Dodaj do ulubionych

daktyle/salatka

11.05.11, 17:05
zaprosilam kilkanascie osob na urodziny i postanowilam miedzy innymi zapiec swieze daktyle z kawalkiem fety w srodku i zawiniete w cieniutkie plasterki boczku. 3 osoby nie jedza miesa, w co moglabym jeszcze zawinac te daktyle? szpinak, ser? nie mam pomyslu.

druga sprawa to salatka, co proponujecie? nie chce ich napchac do niemozliwosci, zwlaszcza, ze kolezanka przynosi "kartoffelsalat", chcialabym zrobic cos lekkiego, ale taka spora ilosc, zeby dla kazdego starczylo :) aa i najchetniej cos nieskomlikowanego :)
Obserwuj wątek
    • jacek1f w dlugie, cienkie plastry cukinii, 11.05.11, 17:53
      zamarynowanej wczesniej w oliwe z tymiankiem np lub oregano.

Mozesz wczesniej ja zgrillowac, lub przelac wrzatkiem, to na pewno bedzie miekka razem z tymi boczkowymi;

Oprocz daktyli mozesz figi tak zrobic i duze morele suszone.
      • Gość: kkk Re: w dlugie, cienkie plastry cukinii, IP: *.196-178.cust.bluewin.ch 11.05.11, 23:21
        mmm pycha. dzieki jacek
        • Gość: kkk Re: w dlugie, cienkie plastry cukinii, IP: *.196-178.cust.bluewin.ch 11.05.11, 23:23
          ups, zapomnialo mi sie zalogowac :)
          • lonely.stoner Re: w dlugie, cienkie plastry cukinii, 12.05.11, 01:05
            no to zrob moze taka salatke grecka- duuuuzo salaty lodowej ( tak zeby wlasnie bylo cos co nie zapcha a jednak jest), do tego pokrojona w kostke feta, papryka w paski, oliwki (najlepiej w calosci) moga byc zielone i czarne, pomidorek, ogorek, zalac oliwa i vinegretem albo sokiem z cytryny. Ja bym dodala sparzona czerwona cebule ppokrojona w cienkie talarki- ale nie kazdy jest fanem cebuli.
            Inna opcja to zrobic duuuuzo guacamole i podac z chrupkami nachos (najlepiej bezsmakowymi). To jest w sumie najmniej problemowa wersja heh. Oprocz guacamole mozesz przygotowac tez sos salsa i kwasna gesta smietane do maczania chrupek.
            • tabeletka Re: w dlugie, cienkie plastry cukinii, 12.05.11, 02:41
              ahahha guacamole mam tez w planie^^ z ta grecka to fajny pomysl, chyba tez zrobie :)
            • tabeletka Re: w dlugie, cienkie plastry cukinii, 12.05.11, 02:42
              a co z ta smietana sie robi? tylko taka zwykla trzydziestka i starczy? czy jakos doprawic trzeba? :)
              • lonely.stoner Re: w dlugie, cienkie plastry cukinii, 12.05.11, 21:52
                tabeletka napisała:

> a co z ta smietana sie robi? tylko taka zwykla trzydziestka i starczy? czy jako
                > s doprawic trzeba? :)

wystarczy 30%, wazne zeby byla kwasna i kremowa. W jakies male naczynko (miseczka np) marynowane papryczki jalapenos. I potem w 3 tez jakies naczynia typu miseczki czy jakies salaterki do dipow: 1.salsa 2.guacamole 3. kwasna smietana (mieszkam w UK, tu sie to nazywa po prostu sour cream).
                Guacamole- kupuje awokado (moze byc twarde, ja klade moje na stole i w 2 dni dojrzewa- robi sie miekkie ), i np. na 2 osoby rozgniatam widelcem w misce 2 duze dojrzale awokado, dodaje troche slodkiej smietanki i robie gladka mase (widelcem), dodaje potem przecisniety przez praske czosnek (ja lubie sporo, wiec np. 4 zabki), potem pokrojony w kostke slodki pomidor sredniej wielkosci, spora garsc poszatkowanej kolendry, sol, pieprz, i czasem (Zaleznie od nastroju) drobno posiekana czerwona papryczke chilli, wszsytko oblewam sokiem z limonki/cytryny (dla smaku+ zeby nie ciemnialo) i wkladam w miske pestke po awokado (Wtedy na serio wolniej ciemnieje ). To guacamole to zrob tak gora 1 godzine przed impreza bo jesli postoi dluzej to moze troche sciemniec, a ma fajny zielony kolor jak jest swieze.

Salsa: ja po prostu robie z 1/2 puszki pomidorow w zalewie,do tego posiekane drobno pomidory, cebulka, papryczka chilli (czerowna), kolendra, sok z limonki, sol, pieprz. Mozna wkroic zwyklej slodkiej papryki. W ogole ludzie robia salse z mango albo ananasa (ja nigdy nie probowalam).

Smietana (sour cream)- wyjmuje lyzka z kubelka i nakladam na salterke.

Gotowe, mozna to sobie potem nakladac na swoj talerz i jesc wszystko naraz, albo tylko jeden wybrany dip. Pewnie guacamole zejdzie najszybciej bo jest pyszne :)
                • Gość: kkk Re: w dlugie, cienkie plastry cukinii, IP: *.196-178.cust.bluewin.ch 13.05.11, 14:28
                  dzieki, dzieki, guacamole robie dokladnie tak samo, tylko dodaje jeszcze troche posiekanej cebulki i o tej pestce nie wiedzialam :)
      • Gość: kkk Re: w dlugie, cienkie plastry cukinii, IP: *.196-178.cust.bluewin.ch 12.05.11, 15:10
        a sliwki?
        • jacek1f pominalem milczeniem jako standard znany:-) ... 12.05.11, 17:57
    • mavika7 Re: daktyle/salatka 12.05.11, 14:15
      Moje ulubione sałatki na imprezę to:

Mieszanka sałat, 2 serki pleśniowe (brie lub cammembert), szynka szwarcwaldzka (lub nie zważając na wegetartian), winogrona, suszone pomidory i miodowy winegret posypana prażonym słonecznikiem

Sałata, feta, 2 awokado pokrojone w kostkę, oliwki zielone, kukurydza, pomidor, winegret

Rzodkiewki i ogórek zielony starte na tarce z jogurtem greckim, sól, pieprz, czosnek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka