Dodaj do ulubionych

co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz. wie

IP: *.master.pl 10.04.11, 10:45
będę miał trochę rodziny i szukam inspiracji na obiad. barszcz biały czy żurek będzie na śniadanie. tak samo bigos. gołąbki jako ciepłe danie pod wieczór. oprócz tego pieczony boczek i schab, ale na zimno. będą jeszcze inne dania, sałatki, ryby na zimno.pozostaje obiad.... tylko co?
Obserwuj wątek
    • shachar Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 11:10
      oczywiście że jest pomocna, unaoczni, że może ci kicha siąść albo i serce przed podwieczorkiem.
    • Gość: :) Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.11, 11:12
      u nas w I Dzień Świąt po zjedzeniu żurku z mięsem, jajkami, kiełbaską zostaje miejsce właściwie tylko na zimne przystawki
      planujesz gołąbki pod wieczór i tyle rzeczy w międzyczasie, że nie wiem czy obiad to dobry pomysł
      ale skoro bardzo chcesz, to postawiłabym na jedno danie mięsne, np. nadziewanego kurczaka, lub duszoną cielęcinę - coś prostego i podałabym do tego ziemniaki z wody i do wyboru np. kaszę jęczmienną lub ryż
      • Gość: hmmmmmmmmmmmm Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.master.pl 10.04.11, 11:30
        a mogę prosić o sprawdzony przepis na tego kurczaka?
        krok po kroku;)
        • Gość: :) Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.11, 11:43
          O nie, nadziewanego nie robię :) może w tutejszej Galerii Potraw coś znajdziesz, ja nie bawię się w nadzienia ale chętnie jem zrobione przez mamę :) Dlatego rzuciłam propozycją.
          Za to jeśli mógłby być bez nadzienia, to polecam pieczonego na butelce piwa. Myjesz kurczaka, osuszasz, nacierasz przyprawami - np. majeranek, sól, pieprz, papryka, czosnek i wstawiasz do lodówki na noc. Dużego kurczaka nadziewasz na dużą butelkę piwa, trochę odlewasz sobie :D Nakłuwasz widelcem skórę i wstawiasz do pieczenia na ok 2 h na 200 stopni - sprawdzasz co jakiś czas miękkość widelcem. Kurczak stoi na blaszcze na samym dole piecyka - inaczej się nie zmieści i najlepiej w jakimś naczyniu, żeby spływający tłuszcz miał gdzie ociekać. Kurczak jest rewelacyjny, nie wymaga pracy - jedyna rada, mnie smakuje tego samego dnia, którego jest robiony, więc musiałbyś nastawić na ok 2,5 h przed obiadem. Następnego dnia wyczuwalna jest goryczka piwna w mięsie.
        • aqua48 Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 15:47
          Gość portalu: hmmmmmmmmmmmm napisał(a):

> a mogę prosić o sprawdzony przepis na tego kurczaka?
          > krok po kroku;)
          Ja lubię nadziewkę z cebuli. Miksuję dużą cebulę, dodaję surowe żółtko, sól i pieprz, dwie łyżki bułki tartej i delikatnie dodaję białko ubite na pianę. Nadziewam tym opłukanego i wytartego ściereczką kurczaka, zaszywam białą nitką, posypuję go solą, wkładam do piekarnika, obkładam kawałeczkami masła (dwa kawałki wkładam pod skrzydła) i piekę dopóki nie będzie złoty i pachnący w 180 stopniach. Około godziny - półtora. Przewracam w połowie pieczenia delikatnie, żeby farsz nie wypłynął. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Im większy, tym dłużej, oczywiście. Do brytfanki wraz z ptakiem można włożyć całe jabłko, będzie pyszne, upieczone w sokach z kurczaka.
          • Gość: zet Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.play-internet.pl 10.04.11, 23:41
            a mogę użyć czarnej nitki?
            • roseanne nie :) bo wyjdzie z tego perliczka 10.04.11, 23:51
              albo inna zebra
            • aqua48 Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 11.04.11, 10:24
              Zawsze mnie uczono, że biała jest najbezpieczniejsza, bo nie używa się do jej produkcji chemicznych kolorantów (tylko wybielacza), które mogą wejść w reakcję z pieczonym lub duszonym długo mięsem i zabarwić pieczeń, albo wręcz zmienić jej smak w okolicy szycia. ale oczywiście można użyć każdego koloru. Wydaje mi się, że najbezpieczniej użyć specjalnych spinek, albo wykałaczek, ale przy prawie płynnym farszu trzeba mieć dużo wprawy, żeby kuraka pospinać szczelnie.
    • mhr2 Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 11:22
      Gość portalu: hmmmmmmmm....... napisał(a):

tak samo bigos. gołąbki

to tak o tej porze roku,goraco jest,nie
    • myga Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 11:28
      proponuje swiateczny spacer z rodzina po tak obfitym sniadaniu i przed tak obfita kolacja zamiast obiadu.
    • wadera3 Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 12:35
      W żadne święta nie gotuję obiadów.
      To, co zrobione, jada się na "okrągło".
      Znaczy z przerwami, ale bez zaznaczania "teraz obiad".
    • roseanne Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 13:31
      nieodmienie od lat udziec barani, piezone jarzynki korzeniowe, terrina jarzynowa, salata
      wszystko zalezy w ile osob sie spotykacie
    • coralin Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 13:32
      U mnie w niedzielę wielkanocna je się pózne obfite śniadanie rozpoczynane żurkiem, a potem zimne miesa, wędliny, sałatki. Obiadu nie ma. W poniedziałek w ostatnich latach robię królika w śmietanie z gorczycą, a jako dodatek ziemniaki z wody i buraczki z chrzanem(robione oczywiście wcześniej). Proste a dość eleganckie i co najważniejsze "robi się samo". Taką tradycję niespędzania zbyt dużo czasu w kuchni w czasie świąt wyniosłam z domu i mimo, że lubię gotowanie to niedziela wielkanocna czy Boże Narodzenie to dni kiedy jemy to, co zrobiło się dzień, dwa wcześniej. Wyjątkiem są jajka gotowane każdego dnia na świeżo (no prawie na świeżo, bo gotujemy rano na cały dzień) w święta.
    • bene_gesserit Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 13:54
      shachar ma rację.
      Na sniadanie - zurek i bigos, na kolację - gołąbki, pieczony boczek i schab. W ciagu dnia - salatki, ryby na zimno. Gdzie tu miejsce na obiad? I po co obiad? No chyba, ze rodzinny fun ma wygladac tak, ze caly dzien siedzimy za stolem, od sniadania do kolacji, ruszając sie tylko do łazienki.

To jest oczywiscie kwestia indywidualna, niektorzy tak lubią - ale pomysl o swoich gosciach. Jesli gotujesz dobrze - beda jedli, mimo pelnych zoladkow, co sie potem moze na ich zoladkach, wątrobach, woreczkach zolciowych, trzustkach, jelitach, samopoczuciu itd zemscic. Jesli gotujesz fatalnie - beda jedli przez grzecznosc, co tez sie zemsci na ich cialach. W pierwszym przypadku - zamiast swietowac beda polezec na krzeslach jak ospałe kulki, w drugim - tak samo, a dodatkowo bedzie wyczuwalne pewne napięcie. Tak czy siak, nie widze w tym sensu. Zaplanuj-ze jakies wyjscie, spacer, wspolna aktywnosc.
      • roseanne Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 14:07
        wszystko zalezy od tego w jakim gronie zasiadacie
        u nas na maksa jest 6 przy stole, wiec zadnych bigosow, golabkow itp sie nie robi
        owszem, jajka, wedlina, salatki na sniadanie wjezdzaja na stol
        potem ciasta i kawa
        a obiad, a raczej kolacja kolo 5-6

zurek to danie czysto obiadowe :), podane z biala kielbasa i jajkiem w srodku jest posilkiem samym w sobie

ow udziec opisany wyzej, to prostota nad prostotami, razem z korzeniami jest wstawiany do piekarnika na kilka godzin i absolutnie nic sie przy nim dalej nie robi - wlasnie po to by miec czas na rodzine i przyjaciol

na marginiesie juz dodajac, ze poniedzialek swiateczny nie jest calkowicie wolny - szkoly owszem, podobnie poczta i niektroe banki, reszta pracuje
        • nchyb Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 29.03.18, 15:16
          a ta reszta to kto i gdzie? bo w PL to dzień świąteczny jak i niedziela :)
    • Gość: miu Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.fbx.proxad.net 10.04.11, 14:37
      U mnie na obiad w pierwszy dzien swiat bedzie jagniecina w czosnku i rozmarynie, pieczone ziemniaki i fasolka. W drugi: albo kaczka, albo krolik w musztardzie z Dijon (bardzo ostrej, mocno rozni sie od naszych). Sniadanie jemy wczesne, wiec spokojnie jest czas i miejsce na swiateczny obiad.
      • aqua48 Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 15:38
        Ja nie robię żadnych żurków, ani bigosów na śniadanie, nikt by u mnie tego nie jadł, jesteśmy przyzwyczajeni do śniadań na słodko - z dżemem lub konfiturą.
        Śniadanie świąteczne, to wędliny, chrzan, jajka (święcone) sałatka jarzynowa, marynaty, chałka zamiast/obok chleba i wystarczy. Potem ciasta i późny obiad. Kolacji już nie trzeba, kto chce to sobie bierze ciasto.
        A na obiad robię jakąś pieczeń, albo zrazy, a w zeszłym roku był łosoś, którego uwielbiam z krewetkami. Zupa może być grzybowa, bo najbardziej mi się kojarzy ze Świętami. Lubię ją z makaronem z naleśników.
        • Gość: miki202 Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.limes.com.pl 10.04.11, 16:37
          A ja zrobię Strogonoffa wcześniej i zamrożę, czyli tylko odgrzeję, do tego zblanszowane marchewki, a może już będą szparagi oraz rzucę na blachę trochę wcześniej zamarynowanego mięsa - cielęcina, karkówka, kilka skrzydełek, do tego ziemniaki, łosoś w folii, rzeczone szparagi - samo się upiecze. U nas też nikt nie lubi ciepłego na śniadanie, więc obiad po długim spacerze jak znalazł. Jedyna robota to będzie wyszorowanie ziemniaków, bo do pieczenia obierać nie będę. Szparagi zielone, wiec też obierać nie trzeba. W charakterze surówki ogórki małosolne, nastawione w piątek. W poniedziałek gości już nie będzie, więc pewnie na obiad zjem niedzielne resztki. Wszystkim smacznego życzę
          • Gość: hmmmmmmmm Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.master.pl 10.04.11, 19:28

kurcze- ogórki małosolone??? teraz robisz? a skąd to, co się do nich wrzuca no i same ogóraski?
    • beverly1985 Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 19:29
      Daj ten bigos na obiad zamiast na śniadanie... Juz wystarczy, że rodzina zje rano żurek z kiełbasą, nikt bigosu nie tknie...
    • wadera3 Re: Oczywiście 10.04.11, 22:06
      orinoko.r napisał:

> Święta, to świętowanie Miłości, prawda?

Nie, to wspomnienie Zmartwychwstania Pańskiego.
    • dzioucha_z_lasu Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 10.04.11, 22:17
      Matko Boska.... Co za morderczy jadłospis. Proponuję na obiad podać każdemu herbatkę z dziurawca i raphacholin, bo inaczej do poniedziałku nie dożyją. To wszystko jest potwornie ciężkie. Serio - Święta mają polegać na żarciu do granic pęknięcia? No, ale co kto lubi
      • Gość: miki202 Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.limes.com.pl 11.04.11, 10:33
        Eeee, śniadanie wielkanocne to akurat ta jedna chwila w roku, co mam odchudzać rodzinę? Zastawiam stół mięsami i wędlinami, ciastami, owocami i słodyczami. Tyle, że tych mięs tak po 30 dkg, wędlin po 10, a ciasta po kawałku. U nas tradycja kulinarna wielkanocna jest taka, że stół ma być kolorowy, zastawiony, radosny, różnorodny jak tylko się da. Oko rwać, jak to się mówi. Może dlatego, że atawistyczna radość z końca przednówka się odzywa?
        • Gość: miki202 ogórki małosolne IP: *.limes.com.pl 11.04.11, 12:17
          Małe ogórki są wszędzie, pewnie jakieś inspektowe. Suszony koper mam zakitrany z ub. roku, chrzan, czosnek i sól i tyle.
    • bene_gesserit Re: Oczywiście 10.04.11, 22:38
      Nie, to starozytny rytuał powitania wiosny.
      • aqua48 Re: Oczywiście 11.04.11, 10:28
        bene_gesserit napisała:

> Nie, to starozytny rytuał powitania wiosny.

Czyli nasz słowiański nowy rok (pisanki), spowinowacony z żydowską Paschą (sernik) i Zmartwychwstaniem Chrystusa (baranek). Takie trzy w jednym :)

• wadera3 Re: Oczywiście 11.04.11, 15:21
          Coś takiego:) ale na pewno, nie święto korzonkowców.
          • aqua48 Re: Oczywiście 11.04.11, 17:55
            wadera3 napisała:

> Coś takiego:) ale na pewno, nie święto korzonkowców.

A dlaczego nie? Święta są dla wszystkich, którzy chcą świętować.

• nchyb Re: Oczywiście 29.03.18, 15:18
              >> Święta są dla wszystkich, którzy chcą świętować.
              mam podobne podejście :)
    • Gość: zdziwiona Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.11, 14:59
      bigos na śniadanie??? jestem w szoku
      • Gość: miu Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.fbx.proxad.net 11.04.11, 15:16
        Nie ma sie co szokowac, przeciez wcale nie musisz go jesc ;D
        • Gość: motylek Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: *.plusgsm.pl 11.04.11, 20:11
          a moze tarta brokulowa na obiad?
    • Gość: bea Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz IP: 195.43.67.* 28.03.18, 15:42
      u nas nie ma obiadu w niedzielę tylko świąteczne śniadanie- wędliny, barszcz biały, pieczona biała kiełbasa, chrzan, ćwikła, jajka, sałatki
    • Gość: x ja nic nie podaję, IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 28.03.18, 15:51
      od tego mam służbę ;)
      • referee Obiad, obiadem, ale ważne 29.03.18, 01:16
        żeby ludzie się dobrze bawili. Najważniejsza jest dla Nas Katolików Niedziela. Tradycja to Kościół (jak najwcześniej przed śniadaniem), później śniadanie. Od południa biesiada- dobre jadło i super popitka. W Poniedziałek obżarstwo i opilstwo nie ma już sensu
        • Gość: x podejście do tematu typowo katolickie, IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 29.03.18, 08:44
          na szczęście żyję w państwie, gdzie protestanci mają coś do powiedzenia i to oni przyczyniają się do zamożności społeczeństwa i jeszcze wspomagają ubogich sąsiadów w ramach Unii Europejskiej ;)
          • nchyb Re: podejście do tematu typowo katolickie, 29.03.18, 15:19
            >>na szczęście żyję w państwie, gdzie protestanci mają coś do powiedzenia

i co ci protestanci mówią o świętowaniu wielkanocnym? jak to się odbywa, także kulinarnie?
            • Gość: x protestanci to cwaniacy, IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 29.03.18, 18:34
              Wielki Piątek jest też dniem wolnym od pracy :)
              • referee Sugerujesz, że interpretują Wielkanoc przedmiotowo 30.03.18, 23:23
                nie podmiotowo?

Co jedzą?
                Jaka Kuchnia Wielkanocna?

Gość portalu: x napisał(a):

> Wielki Piątek jest też dniem wolnym od pracy :)

• nchyb Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 29.03.18, 15:31
      w moich rodzinach /i tej od urodzenia i tej po mężu/ wielkanocne śniadanie jest późniejsze, tam żurek, jajka na różne sposoby, kiełbasy, mięsa, później dla chętnych bigos, jakieś kurczaki, ciasta itp, tak się to ciągnie jak ktoś chce
      nie ma obiadu w niedzielę, na ten pora przychodzi dopiero w poniedziałek...

ale zetknęłam się z dużo lżejszym, wcześniejszym śniadaniem, potem obiadem, na który podawano jakieś mięsa na ciepło, np. coś z drobiu, najczęściej kaczki, czasem spotykałam królika, ale przede wszystkim dużą pieczoną świąteczną szynkę. Spotkałam się z pieczoną białą kiełbasą na gorąco w roli głównej niedzielnego obiadu. A także z jagnięcym udźcem pieczonym na rożnie.
      Jeżeli wiec koniecznie chcesz obiad to może coś takiego?
      • referee Re: co podajecie na obiad w wielkanoc i w poniedz 30.03.18, 23:24
        Traktują Swięta przedmiotowo nie podmiotowo?

Co jedzą?
        Jaka Kuchnia Wielkanocna?

Gość portalu: x napisał(a):

> Wielki Piątek jest też dniem wolnym od pracy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka