Dodaj do ulubionych

Sernik- Wasze sprawdzone przepisy

20.11.10, 11:56
Bardzo chciałabym upiec dobry sernik. Poszukuje sprawdzonego i łatwego przepisu. Z góry dziękuję za odp. Pozdr.
Obserwuj wątek
    • 6-julita12 Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 20.11.10, 12:41
      Ostatnio robiłam taki :( z przepisu z programu "ugotowani") naprawdę pyszny, bo jest taki wilgotny , a nie suchy, to tez zależy, jaki kto lubi:
      Skladniki:
      3 średniej wielkości ugotowane , zmielone ziemniaki(ja ich nawet nie mieliłam)
      1kg zmielonego sera( kupuję taki w kostkach już zmielony, nie w wiaderku-bo ten w wiaderku ma obrzydliwy smak)
      20 dkg rozpuszczonego masła
      30 dkg cukru- ja daję zawsze mniej
      cukier waniliowy
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      6 jaj, sparzone rodzynki
      Ugotowane ziemniaki ucieramy z cukrem w makutrze. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, ser masło, cały czas ucierając na gładką masę. Następnie dodajemy rodzynki, ubitą na sztywno pianę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Oczywiście dodając pianę i mąkę delikatnie mieszamy to łyżką, nie mikserem.Dajemy na średnią tortownicę i pieczemy w temp.200st. 45 min
    • Gość: www. Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy IP: *.bredband.comhem.se 20.11.10, 12:57
      Przepisu ci nie podam bo jest ich masa i sama wybierz, ale dam ci dobra rade. Do kazdego sera na sernik dodaj troche ubitej smietany. Gdy juz mase serowa bedziesz miec gotowa to dodaj ta smietane i delikatnie wymieszaj i do formy. Poza, tym na 10 min. przed wyjeciem sernika posmaruj go mlekiem. Pedzelkiem. Bedzie ladny rumiany kolor.
      • Gość: becia Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 14:00
        Też nie podam Ci konkretnego przepisu, bo każdy musi wybrać swój sernik, ale wejdź na blog Doroty, która często zamieszczała swoje przepisy w galerii potraw.
        mojewypieki.blox.pl/strony/Serniki1.html
        Każdy z jej przepisów jest sprawdzony i ma dużo komentarzy. Poczytaj, wybierz, ja wypróbowałam już kilka, wszystkie udane.
    • princesswhitewolf Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 20.11.10, 14:00
      Ja mam podobny przepis do tego co ma julita wg mojej s.p.i babci. Kiedys nie dodawalo sie skapo wszystkiego albo wlasnie sporo Wychodzi RE-WE-LA-CJA za kazdym razem:

1kg chudego twarogu ( mozna uzyc i tlusty twarog ale wtedy mniej masla nalezy dodac)
      1 kostka masla
      10 jajek
      2 szklanki cukru
      2 ugotowane ziemniaki ( srednie) starte
      1 Budyn smietankowy czy waniliowy
      skorka cytrynowa
      aromat cytrynowy
      i jak ktos lubi to rodzynki tylko przed dodaniem do ciastawczesniej je lekko namoczyc i maka oblozyc aby nie spadaly na dno placka

1. Żółtka + cukier+ cukier waniliowy utrzeć, następnie dodawać po trochu masla. 2. Dodać ser. 3.Dodać ziemniaki. 4.Dodać budyń. 5. Dodać pianę z białek, dodac skorke i aromat
      . 6. Przelać do dużej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 7. Piec w 120 st. C do 2h. Ciasto musi się upiec na złotobrązowo.
    • Gość: Anka dobre rady są tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 15:17
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,117618393,,Sernik_wyrosl_popekal_Dlaczego_.html?v=2
      • Gość: aqua48 Złota Rosa IP: 77.236.26.* 20.11.10, 17:18
        Złota Rosa zawsze wychodzi. I nie jest skomplikowany w robocie.
        • alinka_li Re: Złota Rosa 26.11.10, 16:16
          Nie zawsze
    • floress Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 24.11.10, 12:46
      1 kg sera zmielonego trzykrotnie
      7 jajek
      1 łyżka masła
      Szklanka cukru
      2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      Cukier waniliowy (ja daję dwie paczki)

Ubić białka bez cukru, pozostałe składniki wrzucić do miski, dobrze wymieszać. Jeśli dodajemy bakalie, dodać je i wymieszać. Na końcu dodać białko i delikatnie wymieszać.
      Można upiec na kruchym spodzie.
    • Gość: kazia Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 13:18
      ja zawsze robię z przepisu na opakowaniu twarogu aksamitnego w wiaderku (dr. oetkera) wychodzi idealny polecam
      • smutas13 Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 25.11.10, 14:03
        Czasem eksperymentuję, co nie zawsze wychodzi na dobre sernikowi.
        Po kilku porażkach, stwierdziłam, że pozostanę przy przepisie na sernik wiedeński, ze starej dobrej "Kuchni Polskiej"

Sernik wiedeński:
        kruche ciasto:
        15 dag. mąki
        12 dag. masła
        5 dag. cukru pudru
        1 surowe żółtko

Zagnieść ciasto, schłodzić, wywałkować, wyłożyć dno dużej tortownicy, podpiec.

masa serowa:

1 kg. niekwaśnego i dobrze odciśniętego sera
        10 jaj
        5 dag. skórki pomarańczowej
        5 dag. rodzynków
        40 dag. cukru pudru - daję 30 dag.
        15 dag. masła lub margaryny
        5 dag. kaszki manny lub 10 dag. mąki
        wanilia, sól

Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier i zmielony ser.
        Ucierać starannie, ubić pianę, wyłożyć na masę serową, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane, namoczone i otoczone mąką rodzynki, wanilię, kaszkę mannę
        i sól do smaku. Wymieszać lekko, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch.
        Piec ok.50-60 min.
    • floress Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 26.11.10, 10:18
      paola.serini napisała:

> www.kuron.com.pl/przepisy/art1103.html

No proszę, mój domowy przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Chyba mam podobny gust jak ś.p. Maciej Kuroń. Przynajmniej w zakresie serników.
      • floress Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 26.11.10, 10:20
        floress napisała:

> paola.serini napisała:
        >
        > > www.kuron.com.pl/przepisy/art1103.html
        >
        > No proszę, mój domowy przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Chyba mam podob
        > ny gust jak ś.p. Maciej Kuroń. Przynajmniej w zakresie serników.

Jednak nie do końca. Ja daję mniej cukru i mniej masła. I na kruchym spodzie piekę.
    • johana301 Re: Sernik- Wasze sprawdzone przepisy 26.11.10, 12:29
      Dziękuję za wszystkie Wasze podpowiedzi! Skorzystam w tą sobote.
      • ania_m66 skozystam z okazji i sie podepne 27.11.10, 00:31
        szukam niejako odwrotnosci przepisow tu podanych :)
        byl w czasach mojego dziecinstwa na stoiskach ze slodyczami w samach i w gdanskiej delicji sernik na wage. na dole cienkie ciasto kruche a na to masa serowa. byl lekki, puszysty jak piorko i suchy nieomal jak pieprz. wierzch byl czesto lukrowany, o ile pamietam
        nic na to nie poradze, zjadlabym chetnie taki. orientuje sie ktos jak sie za cos takiego zabrac?
        • bene_gesserit Re: skozystam z okazji i sie podepne 27.11.10, 01:08
          To pewnie nie jest ten gdanski sernik, ale - jesli nikt sie z przepisem na tamten nie zglosi - moze sprobuj tego?
          Ma lekką, sufletową konsytstencje i jest o wiele suchszy niz jakikolwiek sernik tradycyjny. Poza tym rosnie wysoko i rowno, wiec jest bardzo efektowny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka