Dodaj do ulubionych

dzem Bonne Maman

08.03.11, 21:49
Dlaczego w Polsce ten francuski dzem jest sprzedawany 3 razy drozej niz we Francji ? Bylam dzis w supermarkecie w Gdansku, dzem truskawkowy Bonne Maman cena 17.49zl (=4.3euro).

We Francji w carrefourze cena 1.55e (=6.2zl):

www.ooshop.com/ContentNavigation.aspx?NOEUD_IDFO=415
Skad taka roznica ? Czy to nie jest przypadkiem proba wykreowania przez polskiego importera tego dzemu jako luksusowego produktu z Francji?

pozdrawiam
iwona
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: dzem Bonne Maman 08.03.11, 23:56
      Dzemy a raczej konfitury Bonne maman sa chyba ciut drozsze we Francji, wypowiadam sie teraz z pamieci bo nie kupuje zbyt czesto tej firmy. Ale wydaje mi sie, ze ceny zaczynaja sie od ponad 2 euros w gore, w zaleznosci z czego sa zrobione, te najtansze to z abricot, te kupuje czasem do nalesnikow bo sa nawet smaczne.
      Bonne maman sa w miare dobre ale to nie jest jakis luksusowy szal, ma zbyt malo owocow i z tego co kiedys czytalam, to i bonne mamn i andros sa albo robione w Polsce albo z polskich owocow:)
      I dlatego zaskoczona jestem tak wysoka cena, ktora przytaczasz, chyba ktos ma przerost formy nad trescia lub na odwrot jak kto woli w tym przypadku, hihi
      • nexstartelescope Re: dzem Bonne Maman 09.03.11, 00:40
        Ekhem, przepraszam bardzo, jaką pojemność ma ten dżem w Polsce? 1kg? Bo np. w UK, (pierwszy z brzegu supermarket) słoik 370g kosztuje tyle: www.mysupermarket.co.uk/Shopping/FindProducts.aspx?Query=Bonne%20maman&SortBy=3
        • iwonka55 Re: dzem Bonne Maman 09.03.11, 08:08
          dzem w Polsce ma dokladnie taka sama pojemnosc jak we Francji czy w Anglii, 370g.

Bagatella, zajrzyj do linku, ktory podalam, dzem truskawkowy we francuskim carrefourze kosztuje 1.55e, ja w leclercu kupuje nawet po 1.45 z tego co pamietam.

tutaj zdjecie zrobione w polskim supermarkecie:
          img51.imageshack.us/i/img0611m50.jpg/
          • bagatella Na latarnie zjajami z takim importerem:) 09.03.11, 13:59
            Bedac w moim osiedlowym sklepie, Simply, po kalafiora na dzisiejszy post, poszlam specjalnie w dzial konfitur i co? Truskawka najdrizsza bo po 2.12, tyle samo 'dzika' borowka, a reszta tak w okolicach 1.30 euros, aha z wyjatkiem wisni po 1.95.
            Sklep Simply nie nalezy do tanich sklepow choc jest dzieckiem auchan ale i tak wynika z tego, ze tanszy jak carrefour:)
            Ktos chyba chce polakow nabic w butelke i wmowic im, ze to luksusowy francuski towar
            produkowany w Polsce:(:(:(
    • bene_gesserit Re: dzem Bonne Maman 09.03.11, 02:22
      Sa sprzedawane w takich cenach, bo sa frajerzy, ktorzy chcą je w takich cenach kupować. Wielu ludziom bardziej smakuje to, co drozsze, bo kojarzy sie im to z wyzsza jakoscia. A w bonusie zostaje nam sliczny sloiczek juz calkiem za darmo ;)
    • aqua48 Re: dzem Bonne Maman 09.03.11, 08:49
      Ja w tej cenie (ok 17 zł) widziałam tylko krem krówkowy Bonne Maman. Dżemy są tańsze. Najdroższy chyba figowy. Konfitura kasztanowa tej firmy to 14 -16 zł. Jesteś pewna, że zwykły truskawkowy tyle kosztował? Czasami sklepy źle opisują produkty. Jeśli taka jest faktyczna cena, to wystarczy spokojnie poczekać, jak nie będzie im schodził, potanieje.
      • linn_linn Re: dzem Bonne Maman 09.03.11, 13:36
        Konfitura kasztanowa we Wloszech zwykle kosztuje mniej niz 2 euro za 400 g.
        • marciasek Re: dzem Bonne Maman 11.03.11, 20:39
          u nas zazwyczaj ok 20 zł lub więcej :(
    • Gość: axa Re: dzem Bonne Maman IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 10:17
      Jeśli poszłaś po ten dżem do Piotra i Pawła co widać na zdjęciu to nie dziw się cenie, to nie jest supermarket ale raczej delikatesy i stąd te ceny. Idź do Auchan lub do Carrefoure i tam te dżemy są tańsze.
      • iwonka55 Re: dzem Bonne Maman 09.03.11, 13:01
        tansze, ale ciagle co najmniej dwa razy drozsze niz we Francji, tak ?

wydaje mi sie to absurdem osobiscie
        • kocia_noga Re: dzem Bonne Maman 09.03.11, 13:33
          Ja kupuję czasem dżem kasztanowy tej firmy, obrzydliwie słodki, ale mężowi smakuje. Płacę ok 17 zł. Chętnie płaciłabym mniej, ale nigdzieindziej kasztanowego nie widzaiłam :(
          • linn_linn Re: kasztanowy 09.03.11, 14:32
            Krem kasztanowy waniliowy / taki kupuje we Wloszech / jest okropnie slodki. We Wloszech nazywa sie "crema di marroni alla vaniglia". Mozna go wymieszac z bita smietana / nieslodzona /: pol na pol albo na tzw. oko. Wychodzi superekspresowy krem: mniej slodki, aczkolwiek nie wszystkim moze odpowiadac z uwagi na smak / jak to kasztany /.
            • bagatella Re: kasztanowy 09.03.11, 14:36
              W przeciwienstwie do ciebie i wloskich nawykow, Ja taki krem kasztanowy mieszam z malym serkirm typu homo, wychodzi idealna proporcja pyszoty:)
              • linn_linn Re: kasztanowy 09.03.11, 14:48
                We Wloszech nie ma takich serkow: tzn. sa owocowe, ale w opakowaniach dla dzieci: z "dolkami" po 50 g chyba. Mam jeszcze troche w sloiku: wymieszam z domowym serkiem jogurtowym / musze najpierw go zrobic, al wieczorem nastawiam jogurt, wiec jest okazja /.
            • kocia_noga Re: kasztanowy 09.03.11, 20:16
              linn_linn napisała:

> Krem kasztanowy waniliowy / taki kupuje we Wloszech / jest okropnie slodki. We
              > Wloszech nazywa sie "crema di marroni alla vaniglia". Mozna go wymieszac z bita
              > smietana / nieslodzona /: pol na pol albo na tzw. oko. Wychodzi superekspresow
              > y krem: mniej slodki, aczkolwiek nie wszystkim moze odpowiadac z uwagi na smak
              > / jak to kasztany /.

dzięki, w takim razie spróbuję ze śmietaną, albo serkiem homo.
              • marciasek Re: kasztanowy 11.03.11, 20:41
                zrób sobie kanapki: litewski chleb, fińskie masło, świeży bunc i krem kasztanowy - pycha...
            • linn_linn Re: kasztanowy 11.03.11, 13:14
              Dzis sprawdzilam cene: 1,49 euro za 400 g.
    • kropkaa Re: dzem Bonne Maman 09.03.11, 14:43
      Krówkowy po ponad 20 zł.
      Jak jeszcze nie był takie "popularny", poniżej 10 można było natrafić (nie to, że 7, raczej 9.97;)), ale potem gazety zaczęły pisać w rubrykach 'co nowego na rynku' i ceny poszalały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka