Dodaj do ulubionych

Przepis na ciasteczka z marmoladą głogową?

19.11.10, 15:24
Witajcie,

szukam przepisu na ciasteczka z marmoladą głogową, który kiedyś spisałam z jakiegoś zeszytu kulinarnego. Niestety niedawno przepis ten zgubiłam, a chciałabym upiec ciasteczka na święta. Wiem tylko, że receptura na nie była bardzo prosta, bo ciasto składało się z się mąki, twarógu lub serka homogenizowanego i masła. Być może w przepisie były żółtka. Sęk w tym, że nie pamiętam proporcji składników. Czy możecie mi jakoś pomóc?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Przepis na ciasteczka z marmoladą głogową? 19.11.10, 15:41
      25 dag mąki
      25 dag serka (najlepiej suchawy i mielony)
      25 dag masla
      1 op cukru waniliowego (opcjonalnie
      cukier puder do posypania
    • Gość: aqua48 Re: Przepis na serowe ciasteczka IP: 77.236.26.* 19.11.10, 15:43
      Mąkę, ser i masło daje się w równych częściach. Ja dodaję jedno jajko, dla koloru raczej, bo nie jest to konieczne. Ciasteczka dobrze jest posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem, lub żółtkiem. Zagniata się szybciutko, piecze do zrumienienia, a najlepsze są jeszcze ciepłe. Dzieci je uwielbiają. Ja robię w formie malutkich rożków, nadziewanych jakąkolwiek marmoladą domową, albo powidłami. ale właściwie forma jest dowolna, można szklanką wykrawać kółka i na środek dać marmoladę.
    • malgga Serdecznie Wam dziękuję :-))) (n/t). 19.11.10, 22:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka