21.05.11, 16:26
Poszukuję sprawdzonych przepisów na "wsad do kociołka"
Do tej pory praktykowałam : ziemniaki, kapusta, karkówka, boczek, pieczarki, papryka, może ktoś warzył coś bardziej oryginalnego.
Jako, że mój kociołek pamięta jeszcze czasy harcerskie (moje), jest już chyba pełnoletni i troszkę za mały, mam zamiar nabyć nowy. I tu moje zapytanko, może ktoś z Was nabył w ostatnim czasie i może polecic. Zerkałam na allegro jest tego cała masa i troszkę się pogubiłam. Czy warto kupić emaliowany, czy też zostać wyłącznie przy żeliwnym?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: kociołek 21.05.11, 17:06
      Znajomi mieszali swieza kapuste z kiszoną. Dobrze sypnąć swiezych ziol - chocby natki, szczypiorku i koperku, ale moze znajdzie sie i macierzanka na przyklad? Malo oryginalnym dodatkiem jest kielbasa, ale jej nie wymienilas - a sprawdza się i to swietnie, normalna wedzona albo biała surowa, oblozona czosnkiem, lisciami laurowymi i majerankiem.
    • bene_gesserit Re: kociołek 21.05.11, 17:08
      A, jeszcze fasola. Nie probowalam, ale powinna pasowac. Moze tez warstwy z odparowanych pomidorów, z tartą marchwia i smazoną cebulką?
    • inaa1 Re: kociołek 21.05.11, 17:13
      żeliwny, tylko i wyłącznie.

ale ja konserwatywna pod tym względem jestem.
      • ampolion Re: kociołek 26.05.11, 14:11
        Emaliowany tez jest zeliwny. Pod emalia.
        • ampolion Re: kociołek 26.05.11, 15:22
          Zeliwny emaliowany.
          en.wikipedia.org/wiki/Cast-iron_cookware

"Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
          Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
    • Gość: qqq Re: kociołek IP: *.netcominternet.pl 21.05.11, 20:11
      zdecydowanie burak :D pychotka
    • kropkaa Re: kociołek 22.05.11, 02:37
      Ja lubię marchewkę i buraki w środku.
      Żeliwny!
      • reniam_123 Re: kociołek 22.05.11, 18:06
        U nas żeliwny, już 2 lata nie używany, zapomnieliśmy o nim :/ najbardziej smakowała mi grochówka z łuskanego żółtego groszku, taka na boczku czy wędzonce, a na koniec spora garść majeranku. Pycha z kociołka.
    • Gość: ks40 Re: kociołek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 14:48
      Nie będę oryginalna: udka kurczaka na pół, boczek wędzony, marchew, por, pieczarki, ziemniaki, czosnek, resztki papryki zielonej, kalarepka. To wszystko warstwowo - w ilościach odpowiednich do wielkości kociołka. I dużo różnych ziół. Można podlać ODROBINĄ wody. Wychodzi pyszne danie jednogarnkowe z aromatem, który może zawrócić w głowie;) Ale najlepszy jest "rosołek" na dnie garnka...
    • nerri Re: kociołek 24.05.11, 23:59
      Mamy i mniejszy żeliwny i większy emaliowany(znaczy on żeliwny,emalię ma jeśli dobrze pamiętam dodatkowo od środka.
      Z obu wychodzi dobre,emaliowany myje się łatwiej;)
      Dodać koniecznie buraka,można marchewkę,pietruszkę czy selera dodać. Cebulę albo czosnek. Można z cukinią albo bakłażanem zrobić. Zamiast karkówki można np. kurczaka.
      Robię czasem warzywa z serem brie w folii,na grillu,może i z kociołka będzie dobra taki zestaw:)
      Możliwości jest dużo,ważne,żeby wrzucić to co lubisz jeść i nie wrzucić zbyt wielu składników,bo przekombinowane wyjdzie:)
      No i dobrze doprawić ... koniecznie zioła jakieś:)
    • Gość: limao Re: kociołek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 18:03
      hej, ja mam emaliowany, kupiłam w internecie razem z trójnogiem w komplecie. Nie wiem, jak żeliwny, ale ten myje się w 2 minuty i nie ma z tym problemu. U mnie hitem z kociołka jest chilli con carne - jest chyba kilka wersji tego dania, ja robię tak: kilka cebul posiekanych, 1 kg mielonej wołowiny, kilka pomidorów pokrojonych w kostkę, papryka lub dwie w kostkę, do tego puszka lub dwie czerwonej fasoli, sól pieprz, ostra papryka. Można czasem trafić specjalną przyprawę do tego dania. Można też kukurydzę z puszki dodać. Do tego grzanki... mniam :)
      smacznego
    • mhr2 Re: kociołek 26.05.11, 11:32
      najlepsza dla nas jest wolowina,taka przerosnieta z warzywami
      albo rosol z kurczaka z mlodym lubczykiem,na zeliwnym
      nie widac tego "brudu" i latwiej myc,dla nas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka