ami.tka 06.10.10, 12:50 Podrzućcie proszę jakieś danko z mięsa na kolację ze znajomymi. Nieskomplikowane, chętnie z warzywami, zapiekane, może karkówka, może kurczak, a może fajna golonka. Chciałabym ich czymś zaskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: Mięsne danie 06.10.10, 13:37 nieskomplikowane, mięsne i zaskakujące fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,111549242.html poczytaj komentarze tyle, że mięso na kolację.. hm to tak średnio na trawienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Mięsne danie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 14:51 Zrób prawdziwego hamburgera od A do Z, no może oprócz pieczywa, ale czemu nie i z... Kup dobrą wołowinę, zrób hamburgery, do tego dodatki świeże i domowe sosy. Proste i faktycznie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x zrób BBQ, np. spareribs, chicken wings, IP: *.unitymediagroup.de 06.10.10, 15:40 do tego surówki, ziemniaki-łódki pieczone ze skórką i dużo piwa i wina, no i ręczniki papierowe do wycierania oblizanych paluchów :D Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Mięsne danie 06.10.10, 15:49 ami.tka ludka kurczaka, wyjac kostki,sol,pieprz,papryka zawinac,podsmazyc dodac wino biale wytrawne lekko poddusic,dodac troche cytryny i smietany, do bagietki cos wspanialego, proste,szybkie, nieskomplikowane dla znajomych warto sie zucic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad_dk Re: Mięsne danie IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.10, 20:42 Golonke i karkowke odradzam,gdyz sa zbyt banalne i posiadaja za duzo cholesterolu. Przygotuj dwie salaty zielone - z balsamem albo oliwa. Danie glowne: proponuje gulasz z piersi kurczaka Kolejnosc: 8 zabkow czosnkow stojacy seler (4 galezie) dwie cebule pora jedna wszystko to usmazyc na oleju oliwkowym. Nastepnie wkroic posiekana papryke (1kg) czerwona,zielona,zolta i cukinie (500 gram) i 500 gram pomidorow i koniecznie 2 chili-drobno posiekane na extra patelni usmazyc 1 kg piersi z kurczaka i dolozyc w efekcie koncowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Mięsne danie 07.10.10, 07:23 Gość portalu: konrad_dk napisał(a): > Golonke i karkowke odradzam,gdyz sa zbyt banalne i posiadaja za duzo cholestero > lu. tak zawsze ze wszystkiego zrezygnowac bo cos tam ma,nie golonke i karkowke mozna tez wspaniale podac, np.na zimno do salatek,surowek Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: Mięsne danie 07.10.10, 09:40 na wieczór golonka.... jakoś tak średnio mi się widzi, ostatnio znajomy nas zaprosił i była golonka bardzo pysznie przyrządzona, ale tylko faceci byli zachwyceni... dla mnie za ciężkostrawna na noc, dla reszty kobiet, za tłusta.... zjadłam troszkę, żeby nie robić przykrości, i mimo iż naprawdę była pyszna przewalałam się pół nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Mięsne danie 07.10.10, 10:29 rudyocicat > na wieczór golonka... >... dla reszty kobiet, za tłusta.... ,a gdzie bedzie az tak tlusta jak sie go odkroji, np.cieniutko pokrojona na roznych salatkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Mięsne danie IP: *.acn.waw.pl 07.10.10, 16:53 A ja proponuję schab nadziewany morelami i duszony w folii w temp 70-80 stopni przez kilka/kg schab około 4-5 godzin/ godzin. Wcześniej /dzień /schab ładuję w przyprawy gałka,pieprz,kardamon, cumin,zioła i piwo,albo wino.Przed zapakowaniem w rękaw foliowy solę. Pomysł pochodzi z programu Kuchnia.tv,a dokładnie bodajże chemia w kuchni. A do tego malutkie kluski śląskie i sos beszamelowy/chrzanowy albo z szafranem,albo ze świeżymi ziołami/ a do tego ze 3 surówki. Mięcho piekę w ten sposób wstawiając rano do piekarnika a na obiad jest gotowe. Smak,kolor,kruchość nie do opisania. Golonka,czy karkówka są równie pyszne, nie próbowałam robić tak wołowiny. Właściwie robi się samo i nie przypali się. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Mięsne danie 07.10.10, 17:05 Gość portalu: baba napisał(a): nie próbow > ałam robić tak wołowiny. bardzo polecam,bo ja ja uwielbiam oczywiscie musi byc odpowiedni kawalek lekko przerosniety, zeby byl soczysty i dal smak Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: Mięsne danie 07.10.10, 18:19 no tak jak się odkroi skórkę z golonki i wszystko co tłuste to będzie chuda, ale co z tej golonki zostanie oprócz kości??:) dla mnie najlepsze w golonce to ta tłusta kleista skórka idealnie przypieczona np w ciemnym piwku i zgrillowana... dlatego na wieczór jest to dla mnie za ciężkie, a profanować tak golonkę, żeby ją pozbywać tego co w niej najlepsze, nie odważyłabym się... może wątroba byłaby wdzięczna ale sumienie by mnie zabiło:) Odpowiedz Link Zgłoś
ami.tka Re: doradzanie jak zwykle można sobie darować 07.10.10, 21:35 Nie olewam, nie olewam. Zaglądam, jak mam czas i zbieram pomysły, których starczy na kilka kolacji. Wszystkie są ciekawe. Podoba mi się przepis na karkówkę, więc może się zdecyduję. A z trawieniem spokojnie - kolacja wczesna ,rodzinna , my, nasze dzieci, znajomi i ich dzieci. Pozdrawiam wszystkich i dzięki serdeczne ! Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: do golonki obligatoryjnie wódeczka, 08.10.10, 09:22 wtedy to rano bym nie wstała do pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś