Dodaj do ulubionych

czym zastąpić mąkę pszenną ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 19:34
Mój mąż zrobił sobie testy alergiczne, wyrok brzmi: produkty mączne - mąka
pszenna. Kochani powiedzcie, co sypać do tych wszystkich ukochanych wypieków
zamiast tej nieszczęsnej pszennej mąki.
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 20:08
      Może jakąś mąkę bezglutenową,bo gluten chyba najbardziej uczula w mące pszennej.
      • speni Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 20:08
        a jest takowa ?
        • dziuunia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 20:11
          Jasne,w sklepach ze zdrową żywnością na pewno,być może w większych
          marketach.Ale spytaj lekarza może czy to gluten powoduje uczulenie u Twojego
          męża.
          • dziuunia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 20:17
            Spytaj koniecznie lekarza bo właśnie wyczytałam w necie że to mąki określonych
            zbóż mogą uczulać,a niekoniecznie sam gluten.Pewnie więc mąka z innego zboża
            niż pszenica nie będzie uczulać.Może kukurydziana albo ryżowa?
    • Gość: Agusia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 21:29
      Słonko, znowu się pomądrzę;) - na makę pszenną czy na gluten, bo co innego
      uczulenie na pszenicę a co innego na gluten;)
      Nic to , ze wszystkim można sobie poradzić:
      mąki bezglutenowe to: ryżowa, gryczana, kukurydziana, tapioka, i ziemniaczana
      oczywiście.
      Są też mąki, ja to nazywam "nienaturalnie bezglutenowe", tzn pszenne z których
      gluten jest usuwany, ale nie wiem czy tak do końca.
      Polecam gorąco książeczkę (TYLKO SIĘ NIE ŚMIEJ) -"Moje dziecko jest na diecie" -
      zresztą mężczyźni to podobno wyrośnięte dzieci;-)sporo przepisów nawet na
      ciasta i desery. Tylko nie próbuj zastępować mąki pszennej tymi bezglutenowymi,
      które wymieniłam tak od razu i z marszu- to nie takie proste upiec z nich coś
      jadalnego - mój pierwszy chleb dla dziecka mógł służyć do wbijania gwoździ;-)
      Jeśli ma uczulenie tylko na mąkę pszenną i pszenicę to można zastąpić ją innymi
      mąkami: żytnią, owsianą, jęczmienną.

Ja na razie jestem na etapie pieczenia ciast z torebek (głównie firmy Celiko,
      bo tańsza od Glutenexu). Muszę zobaczyć jak powinno wyglądać i smakować takie
      ciasto, by znów swoim wyrobem nie zabić!
      Acha! Uważaj na proszek do pieczenia- też zawiera mąkę pszenną.
      Kilka przepisów dla alergików już pisałam w zeszłym tygodniu więc tylko wstawię
      link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12127410&v=2&s=0
      Jest też numer specjalny gazety "Dziecko" poświęcony alergii - akurat w
      kioskach, tam też są przepisy na ciasta i ciasteczka.
      • dziuunia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 27.04.04, 21:42
        O właśnie,dobrze wytłumaczone:)
    • Gość: Pichciarz Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 00:23
      Zajrzyj na te posty:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12033467&a=12033467
      • speni Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 28.04.04, 10:05
        Okazuje sie że mąż jest uczulony nie na gluten ale mąkę pszenną i żytnią.
        Zastanawiam sie czy np. ciasto kruche z mąki owsianej będzie miało ten sam
        smak, konsystencję i inne właściwości jak to z pszennej. Jak myślicie ? A tak w
        ogóle to dziekuje za odpowiedzi.
        • Gość: Agusia Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.04, 10:40
          O jejku, to chlebek też odpada! No smak będzie jednak inny, ale może nie
          gorszy? Nie wiem, bo nie próbowałam - u nas mąka owsiana też odpada. W
          przypadku pieczenia z tych bezglutenowych nie można uzyć tylko jednego rodzaju
          mąki. Nie dość, że trzeba je wymieszać to jeszcze w odpowiednich
          proporcjach.... Spróbuj poszukać u siebie w mieście sklepu czy stoiska ze
          zdrową żywnością - ci, którzy tam pracują są zwykle nieźle zorientowani.
          • linn_linn Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 28.04.04, 10:51
            Ja radzilabym kupic maszyne do chleba i skorzystac z doswiadczen tych, ktorzy
            pieka. Inna sprawa, ze w Polsce to hobby znajduje sie w powijakach. Ja dopiero
            zaczynam, ale co dzien trafiam na cos nowego.
        • hania55 Speni 28.04.04, 11:28
          Podrzucam linki do paru przepisów na pieczywo bez mąki żytniej i bez mąki
          pszennej.

puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3315
          puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2762
    • justyna_dabrowska Re: czym zastąpić mąkę pszenną ??? 28.04.04, 13:07
      W kioskach jest specjalny numer miesięcznika dziecko o alergiach, znajdziecie
      tam mnóstwo przepisów dla tych kórzy nie moga jeść glutenu i listę zamienników.
    • Gość: anek a ta alergia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:43
      ze zapytam to jak zdiagnozowana? bo ja mialam na skornych testach tez wszelakie
      maki jako glowni winowajcy, ale kazano mi zrobic dla pewnosci poziom IgE i
      okazalo sie ze skorne testy mozna sobie w d.. wpakowac, o! cudowalam miesiac z
      jedzeniem bez poprawy a potem sie okazalo ze zwyczajne roztocza i plesnie mi
      dokuczaja! pozdrowki
      • Gość: speni Re: a ta alergia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:50
        to były testy z krwi własnie na IgE
        • Gość: Pichciarz Re: a ta alergia IP: *.proxy.aol.com 31.05.04, 15:47
          Wszystko wszystkim, ja bym te testy powtórzył dla pewności w innym miejscu
          (lekarzu, ambulatorium).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka