, więc nie ma radochy z ciągnących się
                nitek... A potem pozostają już tylko wariacje na temat: ja lubię z orzechami
                włoskimi, z gruszką też nie jest złe, z pietruchą zieloną niektórzy jedzą.
                Stado możliwości! Ale czy dziecię zniesie gorgonzolkę? Bo ja dojrzałam
                niedawno...
                • martini_very_bianco Re: do Marghe 30.03.04, 23:27
                  a zapomniałam dodać o tych ziołach. Ładnie się komponują te, które nie są zbyt
                  aromatyczne, jak bazylia czy rozmaryn; tymianki, szałwie, z melisą zabawnie
                  smakuje:)
                  aromatyczne, jak bazylia i rozmaryn, tymianki, szałwie, z melisą zabawnie
                  aromatyczne, jak bazylia i rozmaryn, tymianki, szałwie, z melisą zabawnie
                  • martini_very_bianco Re: do Marghe 30.03.04, 23:49
                    przepraszam, to nie ja:((( to komputer
            • hania55 Re: do Marghe 31.03.04, 22:15
              Ale z serem pleśniowym to już nie będzie biały sos... Poza tym, obawiam się, że
              albo zioła, albo ser pleśniowy - 2 wyrazistych smaków nie da się pogodzić.
              • martini_very_bianco Re: do Marghe 31.03.04, 22:19
                No biały - masz rację, zielony był. Zioła - jak najbadziej, ale napisałam, żeby
                takie łagodne - wzmacniają smak, ale się nie żrą. Bazylie, rozmaryny i s-ka się
                nie nadają, ale trochę tych łagodniejszych krzywydy nie robi. Aha, tylko muszą
                być świeże, bo suszone faktycznie za mocno pachną

Pozdrawiam kluskowiczów. Makaron górą!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka