Dodaj do ulubionych

Zawartość śmietany w śmietanie

10.11.10, 15:53
Od pewnego czasu spędzam sporo czasu na zakupach (;-)), bo dość uważnie studiuję etykiety produktów spożywczych.

Ostatnio na tapecie mam śmietanę. Od zawsze używałam Piątnicy, ale po lekturze opakowania wiem, że sporo w niej zagęstników. Ze śmietan dostępnych w supermarketach (spędziłam ostatnio pół godziny przy ladzie chłodniczej na miłej lekturze) tylko Zott miał produkt, którego skład opisano: śmietana homogenizowana. Cała reszta była dosmaczona zagęstnikami.

Wiem, że najlepiej byłoby robić śmietanę samemu, ale to nie wchodzi w grę. Co polecacie? Jakich producentów?
Obserwuj wątek
    • Gość: ciocco Re: Zawartość śmietany w śmietanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 16:58
      Śmietana Pilos marki Lidla jest bez zagęstników a mimo tego gęsta jak Piątnica właśnie.
      • momas Re: Zawartość śmietany w śmietanie 11.11.10, 09:01
        Nie wszystkie Pilosy sa bez zagestnikow!!!!!! Zalezy od producenta. Pisalam o tym w watku o oszukanych produktach.
        Bez zagestnikow jest Pilos produkowany w KOscianie....np......
    • Gość: marbor1 Re: Zawartość śmietany w śmietanie IP: *.aster.pl 10.11.10, 17:18
      Na ogół nie kupuję śmietan gęstych. Jeśli potrzebuję takową, to zagęszczam śmietanę słodką sokiem z cytryny i po sprawie.
    • Gość: ja Re: Zawartość śmietany w śmietanie IP: *.toya.net.pl 10.11.10, 18:44
      w sklepach z organiczna zywnoscia (organic farm czy jakos tak) - przynajmniej w Lodzi, nie wiem jak w innych miastach - jest smietana firmy Klimeko bodajze, ktora w skladzie ma tylko smietane, bez zadnych innych dodatkow, do tego jest wytwarzana jakimis tam tradycyjnymi metodami ( a nie masowa produkcja). minus jest taki ze jest ze 2 razy (jak nie wiecej) drozsza niz ten szit sprzedawany w normalnych sklepach
      • aka10 Re: Zawartość śmietany w śmietanie 10.11.10, 19:06
        Sprawdzilam z ciekawosci. W smietanie, ktora kupuje czasami, zeby ubic, 40% jest tylko smietana. Ten sam producent ma i 36%-owa, ktora tez mialam w domu. Ta juz ma dodany E 407, czyli karagen.
        pl.wikipedia.org/wiki/Karagen
        • ladyann77 Re: Zawartość śmietany w śmietanie 10.11.10, 20:35
          Uściślając dodam, że sprawdzałam tylko kwaśną śmietanę 18%, bo takiej zużywam najwięcej.

Nie wiem, czy wierzyć Zottowi, ale na pierwszy rzut oka widać, że tylko ta firma produkuje śmietanę "supermarketową" bez dodatków. Chyba, że etykieta kłamie...
        • Gość: EDEK Re: Zawartość śmietany w śmietanie IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 10.11.10, 20:55
          najlepsza ,to ta z ryneczku , od babci co przywozi ze wsi w sloikach ,nigdy mnie nie oszukano , nawet po kilku dniach mozesz smarowac chlebus - jak maslem ,a potrawy doprawione taka smietana nie warza sie i sa pyszne w smaku --babcie , przywozcie troche wiecej wiejskich przysmakow
          • ladyann77 Re: Zawartość śmietany w śmietanie 11.11.10, 09:10
            Problem z "babciami od śmietany" polega na tym, że nie mam w pobliżu ryneczku z wiejskimi frykasami... Muszę bazować na produktach dostępnych w sklepach. Do Lidla też daleko...

Najbliżej mam tylko Tesco, Reala i Selgrosa.
            • momas Re: Zawartość śmietany w śmietanie 11.11.10, 09:18
              Sprawdz Prezydenta
              Ostatnio kupowalam Oetkera 12 - tez nie miala.

(tez mam lekkiego szmergla na tym punkcie, zwlaszcza odkad zepsulam sos smietanowy do salaty - takiej "po polsku". po dodaniu soku z cytryny, smietana (Piatnica) zrobila sie wodnista i kaszowata )
              • Gość: niezasłodka Re: Zawartość śmietany w śmietanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 11:59
                też kupuję śmietanę wiejska oetkera i jeszcze nigdy mi się nie zważyła skład też ma ok
                • pavvka Re: Zawartość śmietany w śmietanie 19.11.10, 13:51
                  Gość portalu: niezasłodka napisał(a):

> też kupuję śmietanę wiejska oetkera i jeszcze nigdy mi się nie zważyła

Widocznie miałaś popsutą wagę kuchenną
          • ag.gu Re: Zawartość śmietany w śmietanie 20.11.10, 11:24

Gość portalu: EDEK napisał(a):

> najlepsza ,to ta z ryneczku , od babci co przywozi ze wsi w sloikach ,nigdy mni
            > e nie oszukano , nawet po kilku dniach mozesz smarowac chlebus - jak maslem ,a
            > potrawy doprawione taka smietana nie warza sie i sa pyszne w smaku --babcie ,
            > przywozcie troche wiecej wiejskich przysmakow

Hi, hi to dolej do odrobiny "babcinej" śmietany kroplę płynu Lugola, a zobaczysz czy nie ma w niej zagęstników w postaci mąki. Już nasze prababcie znały ten sposób...
            • mhr-cs Re: Zawartość śmietany w śmietanie 20.11.10, 11:45
              ag.gu

> Hi, hi to dolej do odrobiny "babcinej" śmietany kroplę płynu Lugola

no wiesz,
              gdzie dzisiaj taka smietana?
              nie obrazaj tych kobiet
              jak nie znasz,
              a taka kropelka
              na twoja glowe to jak dziala?
              widzimy dzisiaj,
              • ag.gu do mhr-cs 20.11.10, 21:01
                czy ty w ogóle wiesz co to płyn Lugola? To nie działa na głowę. To roztwór jodu w jodku potasu. A dodawanie do śmietany to najprotszy sposób wykrywania skrobi, czyli mąki w śmietanie. Jest to dość powszechny sposób jej fałszowania, znany od pokoleń, pododnie jak test. Skądinąd warto z niego korzystać kupując śmietaną u tzw. "baby". Zanim zaczniesz się czepiać ludzi zacznij od uzupełnienia ELEMENTARNYCH braków w wykształceniu.
              • Gość: Iris Re: Zawartość śmietany w śmietanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.14, 18:00
                Nie broń dopóki nie sprawdzisz - dokładnie na tej samej zasadzie to działa. Jest całe mnóstwo kobiet rzetelnie sprzedających prawdziwą niefałszowana śmietanę i trochę co to robią. Tak robiły nasze babki, prababki więc nie jest to nic nowego.

Chodzi o uczciwość producentów przy tych zagęstnikach. O ile dodatek mąki przy doprawianiu sosów czy zup nie zaszkodzi to już przy spożywaniu na świeżo np do owoców, pierogów daje posmak surowej mąki oraz uczucie innej konsystencji. Są tez potrawy ktore ulegają pogorszeniu przez dodatek mąki w śmietanie.
    • krzysztofsf OT 19.11.10, 10:50
      piekielni.pl/page/48
      Sytuacja w sklepie spożywczym:
      Wchodzi znajomy, zdezorientowany klient (widać,że przysłała go żona) i mówi:
      K: - Poproszę śmietanę 30%
      Sprzedawczyni szuka na półce ze śmietanami, po chwili informuje klienta, że nie ma śmietany 30%.
      Klient zerkając na półkę ze śmietanami:
      K: - To poproszę 18 i 12 (18+12=30).
      Pół godziny później o śmietanę 30% przyszła zapytać żona klienta.
    • very.martini Re: Zawartość śmietany w śmietanie 19.11.10, 13:40
      > ) tylko Zott miał produkt, którego skład opisano: śmietana homogenizowana
      > ]. Cała reszta była dosmaczona zagęstnikami.

Tym gorzej dla Ciebie, jeśli ją kupiłaś:)
      Homogenizacja to wyjątkowo wredny proces, który sprawia, że tłuszcz nie ulega strawieniu, tylko przenika przez ścianki jelit prosto do krwi, a z nią do narządów, powodując ich otłuszczenie.
      A w najlepszym przypadku cząsteczki o zmodyfikowanej budowie zatykają kosmki jelitowe, czyli w zasadzie uniemożliwiają wchłanianie czegokolwiek.

16%VOL
      22%VAT
    • pavvka Re: Zawartość śmietany w śmietanie 19.11.10, 13:59
      A ja dalej nie wiem czemu zagęstniki są aż takim problemem. Przecież to nie są trucizny, dodaje się ich w niewielkich ilościach i niczego poza konsystencją nie zmieniają. Jeśli zawartość tłuszczu w śmietanie jest taka jak podaje producent, to gdzie tu oszustwo?
    • Gość: aniko Re: Zawartość śmietany w śmietanie IP: 193.109.212.* 25.11.10, 14:23
      Niedaleko mam hipermarket Carrefour i tam kupuję ich firmową (marka własna) śmietanę 12 albo 18%. Zapomniałam kto ją produkuje (może Krasnystaw?) ale nie ma zagęstników i innych dodatków. Polecam. Z Piątnicy zrezygnowałam już daaaawno temu, gdy zaczęli ją "ulepszać".
      • thiessa Re: Zawartość śmietany w śmietanie 25.11.10, 22:03
        Krasnystaw i MilkLand jest bez dodatkow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka