IP: 213.199.241.* 02.03.11, 10:10
Witam,
ostatnio sporo się czyta/mówi o patelniach czy nożach ceramicznych. I tak chciałam zapytać jak jest w rzeczywistości, czy to faktycznie się sprawdza w kuchni?? z tego co wiem ceramika jest bardzo krucha, wiec jak to może być praktyczne?
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: ceramika 02.03.11, 10:31
      ceramika ceramice nie równa..
      Noże ceramiczne mają ostrze zrobione całkowicie z ceramiki. Rzekomo mniej się tępią i w przeciwieństwie do metalu nie reagują z żywnością.... jak jest z ich kruchością to nie wiem.
      Patelnie ceramiczne wcale nie są ceramiczne tylko mają ceramiczną powłokę, ktora ponoć ma być lepsza niż teflon bo wytrzymalsza.
      Są jeszcze garnki całkowicie ceramiczne. Ja na przykład jestem wielkim fanem chamby ... są to naczynia z czarnej gliny wytwarzane w Kolumbii, w których można normalnie gotować, smażyć i zapiekać. Oczywiście jak to ceramika kruche są ale nie tak strasznie.. wiadomo zbiją się jak się upuści na glebę (jedną michę już potłukłem) ale w normalnym uzytkowaniu sprawdzają sie znakomicie głównie ze względu na swoje właściwości termiczne no i wygląd.. a wyglądają MZ super fajnie dzięki czemu nie trzeba ich chować po użyciu bo same w sobie są elementem ozdobnym w kuchni a nawet na stole w salonie..
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:50
      troche informacji o nożach:
      www.dataceramic.pl/faq.html
    • bene_gesserit Re: ceramika 02.03.11, 11:56
      Nie ma sie co rzucac na nowinki, imo.
      Lepiej poczekac, az inni je wyprobuja - poza tym, jesli sie sprawdza, to za rok z pewnoscia beda tansze niz teraz.
      Noze ceramiczne sa kruche - moga rozwalic sie przy upadku na plytki kuchenne jak kazdy inny przedmiot z ceramiki.
    • white_monikka Re: ceramika 03.03.11, 10:50
      Simon_r bardzo dobrze pisze! Patelnia nam się nie rozleci przy upadku czy uderzeniu bo to tylko powłoka - i bardzo dobrze! Ja takiej używam, tylko firmy MONETA. Polecam. Słyszałam tylko, że jakieś tanie podróbki się kruszą na brzegach, także lepiej wydać trochę więcej i mieć na lata.
      Co do noży to nie mam jeszcze ale planuje sobie przynajmniej jeden do warzyw kupić.
      • mhr-cs Re: ceramika 03.03.11, 11:04
        white_monikka

wlasnie ,nie ma tak
        jak samemu wyprobowac,
        noze beznadziejne,
        patelnie,garnki
        optycznie nie dla mnie,
        wygladaja
        jak emalia kiedys,
        kwestia smaku
    • vasilip Re: ceramika 06.03.11, 11:01
      Stosuje je od roku są rewewelacyjne ale niestety kruche, trzeba uważać by nie uderzyc nimi w coś twardego.
      • Gość: Mami Re: ceramika IP: 213.199.241.* 07.03.11, 10:18

Ale masz i patelnie i noże? Chyba bym się skusiła na zakup :) Może na początku nożyk, coś jak pokazała Rudka, do warzyw akurat nie mam żadnego. A patelnie to myślałam o jakiejś grillowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka