Gość: df IP: 83.2.9.* 20.12.06, 17:50 chce przesiasc sie na linuxa wiem ze jest wiele jego odmian jaka polecacie do uzytku w domu (musi byc po polsku) i skad ja sciagnac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KtoH Re: LINUX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 18:34 linuksa najlepiej kupić z gazetą, która jest wydawana i można ją kupić w dobrych sklepach papierniczych itp.. wiem że jest w realu przed kasami i w świeciu na stacji BP ta gazeta sprzedawana... jeśli chodzi o wersje dla początkujących a zakładam że taki jesteś to polecam mandrive, albo ubuntu... w ostateczności SUSE... najlepiej podczas instalacji wybieraj środowisko graficzne KDE jest dość proste i podobne do Windowsa... środowisko GNOME jest bardziej skomplikowana jak na początek... pozdro za nowego użytkownika w gronie LINUXOWCÓW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: LINUX IP: 83.2.9.* 21.12.06, 08:14 dzieki za odpowiedz chyba kupie ta gazete Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: LINUX IP: 83.2.9.* 21.12.06, 12:44 jeszcze jedno pytamko ! zwiasku z tym ze chce sie całkowicie odciac od xp bede instalował go na partyci tam gdzie był xp a co z plikami na 2 partyci niechciał bym ich staracic i nadal uzywac czy bedzie z tym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xl Re: LINUX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 15:03 Linux ma swój własny system plików (najpopolarniejszy to ext3). O ile pod Xp dane na pozostałych partycjach masz na FAT32 to OK, gorzej ma się sprawa z partycjami NTFS. W tym przypadku nie ma jeszcze stabilnego sterownika, póki co możliwy jest wgląd w te pliki ale jakiekolwiek próby kopiowania, przenoszenia, zmiany tych plików będzie bezskuteczny. Jedna uwaga: podczas instalacji linuxa trzeba zwrócić uwagę na nazewnictwo partycji (inne niż w winxp).Tutaj niezbędne są tzw. punkty montowania. Ale to już odrębny temat... Poszukaj sobie jakieś info o partycjach pod linuxem (nieśmiertelne google). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: LINUX IP: 83.2.9.* 22.12.06, 14:53 oki poszukam a juz zainstalowałem Mandriva 2007 i mam mały problem niedziała mi myszka ,szukałem w ustawieniach ale nic nie pomogło :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: LINUX IP: 83.2.9.* 22.12.06, 16:31 rozwiazałem problem myszki ale mam wiekszy problem niemam pojecia jak skafigurowac internet mam z kablówki ,wchodze tam dzie trzeba ale dalej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xl Re: LINUX IP: 80.51.140.* 23.12.06, 14:51 genaralnie nie miałem problemu z netemz kablówki. System sam "złapał" wszsytki ustawienia automatycznie. Jedyne co, to zaznaczyłem, ze ma się łączyć automatycznie z netem podczas startu systemu.Co do tego gdzie to jest w Mandrivie, to nie pamiętam, osobiście używam teraz nowe Suse 10.2 ale na pewno w gdzież w Centrum Sterowania, no i trzeba wejść tam z uprawnieniami admina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winiar00 Re: LINUX IP: 83.2.11.* 23.12.06, 15:19 Hmm kazdy Linux jest po polsku!! po pierwsze (srodowisko kde za pomoca jednego pliczku z en staje sie pl) hmm linux z gazety :/ no no najlepiej!! ja wole ftp i opcje download!! Polecam dystro Fedora Core 6 (ma yum'a :) i jedziesz dalej:P) mandriva tez jest ok ale ma wiele niedopatrzen:/ ale w polaczeniu z beryl jest 10000000 razy lepsza od nawego shitu M$ "Vista" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: LINUX IP: 83.2.9.* 28.12.06, 15:00 kolejne pytanko- czy wszystko trzeba odpalac z konsoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xl Re: LINUX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:22 Nie trzeba wszsytkiego odpalać z konsoli. Konsole używa się w zasadzie sporadycznie, np. żeby odpalić menadżera plików (w Windach typowy Eksplorator plików), żeby uaktualnić system w trybie tekstowym (trochę jak DOS :-)), ale również przy poważniejszych zadaniach, np. instalowania sterowników do NVIDII, wówczas trzeba wyłączyć X'y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do "xl" Re: LINUX IP: 83.2.11.* 29.12.06, 19:42 Kolego xl mam pytanie gdzie czytales o linuxie w jakim brukowcu?? konsola to podstawa linuxowania kompilacje paczek itp!! chyba ze uzywasz rpm:/ (lamerstwo) a nakladek x-ow uzywaja lajki....komendy spod konsoli pozwalaja na unikniecie wielu nieporozumien no ale pan xl instaluje tylko stery nvidii spod konsoli gratulacje!! owszem nie trzeba robic wszystkiego spod konsoli ale jest to zalecane!! 3majta sie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurox Re: LINUX IP: 80.51.140.* 29.12.06, 20:55 Witam! Sam używam auroxa i jestem bardzo zadowolony. Jeśli chce się przeglądać pliki to nie trzeba korzystać z konsoli. Zabawa jest dopiero przy montowaniu dysków (niezawsze, ale jednak), instalacji pakietów (rpm-y też trzeba komendami zanistalować, dopiero w najnowszych wersjach systemów pojawiło się zautomatyzowanie tej operacji). Oczywiście uzytkownik wykorzystujący podstawowe funkcje z łatwością znajdzie dobrze opisane poradniki i instrukcje (chociażby w internecie) z jakich komenda korzystać i jak to robić. Zachęcam do "zabawy" z linuxem" i mam nadzieję, że po "przełamaniu pierwszych lodów" szybko się przyzwyczaicie do tego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linux power Re: LINUX IP: 83.2.11.* 30.12.06, 14:12 Powiem tyle nawet microsoft uzywa linuxa (freeBSD) M$ wie jakim shitem jest winda pozdro 4 all :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xl Re: LINUX IP: 80.51.140.* 06.01.07, 21:01 nie chcę "przerażać" a tym bardziej zniechęcać nowego kolegi w linuksowej rodzinie. A Twoje komentarze w moim kierunku są co najmniej bez sensu. Nie będę się roztrząsał nad temeatem, bo lina używam już wiele lat, więc tym bardziej powstrzymam się od dalszych komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "xl" Re: LINUX IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:10 Hmm skoro uzywasz "lina od wielu lat" to wiesz ze nakladki sa........ Odpowiedz Link Zgłoś