Gość: Kasia IP: *.aster.pl 07.02.11, 11:19 ma jakieś zastosowanie? p.s. wiem,że rosół musi mieć tłuszcz, ale ta kura wyjątkowo tłusta była:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: awa Re: zebrany tłuszcz z rosołu? IP: 212.160.148.* 07.02.11, 14:27 wylac do zlewu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: awa IP: *.aster.pl 07.02.11, 14:39 "> wylac do zlewu?" odpowiadasz?czy pytasz? jakby co to pytałam o zastosowanie? myślisz,że zlew tego potrzebuje? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: awa 07.02.11, 15:48 Oj, do różnych rzeczy, pzrede wszystkim mozna coś na nim podsmażyć. Też czasem zachowuję taki zebrany z wierzchu tłuszcz i zużywam do innych potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 07.02.11, 15:55 Tluszczu do zlewu sie nie wylewa. Zadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: zebrany tłuszcz z rosołu? IP: *.aster.pl 07.02.11, 16:57 Można dodać do każdej potrawy wymagającej smażenia na tłuszczu, a w ostateczności nawet wymieszać z nasionkami, lub suchą kaszą i ptakom wyłożyć, na pewno się ucieszą. Tylko nie do zlewu! Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiszka Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 07.02.11, 17:05 jesli słony ten tłuszcz, to ptaszkom sie słonego nie daje! Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 07.02.11, 20:22 Na takim tłuszczu gotuję kaszę.....dla psa ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zebrany tłuszcz z rosołu? IP: 89.72.173.* 07.02.11, 20:55 a gdzie się wylewa tłuszcz? poważnie pytam. ja zawsze do zlewu wylewam bo niby co mam z nim zrobić? ale jeśli ktoś ma lepszy pomysł to chętnie skorzystam z pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 07.02.11, 21:11 znacznie lepiej dla srodowiska skladac do puszki/soika i wstawic w smieci poza tym tluszcz moze zatkac rury i spowodowac spore klopoty, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zebrany tłuszcz z rosołu? IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 21:43 hm, no przemyślę i poczytam, choć szczerze mówiąc nie do końca mnie to przekonuje. W jakimś stopniu zawodowo jestem związana z branżą wod-kan i nie słyszałam żeby tłuszcze spożywcze stanowiły jakiś duży problem przy oczyszczaniu ścieków komunalnych. Ale nie jestem ekspertem więc się nie upieram. Z drugiej strony selekcjonuję śmieci więc słoiki czy puszki oczyszczone z resztek jedzenia oddaję do recyklingu. Słoik z zużytym tłuszczem raczej się nie nadaje do oddania. Tak czy inaczej, wydaje mi się że detergenty jest dużo trudniej usunąć ze ścieków niż zwykły tłuszcz spożywczy, więc chyba nie jest on taki straszny ani dla środowiska ani dla instalacji kanalizacyjnych. Podkreślam że nie upieram się że mam rację, tak mi się po prostu wydaje w oparciu o moją niezbyt wielką wiedzę nt oczysczania ścieków i zastosowania separatorów tłuszczu. Ale to forum o gotowaniu, więc chyba się trochę zapędziłam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 08.02.11, 00:04 Gość portalu: gość napisał(a): > hm, no przemyślę i poczytam, choć szczerze mówiąc nie do końca mnie to przekonu > je. W jakimś stopniu zawodowo jestem związana z branżą wod-kan i nie słyszałam > żeby tłuszcze spożywcze stanowiły jakiś duży problem przy oczyszczaniu ścieków > komunalnych. Ale nie jestem ekspertem więc się nie upieram. W Polsce wszystkie zaklady przetworstwa zywnosci, w ktorych wykorzystuje sie tluszcze - od wielkich producentow frytek po najmniejsze z mozliwych knajpeczki i cukierenki - musza miec zainstalowane separatory tluszczu w swoim systemie kanalizacyjnym. Bez tego zaden Sanepid nie da pozwolenia na otwarcie dzialalnosci. Zbiorniki musza byc regularnie czyszczone. Tam, gdzie tego prawa nie ma, tluszcz osadza sie w rurach uroczymi stalaktytami, smierdzi jak stado dwuletnich trupow i po paru - parunastu latach dzialalnosci zatyka rury na amen, trzeba calosc rozkopywac i wymieniac. Pokazywali to w jakims angielskim programie. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 16.09.13, 13:05 Gość portalu: gość napisał(a): > nie słyszałam > żeby tłuszcze spożywcze stanowiły jakiś duży problem przy oczyszczaniu ścieków > komunalnych. Nie chodzi i oczyszczanie ścieków ale o zatykanie rur. Tłuszcz zwierzęcy, który wylewasz, ma oczywiście postać płynną, skoro da się wylać, ale w rurach stygnie i je oblepia od środka, tak jak nasze żyły - i je po prostu zatyka. I nie ma siły, żeby je odetkać np. przez zalanie gorącą wodą, bo zanim ta woda dopłynie do dalszych odcinków rur, jest już zimna. Segregowanie śmieci nie utrudnia pozbywania się tłuszczu - jedno słoika możesz nie oddać do pojemnika na szkło, tylko do śmieci niesegregowanych, dziury w niebie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 08.02.11, 05:29 zanieczyszcza, mozebyc problemem Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 specjalna puszka na zlewki tluszczowe 07.02.11, 22:05 Trzymam w lodowce duza puszke po kawie, przeznaczona do tego celu.. Do niej zlewam tluszcze z patelni, z rosolu, z grilla itd. Kiedy tluszcz stwardnieje i puszka jest pelna, wyrzucam ja do smieci. Tluszcz zatyka i oblepia rury kanalizacyjne jak i mlynek na odpadki [garbage disposer]. Dla zwierzat domowych sie nie nadaje-one tez maja watroby, wystawiony do ogrodu dla dzikich zwierzat zwabia glownie gryzonie, ktore potem wlaza mi na strych. Argument o powtornym zuzyciu brzmi niedobrze. To nie jest oszczednosc. To psucie sobie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: specjalna puszka na zlewki tluszczowe 07.02.11, 22:10 Rozumiem tłuszcz z patelni czy z grilla, ale tłuszcz z rosołu jest pełnowartościowym tłuszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: specjalna puszka na zlewki tluszczowe 07.02.11, 23:04 dlatego tez calkiem na serio proponowalam do przesmazenia watrobki, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eksperyment Re: zebrany tłuszcz z rosołu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.13, 12:15 Ostatnio zrobiłam wściekle tłusty rosół. Na wierzchu pływała gruuuba warstwa tłuszczu, nawet nie pachniało toto rosołem, woń tłuszczu przebijała wszystko. Więc zebrałam chochlą - delikatnie zanurzając, tłuszcz sam wpływał, z drobinkami suszonego lubczyku (bo to już końcówka gotowania była). Rosół zaczął wonieć jak trzeba, oczek było w normie, więc zupa ok. A tłuszcz w miseczkę. Wrzuciłam w to majeranku i granulowanego czosnku i do lodówki. Ja mam wątrobę jeszcze zdrową, więc się takich eksperymentów nie boję :) Jadłam z tym kanapki, traktując jak smalec - i ok, trochę za szybko się rozpływa, ale smaczne. A prawdziwą bajką było dla mnie odsmażanie na tym tłuszczyku pierogów z mięsem (z tegoż rosołku) - mniam. Następny rosół też więc będzie dziko tłusty :), nawet na zupę nie tak czekam, jak na ten tłuszczyk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eksperyment Re: zebrany tłuszcz z rosołu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.13, 12:31 O, ale mam pytanie. Bo rosół był na wizo klarowny. Idealnie. Dobrze, że miałam w planach podzielenie go na części i najpierw zlałam chochlą klarowny z wierzchu do drugiego garnka planowanego na sam rosół. Bo jak zaczęłam z reszty wyjmować mięcho - to cała klarowność poszła w diabły. Ale ta część i tak szła na pomidorówkę, więc tu wygląd nie miał dla mnie tym razem znaczenia. Zna ktoś sposób na wyjęcie mięcha bez spowodowania bagna w garnku? Czy tylko jakieś przecedzanie wchodzi w grę? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 16.09.13, 13:56 Mięso i jarzyny wybrać, resztę przecedzić praz gęste sito i niech się ustoi. Żadnego "bagna" nie będzie, tylko na dnie trochę ciemnych "paprochów" mięsno-białkowych, jak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 16.09.13, 14:11 ale na weterynarza jest juz jakby troche za pozno... kot.w.kapeluszu napisał: > Nie ma zastosowania, szkoda tylko tej kury :( Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 16.09.13, 14:36 Przecież to jest normalny tłuszcz zwierzęcy. Ja zbieram taki tłuszcz (nie tylko z rosołu - z pieczenia też np.) i używam np. do smażenia czy do zupy warzywnej gotowanej bez mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniko Re: zebrany tłuszcz z rosołu? IP: 195.85.196.* 17.09.13, 12:34 U mnie ląduje w zlewie. Ale gdybym miała psa okrasiłbym mu tym kaszę. Odpowiedz Link Zgłoś
olivkah Re: zebrany tłuszcz z rosołu? 17.09.13, 14:41 Tak to potem może wyglądać: www.dailymail.co.uk/news/article-2417381/The-Fatberg--bigger-Londons-dirty-secret-grown-THREE-tonnes-just-month.html Odpowiedz Link Zgłoś