Dodaj do ulubionych

biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów

12.01.11, 18:14
Witam, jednym z moich noworocznych postanowień jest zdrowsze odżywianie się, m.in. konsumpcja ryb dwa razy w tygodniu, to też zalecenie lekarza ( chodzi o wit.D i cholesterol). Znalazłam fajny sklep w którym sprzedają świeże ryby: m.in. flądrę, dorsza, łososia, karpia więc nic tylko kupować i jeść. Do tej pory jadałam je tylko kilka razy w roku, smażone dlatego też mam kilka pytań odnośnie ryb pieczonych i gotowanych, gdyż takie mnie interesują. Próbowałam kiedyś gotować na parze, ryba była mdła i skurczyła się o połowę, zawsze należy ją zawijać w folię ? Czy można też gotować rybę tradycyjnie, w wodzie? Te do pieczenia też zawsze zakrywacie folią ? Jeśli tak, to jak uzyskać efekt chrupiącej skórki, np. w przepisie z tapenadą ? Wyszukałam w google kilkanaście ciekawych przepisów ale może podzielicie się też własnymi, już sprawdzonymi recepturami ? No i z czym serwować rybę, np. taką gotowaną - czy pasuje tylko do ryżu ? Będę piekła ryby w ilości dla singla więc trochę miejsca w piekarniku będzie wolne, może jakieś warzywka przy okazji piec, jako dodatek ? No jak widać jestem rybną ignorantką ale mam nadzieję, że również między innymi z waszą pomocą to szybko się zmieni. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amica11 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 12.01.11, 18:50
      Moja ulubiona tajska.
      Ta z kaparami też bardzo smaczna, ale nie wiem jak to się ma do Twoich oczekiwań
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117869154,117869154,0,2.html?v=2
      • 83kimi Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 12.01.11, 20:17
        Moje ulubione ryby to dorada i łosoś. Doradę kupuję oczyszczoną, bez głowy, wkładam do środka kawałek cytryny, sypię trochę ziół (np. tymianek), zawijam w folię i do nagrzanego piekarnika na ok pół godziny. Łososia przyrządzam podobnie, tyle że cytrynka i zioła idą na górę ryby.
        Nigdy nie jadam ryb z ryżem. Albo z samą sałatką (taką na bazie różnych rodzajów sałaty) albo jeszcze z dodatkiem ziemniaków, najlepiej w łupinkach.
    • janek53 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 12.01.11, 20:33
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,88543482,88543482.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,100166665,100166665.html
    • Gość: aqua48 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów IP: 77.236.25.* 12.01.11, 22:06
      Ryb gotowanych nie zawija się w folię, to nie ma sensu. Gotować należy krótko, nie wyobrażam sobie ryby gotowanej na parze tak długo żeby aż się skurczyła o połowę. W wodzie oczywiście też możesz, ale do wody najpierw dodaj jarzyny i przyprawy, a dopiero jak one się podgotują włóż rybę i gotuj ją na bardzo małym płomieniu, powinna sobie "pyrkać", bo inaczej się rozleci. Folia jest do pieczenia, i wtedy nie musisz dawać tłuszczu, albo jeśli to minimalnie, jak pieczesz bez folii, to tłuszcz jest pożądany. I jeszcze jedno, ja też nigdy nie jadam ryb z ryżem, dla mnie ten zestaw jest nie do przyjęcia. Jeśli nie możesz jeść ziemniaków, to podawaj z surówkami warzywnymi.
      • Gość: zuza120 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.11, 22:14
        Dziękuję za rady i linki. O ryżu do ryb zapominam ;).
        • mhr-cs Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 13.01.11, 05:39
          Gość portalu: zuza120 napisał(a)

O ryżu do ryb zapominam

dlaczego?
          sa setki przepisow
          na rybe z ryzem,
          • Gość: x jak to dlaczego bez ryżu? IP: *.unitymediagroup.de 13.01.11, 07:30
            koleżanka z forum nie lubi :):):)
            • mhr-cs Re: jak to dlaczego bez ryżu? 13.01.11, 07:55
              Gość portalu: x napisał(a):

> koleżanka z forum nie lubi :):):)

wcale tego nie napisala
              tylko to,
              "No i z czym serwować rybę, np. taką gotowaną - czy pasuje tylko do ryżu ?
    • Gość: senin Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów IP: *.253-214-163.QLD.netspace.net.au 12.01.11, 22:27
      ja pieke rybe (w calosci) bez folii - wdzesniej nacinam boki ostrym nozem i wcieram jakas paste przyprawowa. Pieke w zaleznosci od wielkosci ryby od15 do 40 min. Czasami przewracam w polowie pieczenia. Wychodzi rumiana z chrupka skorka

Ryba na parze nie musi byc mdla - wystarczy dodac jakichs przypraw, ja robie na pzrze rybe po kantonsku - skrapiam sosem sojowym olejem sezamowymposypuje drobniutko posiekanym boczkiem i szalotka/szczypiorkiem

gotowanie ryby najlepsze jest jesli wszesniej przyrzadzisz jakis sos np. tajskie czerwone curry i do gotujacego sie sosu wrzucisz male kawalki ryby, wtedy nalezy wylaczyc palnik a przykryty garnek pozostawic na palniku przez ok 10 min. Ryba powinna wyjsc miekka (taka w sam raz) i smaczna po przejeciu smaku sosu

mozna robic tak samo z roznymi zupami

warzywa z piekarnika jak najbardziej ale w zaleznosci od rodzaju warzyw i ryby zaplanuj kolejnosc wstawiania do pieca i czas pieczenia. Ja zwykle dodaje jakies przyprawy - wczoraj np mielona kolendre z oliwe do pieczenia , wlasciwie:grillowania oraz rozgnieciony czosnek pod koniec)
    • marbor1 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 13.01.11, 13:51
      Ciekawy sposób na rybę gotowaną na parze wg kuchni francuskiej:
      Przygotować świeżą odfiletowaną rybę, sok z cytryny, masło, sól, pieprz.
      Duży garnek z gotowaną wodą. Talerz o średnicy nieco większej nić garnek.
      Na talerzu ułożyć filety, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i na każdym filecie położyć grudkę masła. Przykryć talerzem.
      Talerze postawić na garnku z wrzącą wodą na 10-15 minut, zależnie od grubości filetów.
      Zaznaczam, że sama nie przyrządzałam w ten sposób ryby, ale wydaje mi się on bardzo ciekaw.
      • zuza120 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 13.01.11, 17:57
        Dziękuję za wszystkie porady i podpowiedzi. Chyba zacznę od dorsza w sosie koperkowym, przepis wydaje się łatwy i małopracochłonny. Inne propozycje też mi się spodobały, to gotowanie na parze na talerzu też może wypróbuję, akurat kupiłam garnek do gotowania na parze i czeka na test. Oczywiście ryby będę też serwować z ryżem, jak słusznie ktoś zauważył, nie twierdziłam, że go nie lubię.
    • cucinissima ryba pieczona w soli 13.01.11, 17:56
      Moim ulubionym sposobem przygotowania ryby jest pieczenie jej w soli. Na poczatku bylam sceptycznie nastawiona do zuzywania pol kilograma soli do upieczenie dwoch rybek, wydawalo mi sie, ze bedzie straszliwe slona. Nie jest za slona, jest pyszna.
      Nie odaje zadnych przypraw, zadnego tluszczu, delektuje sie smakiem ryby. Przygotowuje w ten sposob dorade i okonia morskiego.
      cucinissima.wordpress.com/2010/09/12/duuuuuzo-soli-pyszna-ryba/
      cucinissima.wordpress.com/2010/11/06/rybka-lubi-sol/
      Poniewaz tu gdzie mieszkam pstragi sa paskudne, pstragiem nie probowalam, ale wydaje mi sie, ze tez bylaby to udana potrawa.

A tu przepis na rybe z chrupiaca aromatyczna skorka
      cucinissima.wordpress.com/2010/08/21/orata-con-patate-dorada-z-ziemniakami/
    • brak.slow Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 13.01.11, 19:11
      ktoś wyżej napisał, że nie lubi ryb z ryżem. Ja natomiast uwielbiam, ale ryż musi się gotować z dodatkiem kostki rosołowej albo curry. wtedy to ma sens.
      • Gość: marbor1 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów IP: 178.73.50.* 13.01.11, 19:31
        Również bardzo lubię ryby podawane z ryżem, zwłaszcza klopsiki rybne w sosie koperkowym.
        • Gość: zuza120 do senin - pasta przyprawowa IP: 194.181.198.* 14.01.11, 14:30
          sanin, bardzo dziękuję za twoje rady. Mam jeszcze pytanie odnośnie tych past, które wcierasz w rybę do pieczenia. to chyba nie są gotowe pasty ? W przepisach z google nie natknęłam się na coś takiego więc za bardzo nie wiem, co to za pasty masz na myśli. Takie a'la marynaty ? Np. olej i jakieś zioła ? Możesz podać jakieś przykłady ?
          • Gość: senin Re: do senin - pasta przyprawowa IP: *.253-214-163.QLD.netspace.net.au 14.01.11, 21:13
            pasty przyprawowe to takie moje okreslenie marynat do ryb i innych - zwykle podobne sa w skladzie do past przyprawowych ktore stosuje do curry stad ta 'dziwna' nazwa

ale do rzeczy - marynaty moga byc przerozne, od zwyklej cytryny po jakies malajskie typu blachan, imbir, czosnek, cebula chilli, olej

ostatnio wykonalam jakas z kaparami i limonka - upieklam
        • Gość: aqua48 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów IP: 77.236.25.* 14.01.11, 14:49
          A dla mnie smaki powinny się uzupełniać, podkreślać. Przykro mi, ryż ani nie uzupełnia, ani nie podkreśla smaku ryby. Oba na raz się mi nie komponują, zwłaszcza tak jak było w propozycji: ryba gotowana na parze plus ryż... Ja jestem ze starej szkoły fish and chips. Na szczęście każdy może gotować i jeść po swojemu :)
          • jackk3 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 14.01.11, 16:55
            Pamietaj ze sa doslownie dziesiatki roznych ryzow oraz dziesiatki roznych przepisow na ryz. Nie musi to byc 'zwykly' gotowany ryz.
            Pzdr
            • 83kimi Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 16.01.11, 21:37
              Ja niedawno zrobiłam super łososia z porem, przepis jest już na blogu, wrzucę jeszcze do galerii. Było przepyszneeeeeeeee!!! :-)
            • Gość: Iwona Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów IP: 95.152.193.* 19.01.11, 16:39
              Oczywiscie, ze sa dziesiatki roznych ryzow, ja np najczesciej robie rybe wlasnie z ryzem, po nigeryjsku z bardzo ostrym sosem, ryz niesolony, miekki, po tajsku z sosem curry i mlekiem kokosowym, ryz jasminowy, sos wsiaka w ryz, po jamajsku, ryba pieczona a ryz (rice and peas) i po hindusku, ryba w sosie z soczewica i ryz z migdalami.
              • amica11 Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów 21.01.11, 09:26
                Interesujące masz potrawy. Możesz podać przepis na rybę po nigeryjsku? I tę w sosie z soczewicy i po hindusku. Lubię sprawdzać nowe kombinacje w połączeniu z rybami.
                Pozdrawiam - też Iwona
                • Gość: Iwona Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów IP: *.static.as8844.net 21.01.11, 12:22
                  Iwona: Odpisalam na poczte, pozdrawiam tez Iwona :)
                  • Gość: dede Re: biorę się za ryby- może kilka rad i przepisów IP: 217.11.129.* 21.01.11, 13:33
                    Czemu na pocztę? Napisz, proszę, tutaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka