Dodaj do ulubionych

olej lniany

IP: *.sileman.net.pl 05.04.11, 15:41
Czy olej lniany jest gorzki? Może to głupie pytanie, ale pierwszy raz kupiłam i nie wiem, czy tak ma smakować....
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: olej lniany 05.04.11, 16:23
      podobno swiezy jest b. dobry. kupilam tylko raz; nie dosc, ze byl dziwny w smaku i chyba nawet faktycznie gorzkawy, to jeszcze jechal pokostem.
      chyba trzeba miec dojscie do tloczni i kupowac na miejscu spod prasy. do sklepow bio i delikatesow stracilam, jesli chodzi o ten konkretny produkt, zaufanie.
      • Gość: yśty Anka ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 16:37
        lniany tylko na świeżo,tuż po tłoczeniu .Potem coraz bardziej gorzknieje, bo ulega polimeryzacji(wpływa na to światło ,powietrze,konkretnie tlen i temperatura).Od biedy można go przechowywac miesiąc-do trzech w lodówce.
        Wcinaj go z cebulą,wówczas nie bedziesz tak odczuwać goryczy. Poza tym możesz go wykorzystywać do zabiegów kosmetycznych(regeneruje skórę).
        Co do zapachu pokostu-to sytuacja jest odwrotna-to pokost jedzie olejem lnianym(oczywiscie pokost naturalny,nie syntetyczny).
        Jak bedzie za gorzki oddaj go jakiemuś artyście.Uradujesz go.
        • taj_pan Re: Anka ma rację 05.04.11, 23:11
          Olej lniany to właśnie pokost
          • Gość: yśty a Ty nie masz racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 07:15
            olej lniany jest składnikiem pokostu(naturalnego,bo jest również pokost syntetyczny).Olej lniany zagęszcza sie,dodaje do niego sykatywę(kiedys sole ołowiu,teraz sole kobaltu),a potem dodaje sie do niego terpentynę, by go rozrzedzić(by łatwiej penetrował w drewno).
            Sam olej lniany polimeryzuje(w uproszczeniu wysycha) zbyt długo.
    • Gość: wege Re: olej lniany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 17:03
      To zależy jaki i gdzie kupiłaś.Ten z marketów, stojący tygodniami na półkach na pewno będzie gorzki i nie nadaje się do jedzenia.Należy kupować w aptekach i przechowywać w lodówce.
      • Gość: madzia Re: olej lniany IP: *.sileman.net.pl 05.04.11, 17:17
        No tak, coś mnie pokusiło i kupiłam w Delikatesach Centrum. Chyba zużyję go do celów kosmetycznych, zgodnie z sugestią.
        • myga Re: olej lniany 05.04.11, 19:39
          Mozesz zrobic sledzie z cebulka w oleju lnianym, pycha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka