Dodaj do ulubionych

bigos gotowany czy zapiekany?

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.10, 17:43
Z zasmażką czy bez?Który lepszy i dłużej postoi?
Obserwuj wątek
    • pluskotka Re: bigos gotowany czy zapiekany? 14.12.10, 18:06
      Byle nie z marchewką i koncentratem pomidorowym, widziałam taki u koleżanki. Dlatego nie zdziwiło mnie z jaką ochotą smakowała bigos mojej mamy. Przynajmniej nie był pomarańczowy jak jej. :)
    • mhr-cs Re: bigos gotowany czy zapiekany? 14.12.10, 18:12
      Gość portalu: Ollala62 napisał(a):

> Z zasmażką czy bez?Który lepszy i dłużej postoi?

z nia nie znam,co to jest
      • nexstartelescope Re: bigos gotowany czy zapiekany? 14.12.10, 18:19
        Ja robię bez zasmażki, ale to kwestia gustu, moim zdaniem dobry bigos nie ucierpi ani na dodatku zasmażki, ani na jej braku. A co do pytania, który dłużej postoi, to chyba bez znaczenia. Bigos gotuje się kilka dni, a później możesz go trzymać w lodówce (unikaj szczelnego przykrywania) i codziennie podgrzewać, nawet mu to wyjdzie na dobre. Możesz też podzielić na porcje i zamrozić. Ten bez zasmażki jest mniej upierdliwy w podgrzewaniu.
        Co do dodatku przecieru pomidorowego - nie widzę w tym nic złego, oczywiście z umiarem, czasem sama dodaję łyżeczkę dla koloru i smaku, zwłaszcza, jak mam większy dodatek świeżej kapusty.
        • Gość: x od koloru są grzyby a nie pomidory! IP: *.unitymediagroup.de 14.12.10, 21:36
          • nexstartelescope Re: od koloru są grzyby a nie pomidory! 14.12.10, 21:53
            jak wolisz kolor grzybowy, to dawaj grzyby, ja wolę pomidorowy :P
            • pluskotka Re: od koloru są grzyby a nie pomidory! 15.12.10, 16:29
              Ja wolę brązowy! Choć muszę wybierać grzybki, ale sam aromat mi nie szkodzi. A on w grzybach ma właściwie tylko znaczenie.
    • roseanne Re: bigos gotowany czy zapiekany? 14.12.10, 18:36
      zasmazka - nigdy
      gotowany, przemrozony. czasami odgrzewany w piekarniku

w lodowce 7-10 dni, czesciej jednak po 4 dniach gotowania(odgrzewania, by sie smaki przegryzly) pakuje w litrowe sloiki, zamkniete hermetycznie trzymalam i 6 miesiecy
      • Gość: marbor1 Re: bigos gotowany czy zapiekany? IP: 178.73.50.* 14.12.10, 20:19
        Ja również nigdy nie robię bigosu z zasmażką. Jaki jest tego cel?
        • Gość: x związać wodę! :) IP: *.unitymediagroup.de 14.12.10, 21:36
          • Gość: aqua48 Re: związać wodę! :) IP: 77.236.25.* 14.12.10, 22:08
            bigos ma być gęsty sam z siebie, po to jest podgrzewany kilka razy. Kapustę zasmażaną gotuje się raz i dlatego ona wymaga zasmażki.
          • dariamax Re: związać wodę! :) 14.12.10, 23:07
            Z odrobiną zasmażki robi się bigos pieczony w piekarniku, a kapustę do niego tylko się obgotowuje. Zeszłej zimy trzy tygodnie stał w zimnym garażu bez śladów pleśni.
            • jadwiszka Re: związać wodę! :) 15.12.10, 09:50
              bez zasmażki, odgrzewany kilka razy, im więcej tym lepiej, w miedzyczasdie stoi na balkonie w temperaturze około zerowej i minusowej i nabiera smaku:)

a pozniej do słoikow.
    • floress Re: bigos gotowany czy zapiekany? 17.12.10, 16:31
      Zasmażka?? Do bigosu??
      Gotowany, kilka dni, z grzybami dla koloru i smaku, z różnymi mięsami. Z kapusty kiszonej, bez surowej. I żadnego przecieru! Do tego jałowiec, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina majeranku, kminku i tymianku.
    • roseanne Re: bigos gotowany czy zapiekany? 17.12.10, 16:56
      dzieki za konstruktywna krytyke

co sie niby mialo zdarzyc bigosowi?
      co za roznica czy zakonserwowany czy mrozony

wiem jakie skladniki w srodku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka