kasiulek 24.02.02, 21:56 Jak zrobic sos z gorgonzola i wloskimi orzechami do makaronu? Czy musze cos dodac do rozpuszczonej gorgonzoli, zeby sie zrobil z niej sos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hmm... Re: Gorgonzola IP: 192.168.2.* 25.02.02, 10:53 Ja do rondla wrzucam: kubeczek śmietany, ok. 15 dag gorgonzoli, trochę pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Stawiam to na malutkim ogniu - żeby się powoli rozpuściło i podgrzało (co trwa kilka minut). Z orzechami nigdy nie próbowałam, ale myślę, że do tego wszystkiego można po prostu dodać orzechy. Może ktoś ma inny pomysł na ten sos. Pozdrawiam. Hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Gorgonzola 25.02.02, 14:20 Dziekuje bardzo, wlasnie o te smietane mi chodzilo. To ma byc slodka smietanka, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm... Re: Gorgonzola IP: 192.168.2.* 26.02.02, 11:09 Tak, ja używam zwykłej słodkiej śmietanki, 22%-owej. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotylotos Re: Gorgonzola 27.02.02, 14:34 No więc tak: 2 ząbki posiekanego czosnku, kawałek gorgonzoli, kawałek serka topionego i 3-4 brykieciki mrożonego szpinaku rozpuszczamy w rondelku z łyżeczką oliwy (powolutku). Gorące mieszamy z taglitellami (to takie długie płaskie wstązki) i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Czerwone winko. Dobre, a niekłopotliwe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniah Re: Gorgonzola IP: *.tnt4.phl1.da.uu.net 27.02.02, 18:15 Bardzo dobry przepis z kurczakiem:<br> Pollo Bella<br> 4 piersi kurczaka pokrojone w poprzek na paseczki<br> 6 zmiazdzonych zabkow czosnku<br> 2 1/2 szklanki pokrojonych pieczarek<br> 2 szklanki malotlustej smietanki, lub szkl. mleka i szkl.kremowki<br> 10-15 dag gorgonzoli<br> 1/2 szklanki lub wiecej grubo pokorjonych orzechow wloskich (rozprazonych na suchej patelni az beda zlociste)<br> parmezan do posypania<br> ugotowany makaron penne lub inny, okolo 20 dag<br> POdsmazyc paseczki kurczaka na rozgrzanej oliwce, az ladnie zrumieniony. Zmniejszyc ogien, dodac czosnek i pieczarki - smazyc az beda miekkie, przelozyc na talerz, a do patelni wlac smietanke i zagotowac na silnym ogniu. Zmniejszyc ogien i gotowac az zgestnieje, mieszajac o czasu do czasu. Kiedy smietana zgestnieje, dodac gorgonzole i podgrzac az sie rozpusci. Dodac kurczaka, pieczarki, ugotowany penne i orzechy. Delikatnie wymieszac i podgrzac. Sol i pieprz do smaku. POdawac natychmiast, posypac parmezanem lub romano. Odpowiedz Link Zgłoś