Gość: Ollala62 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.10, 17:43 Z zasmażką czy bez?Który lepszy i dłużej postoi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluskotka Re: bigos gotowany czy zapiekany? 14.12.10, 18:06 Byle nie z marchewką i koncentratem pomidorowym, widziałam taki u koleżanki. Dlatego nie zdziwiło mnie z jaką ochotą smakowała bigos mojej mamy. Przynajmniej nie był pomarańczowy jak jej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: bigos gotowany czy zapiekany? 14.12.10, 18:12 Gość portalu: Ollala62 napisał(a): > Z zasmażką czy bez?Który lepszy i dłużej postoi? z nia nie znam,co to jest Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: bigos gotowany czy zapiekany? 14.12.10, 18:19 Ja robię bez zasmażki, ale to kwestia gustu, moim zdaniem dobry bigos nie ucierpi ani na dodatku zasmażki, ani na jej braku. A co do pytania, który dłużej postoi, to chyba bez znaczenia. Bigos gotuje się kilka dni, a później możesz go trzymać w lodówce (unikaj szczelnego przykrywania) i codziennie podgrzewać, nawet mu to wyjdzie na dobre. Możesz też podzielić na porcje i zamrozić. Ten bez zasmażki jest mniej upierdliwy w podgrzewaniu. Co do dodatku przecieru pomidorowego - nie widzę w tym nic złego, oczywiście z umiarem, czasem sama dodaję łyżeczkę dla koloru i smaku, zwłaszcza, jak mam większy dodatek świeżej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x od koloru są grzyby a nie pomidory! IP: *.unitymediagroup.de 14.12.10, 21:36 Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: od koloru są grzyby a nie pomidory! 14.12.10, 21:53 jak wolisz kolor grzybowy, to dawaj grzyby, ja wolę pomidorowy :P Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: od koloru są grzyby a nie pomidory! 15.12.10, 16:29 Ja wolę brązowy! Choć muszę wybierać grzybki, ale sam aromat mi nie szkodzi. A on w grzybach ma właściwie tylko znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: bigos gotowany czy zapiekany? 14.12.10, 18:36 zasmazka - nigdy gotowany, przemrozony. czasami odgrzewany w piekarniku w lodowce 7-10 dni, czesciej jednak po 4 dniach gotowania(odgrzewania, by sie smaki przegryzly) pakuje w litrowe sloiki, zamkniete hermetycznie trzymalam i 6 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: bigos gotowany czy zapiekany? IP: 178.73.50.* 14.12.10, 20:19 Ja również nigdy nie robię bigosu z zasmażką. Jaki jest tego cel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: związać wodę! :) IP: 77.236.25.* 14.12.10, 22:08 bigos ma być gęsty sam z siebie, po to jest podgrzewany kilka razy. Kapustę zasmażaną gotuje się raz i dlatego ona wymaga zasmażki. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: związać wodę! :) 14.12.10, 23:07 Z odrobiną zasmażki robi się bigos pieczony w piekarniku, a kapustę do niego tylko się obgotowuje. Zeszłej zimy trzy tygodnie stał w zimnym garażu bez śladów pleśni. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiszka Re: związać wodę! :) 15.12.10, 09:50 bez zasmażki, odgrzewany kilka razy, im więcej tym lepiej, w miedzyczasdie stoi na balkonie w temperaturze około zerowej i minusowej i nabiera smaku:) a pozniej do słoikow. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: bigos gotowany czy zapiekany? 17.12.10, 16:31 Zasmażka?? Do bigosu?? Gotowany, kilka dni, z grzybami dla koloru i smaku, z różnymi mięsami. Z kapusty kiszonej, bez surowej. I żadnego przecieru! Do tego jałowiec, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina majeranku, kminku i tymianku. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: bigos gotowany czy zapiekany? 17.12.10, 16:56 dzieki za konstruktywna krytyke co sie niby mialo zdarzyc bigosowi? co za roznica czy zakonserwowany czy mrozony wiem jakie skladniki w srodku Odpowiedz Link Zgłoś