Gość: Kinga_W
IP: *.proxnet.pl
07.11.10, 16:09
Mam automat do pieczenia i troche już upiekłam ale ciągle mam kilka pytań na które nie znalazłam odpowiedzi:
-w jaki sposob mozna przykleić sezam, pestki dynii, mak i inne dodatki do skórki chleba żeby nie spadały po wyjęciu i upieczeniu? Próbowałam samej margaryny (nie działa w ogóle), działa jajko (roztrzepane zółtko z białkiem) ale powoduje dziwny posmak chleba. Ktoś jeszcze coś pisał o wodzie z dużym dodatkiem cukru. Czy to działa? Jeśli tak to ile przed koncem pieczenia smarować i posypywać ? Otwieranie pokrywy w czasie pieczenia może spowodować też opadnięcie chleba wiec kiedy to smarować?
-wiele osób radzi żeby wyciągać mieszadła przed rozpoczęciem pieczenia ale moja maszyna (jak chyba 90% na rynku) nie ostrzega sygnałem o zakończeniu wyrastania ciasta tak żeby zdązyć wyjąć mieszadła z zimnej jeszcze formy. Jak więc rozpoznać moment kiedy można je wyjąć. Mój automat nawet w czasie wyrastania co kilkanascie minut obraza pojedynczo mieszadłami żeby lepiej rosło, jak wyjme mieszadła za wczesnie to najczesciej wychodzi zakalec.
-czym różni sie wypiek na dorżdzach od takiego na zakwasie? Warto bawić sie w robienie zakwasu itd ?
-czym różni się dodawanie wody i maślanki? Tego drugiego jeszcze nie probówałam.
-czy dodajecie mleko w proszku ? bo często jest w przepissach. Co ono powoduje?