Dodaj do ulubionych

Lubicie ostrygi?

20.05.11, 23:07
Ciekawa jestem jaki bedzie procent tych co sie wybrzydzaja, ze fuj i niby zywe,
a jaki tych ktorzy, tak jak ja uwielbiaja ostrygi.
Ostryga jest bardzo zdrowa i jest bomba energetyczna i z luboscia w kazda niedziele
wsuwam caly tuzin ostryg:)
Obserwuj wątek
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Lubicie ostrygi? 20.05.11, 23:09
      Ja też bardzo lubię ostrygi.Jak mam możliwość zakupu świeżych to często korzystam. :)
    • amused.to.death Re: Lubicie ostrygi? 20.05.11, 23:34
      ostryga jest mi obojętna.
      Jadłam. Ani nie wybrzydzałam ani się nie zachwyciłam.
      • bagatella Re: Lubicie ostrygi? 20.05.11, 23:47
        Wiesz, moja pierwsza ostryga tez byla mi obojetna, a drugiej nawet nie smialam
        polknac z 6 zamowionych, 4 pozostale poszly spowrotem do kuchni, hihi. Dzis nie wyobrazam sobie niedzieli bez ostryg:)
        • nchyb Re: Lubicie ostrygi? 26.05.11, 20:38
          jadłam pierwszy raz w życiu rok temu. Posmakowały mi...
          • bagatella Re: Lubicie ostrygi? 26.05.11, 21:29
            No i jak dalej? lubisz juz czy nie?
            • nchyb Re: Lubicie ostrygi? 30.05.11, 09:22
              no pewnie, że lubię :-)
              Już nie mogę się doczekać, za kilka tygodni jadę do m.in. Bretanii i będę tamtejszych ostryg próbować...
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 00:12
      Ostrygi są podobno afrodyzjakiem, ja jakoś tego nie stwierdziłem. Na mnie raczej nie działają :)
      • bagatella Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 00:16
        Jarku, zjedzenie jednej nie dziala, hihi
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 00:21
          Ja do jednej nie siadam. Przynajmniej 10 szt i dobre wino :)
    • anthonyb Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 00:45
      Na surowo nie przepadam. Zjem 1 -2 i na tym koniec jak dla mnie.
      • krysia2000 Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 00:51
        Bo najpierw trzeba otworzyć. Ze skorupkami są rzeczywiście takie sobie. ;o)))
        • anthonyb Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 00:54
          :-)
          Otworzyc ostryge to nie jest taka prosta sprawa :-)
          • krysia2000 Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 01:49
            Kawał szmaty, co by się nie pokaleczyć, krótki nożyk, który wbijasz kuma w specjalnie oznaczony słaby punkt w ostrygi zawiasach - na tyle głęboko jednak, żeby ją zabić i tym samym poluzować ścisk. Nożyk przekręcić jak kluczyk w Lambo and that's how you shuck an oyster, basically. Do tego cytryna, słońce, gitara, jezioro, ich trzech, ale nas czworo...
            • very.martini Re: Lubicie ostrygi? 22.05.11, 13:03
              Cholera, wiecie, ja otworzyłam w życiu dopiero 12 sztuk co prawda, (w tym 2 martwe z ciekawości), ale jeszcze nie udało mi się wbić w, jak to określił pan na moim utube'owym filmie instruktażowym, oyster's sanctuary. Podważam, siłuję się ze skorupką, otwieram, odcinam mięsień. Czy ona przez to się bardziej męczy:(?

16%VOL
              22%VAT
              • felinecaline Re: Lubicie ostrygi? 22.05.11, 13:51
                Ja w otwieraniu jestem lepsza od rodowitego "ostrygojada", na tym sie jednak moje mozliwosci koncza - co z tego ze ja je lubie, wrecz przepadam, skoro one mnie nie znosza i staraja sie mnie opuscic kazdym potencjalnym "wyjsciem ewakuacyjnym".
                Kiedys ow moj "ostrygojad " wiozl mnie na cito na moj osobisty oddzial, gdzie rozbawione kolezenstwo mnie reanimowalo wsrod gremialnych "przesmiechujek" jak to wlasnie uczcilam ...sylwestrowy wieczor.
                Niestety, jestem skazana na dozywocie bez ostryg.
                Mszcze sie na innych morskich "bydlatkach".
          • hotally Re: Lubicie ostrygi? 25.05.11, 13:26
            Ostryga powinna się otworzyc bardzo łątwo. Jesli nie chce to znaczy ze jest popsuta...
            • mhr2 to sie bardzo mylisz, 26.05.11, 12:24
              hotally napisała:

> Ostryga powinna się otworzyc bardzo łątwo. Jesli nie chce to znaczy ze jest pop
              > suta...
              >
    • mhr2 to za malo 21.05.11, 09:58
      bagatella napisała:

> Ostryga jest bardzo zdrowa i jest bomba energetyczna i z luboscia w kazda niedz
      > iele
      > wsuwam caly tuzin ostryg:)
    • miss_coco Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 10:37
      Oj bardzo, i jeszcze inne takie stworki, jak oursin. Kiedys sie nie moglam nadziwic, ze moi znajomi na piknik na plaze jada z suchymi bagietami. Zrozumialam na miejscu, jak zaczeli przekrawac bagiety na pol, a do srodka trafialy swieze jezowce. To byl jeszcze taki czas, ze bardzo balam sie pokluc, teraz sie zajadam.
      Na blogu Lashqueen czesto takie rozne ciekawe stwory sie pojawiaja.
      • jacek1f lubie, bardzo, najmilej wspominam 21.05.11, 11:05
        nadmorskie dwa tygodnie w Portugalii, gdzie cenowy szok i jakosciowy w temacie ostryg przezywalem:-)...mmmm

Teraz w Polsce - 3 zl sztuka, dajemy radę. :-)

No, a na Krecie na szczescie coraz wiecej jeżowców, mniam.
        • mhr2 Re: lubie, bardzo, najmilej wspominam 21.05.11, 11:09
          jacek1f

nie rob apetytu,
          • reniam_123 Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 11:17
            Jeszcze nie jadłam, ale ja jestem z tych co to, że żywe, że ble i fuj, nie wiem czy bym się przemogła. A oczy to ma? :)))
            • very.martini Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 11:55
              Jest to zamknięte w skorupce i się z niej nie wychyla, więc oczy temu niepotrzebne. Nie popatrzy na Ciebie jak króliczek czy coś. Pierwszych trzech sztuk spróbuj w restauracji (wersja wysokobudżetowa) albo u kogoś, kto już się sprowadził był na właściwą ścieżkę, to zobaczysz, co i jak.

16%VOL
              22%VAT
    • very.martini Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 11:52
      Bardzo lubię i pożeram w dużych ilościach, jak tylko uda mi się dostać świeże. Ale lubię dopiero od stycznia, więc jestem neofitką:) W dodatku ze względu na specyfikę mojego sposobu odżywiania się muszę się trochę hamować, pożerałabym więcej...

16%VOL
      22%VAT
    • a74-7 Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 12:05
      Lubie, z okazji i bez okazji;-))
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,122086101,122170682,0,2.html?v=2
      Zjadam 5 max na surowo , ale moge wiecej w jakims ciekawym daniu :-)
      • qubraq Re: Lubicie ostrygi? 21.05.11, 12:24
        Nie.
    • Gość: Ela Re: Lubicie ostrygi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 23:47
      Pytanie- gdzie w Warszawie kupowac swieze ostrygi i jezowce. Czy ktos moze polecic? No i ile kosztuja?
      • very.martini Re: Lubicie ostrygi? 22.05.11, 12:58
        W Kuchniach Świata na Kilińskiego bodajże (nie pamiętam dokładnego adresu, te rejony w każdym razie) bywają świeże ostrygi. Jeżowcami się nie interesowałam.

16%VOL
        22%VAT
    • jacek1f od LaMaree, po Almy, Bomi, nawet 22.05.11, 07:40
      widzialem w hipermarketahc jak Karafura. Oczywiscie w makro stale.

www.lamaree.pl/pl/category/203/Zywe-ostrygi-i-malze-
      • jacek1f jezowcow nie ma, sa w puszkach. n/t 22.05.11, 07:41
    • Gość: Anka Niespecjalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 19:31
      Dla mnie sztuka dla sztuki.
      • very.martini Re: Niespecjalnie 25.05.11, 22:30
        > Dla mnie sztuka dla sztuki.

W jednym masz rację - są piękne...

16%VOL
        22%VAT
    • lykaena Re: Lubicie ostrygi? 22.05.11, 19:42
      Jadłam raz i się nie zachwyciłam, obrzydzenia także nie czułam, po prostu nic nie czułam
    • Gość: anthonyb a kto jadl surowe? IP: 94.166.72.* 23.05.11, 11:22
      Solen marginatus - cannolicchi
      krewetki
      mule ???
      i jak wam samkowaly?
      • bagatella Re: a kto jadl surowe? 26.05.11, 18:42
        Surowe mule jadlam i owszem, nie raz, ale ale... byly pierwszej swiezosci i byly te duze, hiszpanskie, a smakowaly jak surowe migdaly, hihi
      • amused.to.death Re: a kto jadl surowe? 26.05.11, 19:01
        > Solen marginatus - cannolicchi
        > krewetki
        > mule ???
        > i jak wam samkowaly?

mule jadłam - podobnie bez zachwytu
        krewetki żywe - też próbowałam, ale krewetek to ja w żadnej postaci nie lubię...

ja w zasadzie prawie żadnych owoców morza nie lubię
    • alinka_li Re: Lubicie ostrygi? 23.05.11, 11:53
      To wlicz mnie do tych % co wybrzydzają, bo żywe:) Dlatego jeszcze ich nie jadłam i nie zamierzam, ale po obróbce termicznej - czemu nie? Niech tylko nadarzy się okazja!
    • eeela Re: Lubicie ostrygi? 23.05.11, 12:12
      Na surowo niespecjalnie mi zasmakowały. Dobrze przyrządzone mogą być, ale też bez szaleństwa. Raz zrobiłam je w maślano-pietruszkowym sosie, i najbardziej smakował mi sos :-)
    • dzioucha_z_lasu Re: Lubicie ostrygi? 23.05.11, 12:18
      Nic szczególnego - taki zimny, oślizły, lekko słonawy glut. Sztuka dla sztuki jak dla mnie.
    • marghe_72 Re: Lubicie ostrygi? 24.05.11, 22:47
      Na surowo nie. Konsystencja mi nie leży, zresztą maślaków tez nie jadam :)

Zapieczone itp czemu nie
    • wersja_robocza Re: Lubicie ostrygi? 25.05.11, 00:05
      Nie jadłam. Ale są na liście rzeczy do spróbowania.;)
    • hotally Re: Lubicie ostrygi? 25.05.11, 13:23
      lubię, ale nie jadam w Polsce, bo są drugiej świeżości, a w tym przypadku łatwo o zatrucie.
      • very.martini Re: Lubicie ostrygi? 25.05.11, 22:28
        Nigdy się nie zatrułam ostrygami w Polsce.
        Jeśli jesz je w restauracji, która sama je sobie hoduje w akwarium, to nie ma wała - są pierwszej świeżości i zatrucie z powodu nieświeżości Ci nie grozi.

16%VOL
        22%VAT
        • anthonyb Re: Lubicie ostrygi? 26.05.11, 00:19
          przepraszam ajk to sobie hoduje w akwarium ??? co za bzdura
          moze przechowuje je tam. choc i w lodowce do tygodnia od daty wylowienia zachowuja swiezosc
          • very.martini Re: Lubicie ostrygi? 29.05.11, 21:43
            > przepraszam ajk to sobie hoduje w akwarium ??? co za bzdura

Dobra, źle się wyraziłam, nie mają takiej hodowli, w której muszelki siedzą sobie i się nawet rozmnażają pod czujnym okiem biologa, ale chodzi o to, że prosto z transportu trafiają do akwarium i w nim mieszkają zamiast leżeć dwa dni w lodzie.
            Pamiętam, że kiedy transport owoców morza do Polski co tydzień nie był taką oczywistością, moi rodzice mieli podobny patent i ostrygi żyły sobie spokojnie w akwarium przez kilkanaście dni aż do śmierci przez zjedzenie - trafiały na stół świeże.

16%VOL
            22%VAT
            • jackk3 Re: Lubicie ostrygi? 30.05.11, 20:26
              A wode z oceanu mieliscie w tym akwarium?
        • hotally Re: Lubicie ostrygi? 26.05.11, 17:54
          Ja sie zatrułam na brunchu w bristolu i w osterii... może za delikatna jestem i Mój organizm toleruje tylko świeżo wyłowione...
    • Gość: Viki Re: Lubicie ostrygi? IP: *.one.greendata.pl 26.05.11, 12:14
      Jakoś nie mogę się do ostryg przekonać.
    • bagatella No to was dobije, jadlam wege ostryge, hihi 26.05.11, 20:18
      W moim miescie, na swiecie ogrodow, wystawil sie facet z...wegatarianska ostryga, tak tak!
      Wyglada ci to tak jak pomiszanie kaktusa z aloesem i jeszcze ladnie kwitnie jak juz jest dojrzale i stare, a w smaku dokladnie jak ostryga! Sprobowalam malutki tylko kawaleczek liscia i na caly dzien mialy ostrygi z glowy, hihi
    • very.martini Re: Lubicie ostrygi? 29.05.11, 21:38
      No i proszę, nie trzeba ostryg, żeby mieć problemy:) Dzięki Bogu nie jem surowych warzyw;)

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9687188,Ekspert_o_epidemii___Za_malo_wiemy__to_nie_koniecznie.html

16%VOL
      22%VAT
      • bagatella Re: Lubicie ostrygi? 29.05.11, 21:47
        hehe, to nie chodzi o surowizne, to tylko taka mala krztyczke sie bierze z krzaka, czy to salatki
        czy bezposrednio do dziuba, smak pozostaje wiekszy jak po prawdziwych ostrygach, ktore
        kocham wielka namietnoscia od lat, nie ma niedzieli bez ostryg:)
    • buuenos Re: Lubicie ostrygi? 30.05.11, 00:50
      Uwielbiam wprost!
    • jackk3 Ostryga 30.05.11, 20:25
      nie jest zadna bomba energetyczna. Zawiera bardzo malo kalorii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka