IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 13:41
Pytanie do osób, które robiły paschę z przepisu Kręglickiej (podanego na blogu dorotus kilka dni temu): czy ser zrobił się Wam żółty, a właściwie taki pomarańczowy na następny dzień? :D Wczoraj zagotowałam, dodałam żółtka ze śmietaną 18% i wtedy serek był biały. Ale ze względu na wodnistość i późną porę zostawiłam go na całą noc, a teraz skończyłam robić paschę: i niestety, ale nie będzie ona taka bieluchna, nie było szans jej rozmiksować do białości (pół godz pracy miksera). Zrobiłam jakiś błąd?

Mam też zastrzeżenie: masa przed włożeniem do lodówki była strasznie maślana, sera to w niej niespecjalnie wyczułam.. Może po prostu ser mi nie wyszedł i teraz to już po ptokach? :( Myślę, żeby w święta skorzystać jednak z tego przepisu, ale zmniejszyć o połowę ilość masła i dosypać cukier puder do smaku. Zostanie z tego sam "Pomysł na.. składniki do paschy", ale wątpię, żeby po stężeniu ser zdominował smak paschy, jeżeli teraz nie był prawie w ogóle wyczuwalny.

Rewelacyjną paschę jadłam na Kazimierzu krakowskim, nie jest to ważne, w której kawiarni, gdyż wszystkie mają tam jednego dostawcę (a przynajmniej te minipaschy nie różnią się wyglądem i smakiem): pamiętam, że w smaku dominował ser, a nie masło. Najchętniej zrobiłabym taką, ale podpytana o przepis kelnerka przyznała, że nie robią paschy na miejscu, tylko sprowadzają (skąd - nie powiedziała, zresztą cukiernicy nie dzielą się przepisami).
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Pascha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 13:43
      Sprostowanie: nie żółtka ze śmietanką, a jajka ze śmietanką. Freudowskie przejęzyczenie, myślałam o tym czy to nie żółtka zdominowały kolor sera po 12 godzinach.
    • wadera3 Re: Pascha 11.04.11, 14:00
      Robiłam kiedyś paschę, ale właśnie dowcip polegał na tym żeby była lekko żółta, no taka śmietankowo-budyniowa(o kolorze mówię) a nie biała.
      • Gość: Kasia Re: Pascha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 14:08
        Dokładnie taka mi wyszła, przy czym to wina sera, bo masło roztarłam do białości. Ale na wszelkich zdjęciach jest biała. Ta,którą jadłam w Krakowie też była biała. Zmiana koloru mnie zaskoczyła, ale jeszcze bardziej maślany smak. Jak smak masy, którą przekładam torty (np z samego masła, żółtek, cukru pudru i orzechów).
        • wadera3 Re: Pascha 11.04.11, 14:37
          Szczerze mówiąc nie chce mi się teraz studiować przepisów, ale pascha powinna mieć mimo wszystko smak, sera, jako dominujący, tyle, że nie będzie taka kwaskowata jak twaróg.
          No i jest to również kwestia dodatków.
    • Gość: danae Re: Pascha IP: 212.160.148.* 11.04.11, 14:08
      ja robilam z tego przepisu i nie byla zolta
      masa jest dosc rzadka - tezeje po odstania w lodowce
    • Gość: Kasia Re: Pascha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 12:24
      Żeby być uczciwą, zostawiłam paschę na noc w lodówce (wczoraj też próbowałam). Niestety, ser czuć lepiej, ale dalej mało, za to jest strasznie maślana. Objawienie paschalne to to nie jest, niestety.
      • aqua48 Re: Pascha 12.04.11, 12:47
        Nie wiem z którego przepisu robiłaś, bo są trzy Kręglickiej. Przypomniałam sobie, że w zeszłym roku robiłam wg przepisu w którym trzeba wziąć mleko, nie ser i też zrobiła mi się zbyt mdła i mało serowa. W tym roku zrobię pewnie z gotowego sera.
        • Gość: Kasia Re: Pascha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 22:38
          Dokładnie ten, który jest na blogu dorotus - mojewypieki.blox.pl I tak, tam trzeba wziąć mleko, a nie ser. Zachęciły mnie zbiorowe zachwyty mówiące, że to rewelacyjny przepis. Ale gdyby nie wyrazisty smak bakalii, których dałam bardzo dużo - byłoby to właśnie mdłe i mało serowe. Miło, że nie tylko ja nie jestem zadowolona z przepisu.
    • fettinia Re: Pascha 12.04.11, 15:51
      no ona lekko zoltawa jest-nie wiem jaki mialas dokladnie przepis,ale z tego wychodzi swietna:)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,109589060,109589060.html
    • Gość: marbor1 Re: Pascha IP: *.aster.pl 12.04.11, 16:23
      Ja swoją paschę rok rocznie robię wg przepisu:
      75 dag tłustego białego sera
      10 żółtek ugotowanych na twardo
      kostka masła
      25 dag cukru
      1 laska wanilii
      po 10 dag orzechów, migdałów i rodzynków
      skórka kandyzowana z pomarańczy
      Orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem, ostudzić i obrać. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć na pulchną masę z masłem i cukrem. Nadal ucierając dodawać po łyżce zmielony ser, utartą wanilię, pokrojone drobno orzechy, migdały, rodzynki i posiekaną skórkę z pomarańczy. Część bakalii zostawić do dekoracji paschy. Formę wyłożyć lnianą ściereczką, wypełnić masą serową tak, aby szczelnie przylegała do formy, zawinąć, obciążyć deseczką, pozostawić w chłodnym miejscy na całą dobę. Następnie wyjąć na półmisek, udekorować orzechami i migdałami.
      Pascha zawsze będzie miała mniej lub bardziej kremowy kolor.
      • Gość: miki202 Re: Pascha - w kropce jestem! Co wybrać IP: *.limes.com.pl 12.04.11, 16:36
        No i w kropce jestem. Powyższy przepis jest prostszy od tego z gotowaną śmietanką, ale czy równie, hm, ortodoksyjny? Nigdy nie robiłam paschy, teraz mam zamiar, i jak zwykle - różne przepisy. Nie mam bladego pojęcia, który wybrać.
        • Gość: marbor1 Re: Pascha - w kropce jestem! Co wybrać IP: *.aster.pl 12.04.11, 16:47
          Klasyczna pascha jest podobno zawsze z gotowanego mleka ze śmietanką, ale jak dla mnie za dużo roboty. Ten przepis znalazłam kiedyś bardzo dawno jako paschę luksusową. Ponieważ wg mnie jest dużo mniej roboty z nią, dlatego od wielu, wielu lat robię wg tego przepisu. Zaręczam wszystkim, że jest bardzo dobra.
          • fettinia Re: Pascha - w kropce jestem! Co wybrać 12.04.11, 18:17
            Na pewno jest pyszna:)Ja po prostu chcialam pierwszym razem poznac smak "od zrodla"-czyli robiac wszystko lacznie z twarogiem:)Niestety oryginalnej foremki nie mialam-musiala wystarczyc donica:)I wbrew pozorom wcale tyle roboty nie ma:)A twarog jest tu rarytasem po ktory trzeba extra jezdzic do russkiego magazinu:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka