Gość: speni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 19:34 Mój mąż zrobił sobie testy alergiczne, wyrok brzmi: produkty mączne - mąka pszenna. Kochani powiedzcie, co sypać do tych wszystkich ukochanych wypieków zamiast tej nieszczęsnej pszennej mąki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 20:08 Może jakąś mąkę bezglutenową,bo gluten chyba najbardziej uczula w mące pszennej. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 20:11 Jasne,w sklepach ze zdrową żywnością na pewno,być może w większych marketach.Ale spytaj lekarza może czy to gluten powoduje uczulenie u Twojego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 20:17 Spytaj koniecznie lekarza bo właśnie wyczytałam w necie że to mąki określonych zbóż mogą uczulać,a niekoniecznie sam gluten.Pewnie więc mąka z innego zboża niż pszenica nie będzie uczulać.Może kukurydziana albo ryżowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 21:29 Słonko, znowu się pomądrzę;) - na makę pszenną czy na gluten, bo co innego uczulenie na pszenicę a co innego na gluten;) Nic to , ze wszystkim można sobie poradzić: mąki bezglutenowe to: ryżowa, gryczana, kukurydziana, tapioka, i ziemniaczana oczywiście. Są też mąki, ja to nazywam "nienaturalnie bezglutenowe", tzn pszenne z których gluten jest usuwany, ale nie wiem czy tak do końca. Polecam gorąco książeczkę (TYLKO SIĘ NIE ŚMIEJ) -"Moje dziecko jest na diecie" - zresztą mężczyźni to podobno wyrośnięte dzieci;-)sporo przepisów nawet na ciasta i desery. Tylko nie próbuj zastępować mąki pszennej tymi bezglutenowymi, które wymieniłam tak od razu i z marszu- to nie takie proste upiec z nich coś jadalnego - mój pierwszy chleb dla dziecka mógł służyć do wbijania gwoździ;-) Jeśli ma uczulenie tylko na mąkę pszenną i pszenicę to można zastąpić ją innymi mąkami: żytnią, owsianą, jęczmienną. Ja na razie jestem na etapie pieczenia ciast z torebek (głównie firmy Celiko, bo tańsza od Glutenexu). Muszę zobaczyć jak powinno wyglądać i smakować takie ciasto, by znów swoim wyrobem nie zabić! Acha! Uważaj na proszek do pieczenia- też zawiera mąkę pszenną. Kilka przepisów dla alergików już pisałam w zeszłym tygodniu więc tylko wstawię link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12127410&v=2&s=0 Jest też numer specjalny gazety "Dziecko" poświęcony alergii - akurat w kioskach, tam też są przepisy na ciasta i ciasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 21:42 O właśnie,dobrze wytłumaczone:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 00:23 Zajrzyj na te posty: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12033467&a=12033467 Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 28.04.04, 10:05 Okazuje sie że mąż jest uczulony nie na gluten ale mąkę pszenną i żytnią. Zastanawiam sie czy np. ciasto kruche z mąki owsianej będzie miało ten sam smak, konsystencję i inne właściwości jak to z pszennej. Jak myślicie ? A tak w ogóle to dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.04, 10:40 O jejku, to chlebek też odpada! No smak będzie jednak inny, ale może nie gorszy? Nie wiem, bo nie próbowałam - u nas mąka owsiana też odpada. W przypadku pieczenia z tych bezglutenowych nie można uzyć tylko jednego rodzaju mąki. Nie dość, że trzeba je wymieszać to jeszcze w odpowiednich proporcjach.... Spróbuj poszukać u siebie w mieście sklepu czy stoiska ze zdrową żywnością - ci, którzy tam pracują są zwykle nieźle zorientowani. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 28.04.04, 10:51 Ja radzilabym kupic maszyne do chleba i skorzystac z doswiadczen tych, ktorzy pieka. Inna sprawa, ze w Polsce to hobby znajduje sie w powijakach. Ja dopiero zaczynam, ale co dzien trafiam na cos nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Speni 28.04.04, 11:28 Podrzucam linki do paru przepisów na pieczywo bez mąki żytniej i bez mąki pszennej. puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3315 puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2762 Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_dabrowska Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 28.04.04, 13:07 W kioskach jest specjalny numer miesięcznika dziecko o alergiach, znajdziecie tam mnóstwo przepisów dla tych kórzy nie moga jeść glutenu i listę zamienników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek a ta alergia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:43 ze zapytam to jak zdiagnozowana? bo ja mialam na skornych testach tez wszelakie maki jako glowni winowajcy, ale kazano mi zrobic dla pewnosci poziom IgE i okazalo sie ze skorne testy mozna sobie w d.. wpakowac, o! cudowalam miesiac z jedzeniem bez poprawy a potem sie okazalo ze zwyczajne roztocza i plesnie mi dokuczaja! pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speni Re: a ta alergia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:50 to były testy z krwi własnie na IgE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: a ta alergia IP: *.proxy.aol.com 31.05.04, 15:47 Wszystko wszystkim, ja bym te testy powtórzył dla pewności w innym miejscu (lekarzu, ambulatorium). Odpowiedz Link Zgłoś