Dodaj do ulubionych

Biala kielbasa...

14.10.10, 11:47
Bardzo bym sobie chciala w domu wykonac, bo brak polskiego sklepu pod reka... Przeszukalam wujka googla, ale co strona to inny przepis, a poza tym bylby to u mnie pierwszy wyrob, wiec pojecia niejako nie mam o wyobrazeniu :-)
Znalazlam rowniez to fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,41068568,41068568.html ale potem zaczelam czytac w watku oryginalnym o peklowaniu i troche przyglupialam (z powodu powyzszego :-)... pomocy, bo kielbach za mna chodzi od dluzszego czasu!!!
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 11:51
      Nie takie to trudne, i do białej kiełbasy nic się nie pekluje.

tu dość prosty przepis:

kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2061
      • glasscraft Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 12:06
        Dzieki!
        A to mieso wieprzowe to z jakiegos konkretnego kawalka i jak tluste ma byc? Plus wedzenie - czy na taka do zurku tez musze wedzic?
        • wadera3 Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 12:20
          Białej kiełbasy się nie wędzi, bo przestanie być biała;)
          Do żurku też biała kiełbasa(klasycznie) a tłustość regulujesz sama, choć za chude mięso to niezbyt dobra kiełbasa, za sucha wyjdzie.
          Ja dawałam niechudą łopatkę i ciut niechudej wołowiny.
        • bene_gesserit Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 12:22
          Biala kielbasa dlatego jest biala, ze nie jest wedzona.
          Aczkolwiek zurek najlepszy jest, kiedy go sie jednak czyms wedzonym doprawi. Czyli biala kielbasa i wedzona lub biala kielbasa i jakas wedzonka, wedzone zeberko czy cos podobnego.

Nigdy nie robilam kielbasek, ale niedawno ogladalam program, w ktorym robiono.
          Tam mowili, ze
          proporcja tlustego miesa do chudego powinna byc 1:3;
          zmielone mieso nalezy porzadnie wymiesic, zeby stalo sie kleiste i lepkie (dopiero takim nadziewac flak);
          flak tak w ogole nalezy umyc porzadnie;
          z kawaleczka doprawionego miesa zrobic maly placuszek, usmazyc i zjesc i zdecydowac, czym i jak ew. doprawic;
          czesc miesa pozostawic w nieduszych kawalkach i dodac do zmielonej masy.
          • bene_gesserit Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 12:23
            > proporcja tlustego miesa do chudego powinna byc 1:3;
            (chodzi o proporcje sloniny do czerwonego miesa)
        • roseanne Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 16:19
          lopatka jest do tego najlepsza, +kawalek sloniny
          wedzona przestaje byc biala,
          do zurku lepsza nie wedzona
    • qubraq Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 15:55
      <jarek_zielona_pietruszka@gazeta.pl> Ci może podpowiedzieć; jest "dobry w te klocki" :-)
      Napisz do Niego...
    • glasscraft Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 16:28
      Bardzo wszystkim dziekuje!
    • biollante Głupie pytanie w/s kiełbas 14.10.10, 16:36
      Wiem że to głupie pytanie ale... czym się różni biała kiełbasa od "czerwonej"? I - to mięso nie jest gotowane,więc skąd białykolor?

Zwyczajną kielbasę się wędzi... stąd czerwień?
      • roseanne Re: Głupie pytanie w/s kiełbas 14.10.10, 16:40
        mieso po zaparzeniu jest szarawe, flaczek bialy, stad kolor
      • Gość: axa Re: Głupie pytanie w/s kiełbas IP: 81.219.201.* 14.10.10, 18:06
        Biała jest bez soli peklującej, tylko mięso i przyprawy i dlatego mięso jest białe a w zasadzie szare. A różowa robi się od peklowania, od wędzenia zmienia kolor tylko z wierzchu na różne odcienie brązowego, a jak białą uwędzisz to w środku nadal będzie szara nie różowa.
    • glasscraft Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 20:20
      Znalazlam to jak zaczelam szukac, ale to mieso drobiowe mnie troche dziwilo...
      • tamaryszek44 Re: Biala kielbasa... 14.10.10, 21:14
        www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=35
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka