to-wlasnie-ja 16.03.11, 13:37 Witam:) Chcialabym zrobic tiramisu a nie mam amaretto, czym moglabym je zastapic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 13:45 to-wlasnie-ja napisała: > Witam:) Chcialabym zrobic tiramisu a nie mam amaretto, czym moglabym je zast > apic? Napisz co masz, bo jeśli masz kupować jakiś zamiennik, to lepiej kup amaretto. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 13:45 imho nawet wodka dolana do kawy. koniakiem, winiakiem, likierem kawowym itp Odpowiedz Link Zgłoś
to-wlasnie-ja Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 13:50 Mam wodke , rum, brandy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 14:18 ja bym optowala za brandy. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 14:21 rum sprawdza się dobrze, często robię w ten sposób.. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 14:49 rum to mi bardziej do czekolady pasuje. i do herbaty :) tez nie uzywam amaretto do produkcji tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 17.03.11, 13:34 ania_m66 napisała: rum to mi bardziej do czekolady pasuje. i do herbaty :) tez nie uzywam amaretto do produkcji tiramisu. no niby tak.. ale mam taki właśnie oszukany przepis nie dość, że pączuje biszkopty kawą z odrobiną rumu to do mascarpone dodaje zamiast jajek advokata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asma Re: Tiramisu- zamiennik amaretto IP: 212.160.148.* 18.03.11, 09:50 rum mozna dodac tez, koniaku, wina marsala amaretto nie uzywam, nie znosze jego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
evana Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 22.03.11, 02:55 ja bym dala brandy -- _____________ [url=http://slubowisko.pl/][img]https://slubowisko.pl/suwaczek/2011-06-25/do-slubu-pozostalo-tylko.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 24.03.11, 10:26 jeszcze raz : alkohol zabija smak tiramisu Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 14:27 Prawie każdy alkohol jest ok. Z podanych przez Ciebie wybieram brandy ps. NIGDY nie robię tiramisu' z amaretto ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
to-wlasnie-ja Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 14:47 Bardzo dziekuje za rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 15:24 Brandy, rum tutaj zbyt aromatyczny, zdominowałby tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
ding_yun Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 17:25 Robiłam kiedyś z Tia Maria. Ewentualnie wódka plus odrobina aromatu migdałowego, choć nie lubię tych sztucznych zapachów. Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 18:00 Żubrówka jest bardzo OK do tiramisu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: Tiramisu- zamiennik amaretto IP: *.ghnet.pl 16.03.11, 19:03 ooo, nie próbowałam, a brzmi nieźle - spróbuję przy najbliższej okazji :) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 18:33 Możesz wcale nie dawać alkoholu. W oryginalnym przepisie go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 19:54 Ja tez robie bez alkoholu: jest zbedny, a nawet niepotrzebnie zmienia smak. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 23:09 linn_linn napisała: > Ja tez robie bez alkoholu: jest zbedny, a nawet niepotrzebnie zmienia smak. Ja robię li i jedynie z Amaro Montenegro, który nie ma nic wspólnego z amaretto. I dodaję do masy serowej, nie do kawy. Pycha :D Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 18.03.11, 10:02 A ja Amaro Montenegro nie mam w "piwniczce". :) W ogole za amaro nie przepadam. Ostatnio widze w sklepach Amaro Limonc'é, ale nie znam smaku. Jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 16.03.11, 23:08 lashqueen napisała: > Możesz wcale nie dawać alkoholu. W oryginalnym przepisie go nie ma. Lash, a który jest oryginalny ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Tiramisu- zamiennik amaretto IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.03.11, 04:02 a ja lubie dodac troche likieru pomaranczowego np. cointreau albo Grand Marnier,takze czasem dodaje wino Marsala Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 17.03.11, 08:04 marghe_72 napisała: > lashqueen napisała: > > > Możesz wcale nie dawać alkoholu. W oryginalnym przepisie go nie ma. > > Lash, a który jest oryginalny ? ;-) Ten bez alkoholu :) . Cytat choćby z wiki: "Nella ricetta originale non è previsto liquore, in quanto il dolce nella sua origine era destinato a tutti, sia ai bambini che agli anziani......" W większości przepisów na tiramisu na włoskich stronach nie ma dodatku alkoholu, a jeśli już jest, to najczęściej jest to inny likier, niż amaretto :). Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 17.03.11, 13:07 lashqueen napisała: > > Ten bez alkoholu :) . Cytat choćby z wiki: > "Nella ricetta originale non è previsto liquore, in quanto il dolce nella > sua origine era destinato a tutti, sia ai bambini che agli anziani......" z kawą dla dzieci? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 17.03.11, 14:13 Teraz stosuje sie kawe bez kofeiny, zwykla rozcienczona mlekiem, nesquik itp., ale przez lata wloskie bambini palaszowaly tiramisù z kawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 22.03.11, 00:29 wcale nie daje alkoholu. Ani amaretto. Wole bez - delikatniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
serpente Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 17.03.11, 12:32 Pracowałam przez jakiś czas we Włoszech i Włosi u których mieszkałam dawali do tiramisu Maraschino. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus wodka!! 18.03.11, 10:54 napar z kawy powinien mocno smakowac wodka, to - wg mnie- lepiej smakuje niz amaretto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah sprobujcie ten likier pomaranczowy IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.03.11, 19:12 He he tiramisu zawsze wzbudza emocje, jak bigos. Ja Wam mowie sprobujcie tiramisu z likierem pomaranczowym (w nieduzej ilosci).Chyba zrobie dzisiaj bo mi smaku narobiliscie.Bedziemy jesc po kryjomu jak dzieciaki spac pojda. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus tez robie z cointreau 18.03.11, 21:32 to tiramisu dla leniwych, bo nie trzeba czekac, az napar ostygnie Odpowiedz Link Zgłoś
cucinissima Re: Tiramisu- zamiennik amaretto 21.03.11, 18:52 Ja nie dodaje wogóle alkoholu cucinissima.wordpress.com/2010/08/28/czas-na-cos-slodkiego-tiramisu/ Odpowiedz Link Zgłoś