zuza120
12.01.11, 18:14
Witam, jednym z moich noworocznych postanowień jest zdrowsze odżywianie się, m.in. konsumpcja ryb dwa razy w tygodniu, to też zalecenie lekarza ( chodzi o wit.D i cholesterol). Znalazłam fajny sklep w którym sprzedają świeże ryby: m.in. flądrę, dorsza, łososia, karpia więc nic tylko kupować i jeść. Do tej pory jadałam je tylko kilka razy w roku, smażone dlatego też mam kilka pytań odnośnie ryb pieczonych i gotowanych, gdyż takie mnie interesują. Próbowałam kiedyś gotować na parze, ryba była mdła i skurczyła się o połowę, zawsze należy ją zawijać w folię ? Czy można też gotować rybę tradycyjnie, w wodzie? Te do pieczenia też zawsze zakrywacie folią ? Jeśli tak, to jak uzyskać efekt chrupiącej skórki, np. w przepisie z tapenadą ? Wyszukałam w google kilkanaście ciekawych przepisów ale może podzielicie się też własnymi, już sprawdzonymi recepturami ? No i z czym serwować rybę, np. taką gotowaną - czy pasuje tylko do ryżu ? Będę piekła ryby w ilości dla singla więc trochę miejsca w piekarniku będzie wolne, może jakieś warzywka przy okazji piec, jako dodatek ? No jak widać jestem rybną ignorantką ale mam nadzieję, że również między innymi z waszą pomocą to szybko się zmieni. Pozdrawiam