Dodaj do ulubionych

Na czym robicie bigos?

21.04.11, 11:24
Ja od kilku lat jako podstawe wrzucam surowa golonkę i z kilogram wieprzowych mocno miesnych wedzonych kosci. Do tego jakis wedzony boczek, surowy mostek.
Gotuje w kiszonej kapuscie popoludniem a nastepnego dnia wyciagam miesa, wyjmuje z nich kosci, a z kosci oskorobuje mieso, tne mieso na kawaleczki wrzucam z powrotem, potem grzyby , kielbasa i co tam jeszcze chce wkroic.
Obserwuj wątek
    • Gość: aqua48 Re: Na czym robicie bigos? IP: 77.236.25.* 21.04.11, 12:53
      Ja mocno uwędzoną kiełbasę daję od razu (golonki nie bo dla mnie za tłusto), często wrzucam pozostałości z pieczeni, czy nawet udko kurczaka Teściowa robi na pieczonej przez siebie specjalnie w tym celu łopatce wieprzowej.
      • mhr2 Re: Na czym robicie bigos? 21.04.11, 13:39
        uwielbiam tez peklowana golonke ktora gotuje osobno
        i potem ja dodaje,co do zeberek peklowanych
        do ida tam od razu,
    • buttergirl Co najbardziej lubię w bigosie? 21.04.11, 13:51
      To, że w każdym domu smakuje inaczej. I praktycznie zawsze smakuje a zawsze jest inny, inaczej zrobiony.
      U pewnej babci (nie mojej) Ukrainki jadłam bigos z marchwią. Pyszny, chociaż jej wnuczka (moja znajoma) do dziś się oburza, że to żaden bigos, skoro z marchwią.
      Bigosy z samej słodkiej, samej kwaśnej, mieszanej, z młodej kapusty - wszystkie pyszne.

Co do mięs, u mnie wędzone żeberka, wędzony boczek, chuda wieprzowina, wołowina, kiełbasa np. jałowcowa. A najlepszy bigos po świętach, gdy zostają różne kawałki mięsa (pieczeń, wędlina).
      Nigdy drób, jakoś mi nie pasuje.
    • very.martini Re: Na czym robicie bigos? 21.04.11, 15:08
      Wołowina, wieprzowina, baranina, czasem dziczyzna. Plus kiełbachy. Kapusta tylko kiszona. Marchewkę, seler, pietruszkę dodaję, a potem wyjmuję, to z powodu diety - sama kapusta kiszona jest be, ale z kolei bigos z pietruszką jest be, więc idę na zgnity kompromis. Dużo przypraw.
      Korzystam z przepisu Giezika, trochę zmodyfikowanego; zawsze, jak niosę na imprezę, to słyszę zachwyty.

16%VOL
      22%VAT
      • buttergirl Re: Na czym robicie bigos? 21.04.11, 15:42
        very.martini napisała:
        >Kapusta tylko kiszona.

Też (!) dobrze.

very.martini napisała:
        > jak niosę na imprezę, to słyszę zachwyty.

I zawsze bierzesz je na poważnie? :D
        Zawsze w najgorszym daniu staram się czymś zachwycić. :) Zawsze pochlebiam bo co mi z tego, że dokopię i skrytykuję na oczach wszystkich?
        Jedne potrawy znikają od razu, inne wcale i to jest wymierne.
        Ale mówić komuś wprost, że jego potrawa jest niesmaczna? Hmmm...
        Nie słuchaj zachwytów tylko patrz jaj twoje potrawy znikają. :)
        • very.martini Re: Na czym robicie bigos? 21.04.11, 16:26
          > I zawsze bierzesz je na poważnie? :D

Tak, bo mam akurat takie grono znajomych, które jak mu nie smakuje, ma zwyczaj w najlepszym przypadku nie jeść, a w najgorszym komentować nie bardzo przejmując się uczuciami przynoszącego:P Nikt się nie bawi w subtelności.
          Bigos jest wyskrobywany do dna, co jest rekomendacją samą w sobie.

16%VOL
          22%VAT
    • Gość: gość Re: Na czym robicie bigos? IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 17:31
      Nigdy nie odpuszczasz?
      • smutas13 Re: Na czym robicie bigos? 21.04.11, 20:49
        Bigos gotuję z kapusty kiszonej i słodkiej. Słodką kapustę gotuję osobno. Także osobno, duszę pokrojone mięso z przyprawami (prawie tak samo, jak na gulasz) - najczęściej jest to łopatka.
        Dodaję też grzyby suszone lub pieczarki.
        Później mieszam wszystko razem, przyprawiam, jeśli trzeba, gotuję jeszcze chwilę.
    • skarolina Re: Na czym robicie bigos? 23.04.11, 07:29
      Mój bigos jest na żeberkach, które najpierw podsmażam, a potem duszę do miękkości i takie miękkie mięso bez kości wrzucam do gotującej się kapusty (kiszonej i słodkiej). Obowiązkowo suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, no i cebula, wiadomo. Nic wędzonego, a już na pewno absolutnie żadnej kiełbasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka