Dodaj do ulubionych

PATELNIE TEFLONOWE

IP: *.tvgawex.pl 06.04.04, 22:44
Mam pytanie odnośnie patelni teflonowych. Czy są one tak skuteczne jak
obiecują producenci i reklamy? Martwi mnie, że po wydaniu 200stu złotych
okaże się, że np. owszem można smażyć bez tłuszczu, ale mięso będzie
przysmażone tylko z zewnątrz a w środku surowe. Czy ma ktoś jakieś
doświadczenie z patelnią teflonową i czym się kierować przy wyborze??? Z
konieczności zastosowania diety beztłuszczowej bardzo mnie to interesuje.
Obserwuj wątek
    • kathy38 Re: PATELNIE TEFLONOWE 07.04.04, 09:51
      Możesz przyblizyć koncepcję, ze po smażeniu mięso bedzie surowe w środku?

Ja używam patelni teflonowej od wielu lat, ostatnio kupiłam patelnię Tefala -
      dużą, 32 cm. Właśnie kryterium wielkości było dla mnie wyróżnikiem, miałam dość
      smażenia kotletów na niedzielny obiad na dwóch patelniach jednocześnie. Poza
      tym ja i tak zawsze używam tłuszczu, potrawy smażone bez tłuszczu są dla mnie
      dziwne, jakby wysuszone, brak im takiej chrupiącej skórki, koloru, np. placki
      ziemniaczane wychodzą zielone :)

A co do cen to patelnie teflonowe nie sa aż tak drogie, moja, ta wielka
      kosztowała ok. 100 złotych. Tańsze są patelnie z Olkusza, równie dobre co
      Tefala. Miałam kiedyś patelnię kupioną na prezentacji za ogromne pieniądze, z
      powłoką nieprzywierającą, ale to nie był teflon, kiedyś, w trakcie smażenia
      zadzwoniła do drzwi sąsiadka i kotlety (to chyba były kotlety) przypiekły się
      zbyt mocno, tłuszcz przywarł do dna, po umyciu patelni - nie szorowałam!,
      zrobiły się jasne plamy i zaczęło do niej przywierać. A miała być patelnia
      wieczna. Nawet mi się nie chciało tego reklamować, firma miała
      przedstawicielstwo na drugim końcu Polski.
      • linn_linn Re: PATELNIE TEFLONOWE 07.04.04, 10:07
        Oto rada jedenj z Mniamowiczek / mam nadzieje, ze sie nie pogniewa /:
        "Przed uzyciem (do smażenia, czy odgrzewania bez tłuszczu, ale też do smażenia
        z tłuszczem) należy dno zimnego naczynia posmarować cieniutko olejem, postawić
        na ogniu i rozgrzać do takiego momentu, aby kropla wody upuszczona na
        powierzchnię, tańczyła na niej. Zmniejszyć płomień i dalej postępować zgodnie z
        potrzebą. Nic wtedy nie przywiera!
        Mało tego, sprawdza się nawet na zwykłych patelniach!"
        Przed kazdym uzyciem. Upewnilam sie, gdyz mialam watpliwosci.
      • Gość: Kasia Re: PATELNIE TEFLONOWE IP: *.tvgawex.pl 07.04.04, 22:18
        Możesz przyblizyć koncepcję, ze po smażeniu mięso bedzie surowe w środku?

Zastanawiam się, czy przypadkiem nie będzie tak, że np. przy smażeniu kotletów
        panierka będzie się już przypiekać a mięso w środku będzie jeszcze surowe.
        • mike_mike Re: PATELNIE TEFLONOWE 08.04.04, 10:10
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Możesz przyblizyć koncepcję, ze po smażeniu mięso bedzie surowe w środku?
          >
          > Zastanawiam się, czy przypadkiem nie będzie tak, że np. przy smażeniu
          kotletów
          > panierka będzie się już przypiekać a mięso w środku będzie jeszcze surowe.

Jeśli tak się dzieje, najprawdopodobniej przyczyną jest smażenie w zbyt
          wysokiej temperaturze. To raczej nie ma nic wspólnego z rodzajem patelni...
          • giezik Re: PATELNIE TEFLONOWE 08.04.04, 10:22
            >przy smażeniu kotletów
            > panierka będzie się już przypiekać a mięso w środku będzie jeszcze surowe

Z panierowanymi rzeczami bez choćby odrobiny tłuszczu możesz mieć pewien
            problem.
    • Gość: patelnia Re: PATELNIE TEFLONOWE IP: 213.17.230.* 07.04.04, 10:05
      Jestem zdziwiona wątpliwościami co do efektywnego działania teflonu. Ja takie
      patelnie i garnki eksploatuję odkąd weszły na rynek i nie pamiętam kiedy to
      było. Chyba gdzieś w latach osiemdziesiątych.
      Wada jest tylko jedna - po jakimś czasie teflon obłazi. Nie wolno go oczywiście
      skaleczyć, ale tak czy inaczej pierwsze takie patelnie jednak kończyły (mimo
      wysokiej ceny) na śmietniku. Kupowane teraz są chyba w lepszym gatunku, bo
      funkcjonują dłużej.
      Ja mam tylko wątpliwość co do stwierdzeń, że garnek zarysowany jest podobno
      szkodliwy dla zdrowia. Nie wiem, czy to chwyt marketingowy, żeby kupować
      następny, czy prawda. Teraz kupiłam kilka garnków stalowych z grubym dnem
      (znowu koszt) i chyba mam to zagadnienie z głowy.
      Gotowanie a zwłaszcza duszenie potraw, które mają nieco mąki w sobie jest
      znacznie bezpieczniejsze w garnkach teflonowych (lub stalowych), ale nie należy
      przesadzać, bo wydaje się czasem zwłaszcza przy odgrzewaniu, że jesteśmy
      bezpieczni, a tu na dnie niespodzianka. Ale moja mama mówiła, że w kuchni
      trzeba myśleć......No, cóż........
      • edytamarek Re: PATELNIE TEFLONOWE 08.04.04, 13:48
        Gość portalu: patelnia napisał(a):

> Jestem zdziwiona wątpliwościami co do efektywnego działania teflonu. Ja takie
        > patelnie i garnki eksploatuję odkąd weszły na rynek i nie pamiętam kiedy to
        > było. Chyba gdzieś w latach osiemdziesiątych.
        > Wada jest tylko jedna - po jakimś czasie teflon obłazi. Nie wolno go
        oczywiście
        >
        > skaleczyć, ale tak czy inaczej pierwsze takie patelnie jednak kończyły (mimo
        > wysokiej ceny) na śmietniku. Kupowane teraz są chyba w lepszym gatunku, bo
        > funkcjonują dłużej.
        > Ja mam tylko wątpliwość co do stwierdzeń, że garnek zarysowany jest podobno
        > szkodliwy dla zdrowia. Nie wiem, czy to chwyt marketingowy, żeby kupować
        > następny, czy prawda. Teraz kupiłam kilka garnków stalowych z grubym dnem
        > (znowu koszt) i chyba mam to zagadnienie z głowy.
        > Gotowanie a zwłaszcza duszenie potraw, które mają nieco mąki w sobie jest
        > znacznie bezpieczniejsze w garnkach teflonowych (lub stalowych), ale nie
        należy
        >
        > przesadzać, bo wydaje się czasem zwłaszcza przy odgrzewaniu, że jesteśmy
        > bezpieczni, a tu na dnie niespodzianka. Ale moja mama mówiła, że w kuchni
        > trzeba myśleć......No, cóż........

Czytalam kiedys artykul na temat szkodliwosci teflonu, chodzi o to ze jak
        teflon jest zadrapany to polykamy opilki wraz z jedzeniem,i te opilki wbijaja
        sie w zoladek i pozniej ten teflon sie utlenia (substancje rakotworcze).
        • linn_linn Re: PATELNIE TEFLONOWE 08.04.04, 16:24
          Ja czytalam z kolei zapewnienia, ze taka ewentualnosc mozna swobodnie wykluczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka