johana301 20.11.10, 11:56 Bardzo chciałabym upiec dobry sernik. Poszukuje sprawdzonego i łatwego przepisu. Z góry dziękuję za odp. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
6-julita12 Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 20.11.10, 12:41 Ostatnio robiłam taki :( z przepisu z programu "ugotowani") naprawdę pyszny, bo jest taki wilgotny , a nie suchy, to tez zależy, jaki kto lubi: Skladniki: 3 średniej wielkości ugotowane , zmielone ziemniaki(ja ich nawet nie mieliłam) 1kg zmielonego sera( kupuję taki w kostkach już zmielony, nie w wiaderku-bo ten w wiaderku ma obrzydliwy smak) 20 dkg rozpuszczonego masła 30 dkg cukru- ja daję zawsze mniej cukier waniliowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 6 jaj, sparzone rodzynki Ugotowane ziemniaki ucieramy z cukrem w makutrze. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, ser masło, cały czas ucierając na gładką masę. Następnie dodajemy rodzynki, ubitą na sztywno pianę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Oczywiście dodając pianę i mąkę delikatnie mieszamy to łyżką, nie mikserem.Dajemy na średnią tortownicę i pieczemy w temp.200st. 45 min Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www. Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy IP: *.bredband.comhem.se 20.11.10, 12:57 Przepisu ci nie podam bo jest ich masa i sama wybierz, ale dam ci dobra rade. Do kazdego sera na sernik dodaj troche ubitej smietany. Gdy juz mase serowa bedziesz miec gotowa to dodaj ta smietane i delikatnie wymieszaj i do formy. Poza, tym na 10 min. przed wyjeciem sernika posmaruj go mlekiem. Pedzelkiem. Bedzie ladny rumiany kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 14:00 Też nie podam Ci konkretnego przepisu, bo każdy musi wybrać swój sernik, ale wejdź na blog Doroty, która często zamieszczała swoje przepisy w galerii potraw. mojewypieki.blox.pl/strony/Serniki1.html Każdy z jej przepisów jest sprawdzony i ma dużo komentarzy. Poczytaj, wybierz, ja wypróbowałam już kilka, wszystkie udane. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 20.11.10, 14:00 Ja mam podobny przepis do tego co ma julita wg mojej s.p.i babci. Kiedys nie dodawalo sie skapo wszystkiego albo wlasnie sporo Wychodzi RE-WE-LA-CJA za kazdym razem: 1kg chudego twarogu ( mozna uzyc i tlusty twarog ale wtedy mniej masla nalezy dodac) 1 kostka masla 10 jajek 2 szklanki cukru 2 ugotowane ziemniaki ( srednie) starte 1 Budyn smietankowy czy waniliowy skorka cytrynowa aromat cytrynowy i jak ktos lubi to rodzynki tylko przed dodaniem do ciastawczesniej je lekko namoczyc i maka oblozyc aby nie spadaly na dno placka 1. Żółtka + cukier+ cukier waniliowy utrzeć, następnie dodawać po trochu masla. 2. Dodać ser. 3.Dodać ziemniaki. 4.Dodać budyń. 5. Dodać pianę z białek, dodac skorke i aromat . 6. Przelać do dużej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 7. Piec w 120 st. C do 2h. Ciasto musi się upiec na złotobrązowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka dobre rady są tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 15:17 forum.gazeta.pl/forum/w,77,117618393,,Sernik_wyrosl_popekal_Dlaczego_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Złota Rosa IP: 77.236.26.* 20.11.10, 17:18 Złota Rosa zawsze wychodzi. I nie jest skomplikowany w robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 24.11.10, 12:46 1 kg sera zmielonego trzykrotnie 7 jajek 1 łyżka masła Szklanka cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Cukier waniliowy (ja daję dwie paczki) Ubić białka bez cukru, pozostałe składniki wrzucić do miski, dobrze wymieszać. Jeśli dodajemy bakalie, dodać je i wymieszać. Na końcu dodać białko i delikatnie wymieszać. Można upiec na kruchym spodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazia Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 13:18 ja zawsze robię z przepisu na opakowaniu twarogu aksamitnego w wiaderku (dr. oetkera) wychodzi idealny polecam Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 25.11.10, 14:03 Czasem eksperymentuję, co nie zawsze wychodzi na dobre sernikowi. Po kilku porażkach, stwierdziłam, że pozostanę przy przepisie na sernik wiedeński, ze starej dobrej "Kuchni Polskiej" Sernik wiedeński: kruche ciasto: 15 dag. mąki 12 dag. masła 5 dag. cukru pudru 1 surowe żółtko Zagnieść ciasto, schłodzić, wywałkować, wyłożyć dno dużej tortownicy, podpiec. masa serowa: 1 kg. niekwaśnego i dobrze odciśniętego sera 10 jaj 5 dag. skórki pomarańczowej 5 dag. rodzynków 40 dag. cukru pudru - daję 30 dag. 15 dag. masła lub margaryny 5 dag. kaszki manny lub 10 dag. mąki wanilia, sól Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier i zmielony ser. Ucierać starannie, ubić pianę, wyłożyć na masę serową, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane, namoczone i otoczone mąką rodzynki, wanilię, kaszkę mannę i sól do smaku. Wymieszać lekko, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Piec ok.50-60 min. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 26.11.10, 10:18 paola.serini napisała: > www.kuron.com.pl/przepisy/art1103.html No proszę, mój domowy przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Chyba mam podobny gust jak ś.p. Maciej Kuroń. Przynajmniej w zakresie serników. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 26.11.10, 10:20 floress napisała: > paola.serini napisała: > > > www.kuron.com.pl/przepisy/art1103.html > > No proszę, mój domowy przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Chyba mam podob > ny gust jak ś.p. Maciej Kuroń. Przynajmniej w zakresie serników. Jednak nie do końca. Ja daję mniej cukru i mniej masła. I na kruchym spodzie piekę. Odpowiedz Link Zgłoś
johana301 Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 26.11.10, 12:29 Dziękuję za wszystkie Wasze podpowiedzi! Skorzystam w tą sobote. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 skozystam z okazji i sie podepne 27.11.10, 00:31 szukam niejako odwrotnosci przepisow tu podanych :) byl w czasach mojego dziecinstwa na stoiskach ze slodyczami w samach i w gdanskiej delicji sernik na wage. na dole cienkie ciasto kruche a na to masa serowa. byl lekki, puszysty jak piorko i suchy nieomal jak pieprz. wierzch byl czesto lukrowany, o ile pamietam nic na to nie poradze, zjadlabym chetnie taki. orientuje sie ktos jak sie za cos takiego zabrac? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: skozystam z okazji i sie podepne 27.11.10, 01:08 To pewnie nie jest ten gdanski sernik, ale - jesli nikt sie z przepisem na tamten nie zglosi - moze sprobuj tego? Ma lekką, sufletową konsytstencje i jest o wiele suchszy niz jakikolwiek sernik tradycyjny. Poza tym rosnie wysoko i rowno, wiec jest bardzo efektowny. Odpowiedz Link Zgłoś