Dodaj do ulubionych

kolacja we dwoje - na pogodzenie:)

IP: *.home.aster.pl 16.02.11, 18:54
Hej!

chce zrobić taka kolację aby chłopak się od obraził na mnie i nie wiem co przygotować.. macie jakieś pomysły? Nie lubi makaronu:( wiec spaghetti odpada.. Myślałam o jakimś daniu super.. Moze jakieś kotleciki zapiekane z ananasem i serem żółtym. Albo poledwiczki w sosie gorgonzola? hmm.. tylko co do tego.. ja nie lubię ziemniaków! i zawsze jem tylko mięso. To wypada tak?
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: kolacja we dwoje - na pogodzenie:) 16.02.11, 19:24
      Może tortille meksykańskie z kurczakiem na ostro? Albo faszerowana papryka? A na pierwsze jakaś lekka zupa?
      • jacek1f jestem pewien, ze 16.02.11, 20:08
        jakieś kotleciki zapiekane z ananasem i serem żółtym. Albo poledwiczki w sosie gorgonzola

beda super. A jak nie lubisz ziemniaczkow, to moze samo pieczywko nasmarowane czosneczkiem i zapieczone bedzie super!
        • Gość: karolka Re: jestem pewien, ze IP: *.home.aster.pl 16.02.11, 20:14
          no właśnie o pieczywie czosnkowym nie pomyślałam:) a jakiś sprawdzony przepis na tortille? boje sie ze mi może nie wyjść:)
          • aqua48 tortille 16.02.11, 20:36
            Placki na tortille możesz kupić, bo ciasto z mąki kukurydzianej jest dość wymagające. A do środka wkładasz podsmażone na patelni z oliwą i ząbkiem czosnku pocięte w paski papryki, bakłażany, cukinie, kawałki kiełbasy lub boczku, możesz dodać kawałek sera żółtego ostrego ładnie zwiąże warzywa. Zwijasz i do piekarnika na chwilę. Możesz włożyć po łyżeczce kukurydzy, lub fasolki czerwonej, albo zrobić pastę mieląc w maszynce podsmażone mięso, lub kiełbasę, fasolkę i czosnek oraz podprawiając na ostro. Tortille nawet z samym serem są pyszne, czym je nafaszerujesz zależy od Twojego smaku i pomysłowości..Podaj do nich pikantny sos pomidorowy i sałatkę.
    • mathias_sammer Re: kolacja we dwoje - na pogodzenie:) 17.02.11, 10:00
      zapiekane pod spodem sera zoltego? na pewno pod jakims polskim, najtanszym- wazne, zeby sie rozpuscil? o nie!
      zrob pomidorowke z ryzem, potem ziemniaki ugniecione tluczkiem i polane tluszczykiem od lewej do prawej, do tego szuka miesa i markewke w groszki:)
      m.s.
      • mathias_sammer Re: ps 17.02.11, 10:00
        zupa koniecznie na wywarze:))
        m.s.
      • Gość: karolka Re: kolacja we dwoje - na pogodzenie:) IP: *.home.aster.pl 18.02.11, 17:31
        to faceci lubią zupy..?:D
        tylko aby stek był dobry to trzeba mieć wyczucie a ja chyba nie jestem od tego specjalistą wiec chyba zostanę przy polędwiczkach :)
    • horpyna4 Re: kolacja we dwoje - na pogodzenie:) 17.02.11, 12:55
      Możesz dać do polędwiczek w sosie ryż dziki, albo przynajmniej brązowy.
    • mhr-cs jak ty nie wiesz,to kto haha? 17.02.11, 13:59
      Gość portalu: Karolka napisał(a):

> Hej!
      >
      > chce zrobić taka kolację aby chłopak się od obraził na mnie i nie wiem co przyg
      > otować.. macie jakieś pomysły? Nie lubi makaronu:( wiec spaghetti odpada.. Myśl
      > ałam o jakimś daniu super.. Moze jakieś kotleciki zapiekane z ananasem i serem
      > żółtym. Albo poledwiczki w sosie gorgonzola? hmm.. tylko co do tego.. ja nie lu
      > bię ziemniaków! i zawsze jem tylko mięso. To wypada tak?
    • 83kimi Tortille 18.02.11, 14:17
      Tortille mogą być np. z kurczakiem i warzywami albo zapiekane w piekarniku z chilli con carne. Te pierwsze każdy sam zawija sobie na talerzu.
      • mathias_sammer Re: Tortille 18.02.11, 16:32
        albo /co robie dzisiaj, na szybko/ . steki /english/, do tego zielona fasolka szparagowa zrobiona na parze polana maslem lub w wersji tlusciejszej cebula i chudymi skwarkami, acha przystawka: slimaki winniczki. wino, biale, wino czerwone, koniaczek /wielka flacha;)/.
        m.s.
        • ding_yun Re: Tortille 18.02.11, 17:13
          Porządny stek w sosie pieprzowym i frytki. Na deser jakieś intensywnie czekoladowe ciasto albo sernikobrownie whiteplate.blogspot.com/2008/03/mj-ostatni-deser.html
          Dużo dobrego wina.
          • Gość: karolka Re: Tortille IP: *.home.aster.pl 18.02.11, 19:16
            jak zrobić porządny stek aby wyszedł dobry?!?

• 83kimi Re: Tortille 18.02.11, 19:26
              Ja bym smażyła krótko, ale na porządnie rozgrzanej patelni, na dużym ogniu. Wcześniej można zamarynować w oliwie i przyprawach.
              • Gość: x i w ten sposób spalisz z zewnątrz, IP: *.unitymediagroup.de 18.02.11, 19:53
                a w środku będzie surowy :D
            • Gość: x obsmażasz na patelni z obu stron, IP: *.unitymediagroup.de 18.02.11, 19:52
              a potem wsuwasz do nagrzanego piekarnika, żeby doszedł w środku. Szczegóły zależne od grubości mięsa i zamierzonego efektu końcowego, czy medium, czy krwisty, ...
              • Gość: anna Re: obsmażasz na patelni z obu stron, IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 23:08
                a jaki stek jest lepszy krwisty czy dosmażony? Ja bym została jednak przy tych polędwiczkach wieprzowych bo jak sie o nich czyta to az sie chce zrobic.. muszę o tym pomyleć
                • Gość: x co kto lubi, to jest indywidualna rzecz IP: *.unitymediagroup.de 18.02.11, 23:20
                  przy steku
                • Gość: x to widzę, że taka trochę początkująca IP: *.unitymediagroup.de 18.02.11, 23:27
                  jesteś, to proponuję polędwiczki wieprzowe po usunięciu zewnętrznych błon i żył, pokroić w poprzek na grube (4 cm) plastry, potem każdemu walnąć z piąchy aż będzie cienki ;), posolić i popieprzyć i na rozgrzany olej na patelni. Gdy na górze zacznie się pojawiać krwisty płyn, przewrócisz na drugą stronę i po 2-3 minutach podajesz do jedzenia.
                  Smacznego!
                  • Gość: karolka Re: to widzę, że taka trochę początkująca IP: *.home.aster.pl 19.02.11, 10:21
                    Dziękuje. spróbuję zrobić te steki z polędwiczek wieprzowych:)
                  • mhr-cs Re: to widzę, że taka trochę początkująca 19.02.11, 11:02
                    Gość portalu: x napisał(a):

> jesteś, to proponuję polędwiczki wieprzowe po usunięciu zewnętrznych błon i żył
                    > , pokroić w poprzek na grube (4 cm) plastry, potem każdemu walnąć z piąchy aż b
                    > ędzie cienki ;),

ja ich nie rozbijam
                    tylko sole, posypuje pieprzem
                    i klade na rozgrzana patelnie
                    z olejem i maslem,
                    nie wiem dlaczego takie
                    wspaniale mieso rozbijac?
                    • Gość: karolka Re: to widzę, że taka trochę początkująca IP: *.home.aster.pl 19.02.11, 15:33
                      ale to nie beda zbyt grube te steki?
                      • Gość: kasia Re: to widzę, że taka trochę początkująca IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 10:39
                        nie!

Ja bym zrobila cos co nie jadl na codzien, moze jakies suhi? tylko trzeba umiec i sporo kosztuje, albo npp. jesli zastanawialas sie nad poledwiczkami to zrob w pomaranczach.. zrobi wrazenie na pewno, a jak samkuje.. pychaa
    • Gość: do Piotrak Re: to widzę, że taka trochę początkująca IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 23.02.11, 23:30
      Swiete slowa,tez tak mysle
    • Gość: do piotrka Re: to widzę, że taka trochę początkująca IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 23.02.11, 23:33
      do piotrka ,poslizgnelam sie na dwoch literkach piszac twoje imie,przepraszam
      • Gość: kociamama Re: to widzę, że taka trochę początkująca IP: 115.206.200.* 24.02.11, 03:45
        Zrob cos co juz umiesz zeby nie spartoplic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka