Dodaj do ulubionych

maszyna do chleba

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 10:49
Dostałam od mamy maszynę do pieczenia chleba i zaczęła sie moja droga przez mękę o mąkę.
Chleb pierwszy- wszystko według instrukcji - pierwszy chleb -podstawowy biały , składniki jak w przepisie , piekło 3 godz. i nic ... nie urosło i był sam zakalec.
Chleb drugi - po dogłębnym przeanalizowaniu instrukcji i przepisów zmieniłam drożdże sypkie na te w kostce- rozpuszczone w wodzie , inne składniki w/g zamieszczonych przepisów, piekło 3 godz. i nic , znowu nic nie urosło a podobne było do wielkiej kostki plasteliny - surowe.
Chleb trzeci - po konsultacji ze znajomą która piecze w takiej maszynie , zmieniłam mąkę , przepis / wybiera się odp. numerek /wlałam dwa razy tyle drożdzy i znowu nic - nie urosło !!!!!
Już nie mam pomysłu co zrobić ,żeby wreszcie miec chleb.
Może macie jakies uwagi oprócz tego ,że może maszyna zepsuta ...
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: maszyna do chleba 20.12.10, 10:53
      do takiej maszynki
      najlepsze sa gotowe mieszanki,
      • pamelia Re: maszyna do chleba 20.12.10, 11:11
        do takiej maszynki
        > najlepsze sa gotowe mieszanki,

bzdura. Piekę z mieszanek i z różnych prze[pisów. Po kilku upieczonych chlebach stworzyłam kilka własnych przepisów na chlebki które nam najbardziej smakuja. Nie mam pojęcia dlaczego Ci nie wychodzi, ja mam maszynę od roku, piekę 1-2 razy w tygodniu i chleb nie udał mi się dosłownie 1 raz! Ale wtedy dodałam przez nieuwagę za starych drożdży w proszku, w dodatku wczześniej otwartych. Poza tym zawsze wyrasta. A jaka masz maszynę? ja mam Moulinex, drozdże dodaję dr Oetker (w prszku). Może faktycznie z maszyną coś nie tak? Może dajesz za zimną wodę i dlatego drożdże nie chcą "ruszyć"?
        • linn_linn Re: maszyna do chleba 20.12.10, 11:29
          Mnie tez nie udal sie chleb 2 razy: za kazdym z mojej winy / np. zle przeliczylam ilosc wody /.
    • em_es Re: maszyna do chleba 20.12.10, 11:11
      A jesteś pewna, że nic nie urosło? Bo może urosło nadmiernie i się zapadło (głównie na środku, wychodzi taki krater), tak się w maszynie dzieje jeśli się doda za dużo drożdży - sama zresztą piszesz, że dałaś 2 razy więcej drożdży niż kazał przepis. Jeśli masz szybkę w pokrywie i możesz zaglądać w trakcie produkcji bez otwierania, to sprawdź następnym razem.

Maszyna bardzo dokładnie wyrabia ciasto, które dodatkowo rośnie w dobrych warunkach, w cieple, bez przeciągów itp., dlatego drożdży wystarczy minimalna ilość, świeżych 5-7 g na pół kilo mąki (większość przepisów podaje idiotyczne ilości rzędu 25 g na 0.5 kg mąki, to o wiele za dużo), nie trzeba ich rozpuszczać wcześniej w wodzie, wystarczy pokruszyć i wsypać na wierzch, dokładnie tak samo jak suche.

Oczywiście jest możliwe, że to wina wadliwej maszyny, ale ja bym obstawiała nadmiar drożdży, mnie się udało kilka pięknych zakalcowatych kraterów upiec zanim trafiłam na przepisy z rozsądną ilością drożdży. Od tej pory pomijam w przepisach punkt z ilością drożdży i dodaję tyle, ile mam wypróbowane i jakoś się chleby udają ;)
      • mhr-cs Re: maszyna do chleba 20.12.10, 11:33
        kazda maszyna ma przepisy,
        ktore niestety nie kazdy rozumie
        ale to normalne,
        wiadomo niektorym osobom
        nie udaje sie nawet zwykle
        ciasto w piekarniku(nawet gotowa mieszanka)
        bo nawet z nim maja problem?
        a nim wiecej techniki,
        tym wiecej problemow
        tez normalne,nie kazdy musi znac
        nie kazdy jest lekarzem?
        a wlasnie te osoby
        sa bardzo "ostre",

• linn_linn Re: maszyna do chleba 20.12.10, 11:36
          Czyzbys byla pierwsza osoba, ktorej udal sie chleb z przepisow z instrukcji? Masz w ogole maszyne do chleba?
          • em_es Re: maszyna do chleba 20.12.10, 11:50
            No właśnie, to byłby ewenement :)

Do mojej maszyny dołączyli nawet dość sensowną książeczkę, w sensie przepisy są ok (oczywiście po zmniejszeniu ilości drożdży o połowę), tylko tworzyli je chyba z myślą o analfabetach, bo są w formie obrazkowej, czyli zamiast napisu "mąka pszenna" jest namalowana torebka w jednym kolorze, "cukier" to torebka w innym kolorze itp, legenda na końcu książeczki, tak dla ułatwienia ;)
            Pokazali tym samym jak można skomplikować tak prostą rzecz jak przepis na maszynę, który w zasadzie sprowadza się do listy składników w kolejności ich wrzucania ;)
            • linn_linn Re: maszyna do chleba 20.12.10, 11:57
              Przepisy, nawet jesli poprawne, nie musza odpowiadac gustom Polaka. Wlocha tez nie. Ja mam np. w ksiazeczce przepisy z dodatkiem margaryny, a sama maszyna jest bardzo dobra.
    • linn_linn Re: maszyna do chleba 20.12.10, 11:28
      Tylko spokoj moze Cie uratowac.
      1. Instrukcja: nalezy przeczytac tylko to, co dotyczy ogolnych zasad funkcjonowania maszyny. Reszta: kierunek kosz. Podobnie wyrzic do kosza rade: kupuj mieszanki.
      2. Przepisow nalezy szukac w sieci: juz przetestowanych przez posiadaczy maszyn.
      3. Drozdzy nie rozrabiasz: wkruszasz / ja daje 8 g ana 500 g maki / do jednego kacika / do tego samego wsypujesz cukier /, do przeciwnego kacika wsypujesz sol. Drozdze i sol nie moga sie zetknac wtedy, gdy maszyna ruszy.
      Od dawna uzywam maszyny tylko do wyrabiania ciasta, ale kilka przepisow zdazylam wstawic do galerii.
      Np.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54695495,54695495.html?f=777&w=54695495&a=54695495
      Z programow uzywalam French do pieczenia chleba / lub Basic /, Rapid do pieczenia ciast, a teraz Dough do wyrabania ciasta.
      Na forum jest sporo dyskusji na ten temat, wie tez mozesz poczytac.
      • mhr-cs Re: maszyna do chleba 20.12.10, 12:10
        linn_linn napisała:

> 1. Instrukcja: nalezy przeczytac tylko to, co dotyczy ogolnych zasad funkcjonow
        > ania maszyny. Reszta: kierunek kosz. Podobnie wyrzic do kosza rade: kupuj miesz
        > anki.
        niestety nie kosz tam sa normalne przepisy,
        to ze ja robilam z gotowych
        to cos innego,
        kazdy robi jak chce,nie?

• linn_linn Re: maszyna do chleba 20.12.10, 13:31
          No to jestes jedyna osoba, ktorej taki chleb / z przepisow z instrukcji / smakuje. Podaj te przepisy. Moze ktos to potwierdzi.
          • mhr-cs Re: maszyna do chleba 20.12.10, 13:36
            _linn napisała:

> No to jestes jedyna osoba, ktorej taki chleb / z przepisow z instrukcji / smaku
            > je. Podaj te przepisy. Moze ktos to potwierdzi.

nie mosze podawac,
            sa wkazdej ksiazce/z przepisow z instrukcji /
            • linn_linn Re: maszyna do chleba 20.12.10, 14:46
              Nieladnie tak nie podzielic sie sprawdzonymi przepisami, ale moim zdaniem w ogole nie masz maszyny.
    • princesswhitewolf Re: maszyna do chleba 20.12.10, 12:11
      maszyne mam od dawna, ale swego czasu mi 5 chlebow pod rzad nie wyszlo az doszlam do wniosku ze to wina suszonych DROZDZY i wyrzucilam je. Kupilam nowe, innej firmy i juz sie piekl.

Otworz na poczatku wyrabiania ( nie w trakcie jak rosnie tylko na poczatku ) i zobacz czy "smiglo" sie obraca. Dotknij lapka czy w drugiej polowie procesu maszyna sie nagrzewa odpowiednio. A jak nie, to cos nie tak z przepisem.

Ja w ogole nie lubie chleba z maszyny i czegokolwiek na suszonych drozdzach... bo mi smierdza co dziwne. Dlatego maszyne uzywam regularnie do wyrabiania ciasta i tam tez ono sobie w cieple wyrasta ( funkcja DOUGH czy na innych zwane PIZZA ). Drozdze uzywam swieze jakie rozrabiam z mlekiem ciut cukru, ciut maki i do jogurtownicy- rosna jak wsciekle tam. Potem wyrosniete wlewam do maszyny do chleba. Jak juz ciasto wyrosnie to przekladam je do garnka glinianego Roemertopf ( wczesniej w wodzie wymoczonego), albo do foremki ... i pieke w piekarniku.
      • Gość: maranka Re: maszyna do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 15:38
        Dzięki wam za wszystkie odpowiedzi - podpowiedzi ale chyba maszyna jest felerna .Dziś próbowałam upiec 5 chleb obserwując ją i zauważyłam ,że się prawie wogóle nie nagrzewa - jest lekko ciepła , natomiast grzałka nigdy nie jest rozgrzana do czerwoności. Poza tym w instrukcji jes tnapisane ,żeby nie dotykać urządzenia i okienka bo można się oparzyć hehehe . U mnie to nawet ciepłe nie jest .Jutro idę reklamować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka