Dodaj do ulubionych

olej sezamowy

IP: *.no.powertech.net 12.05.04, 22:34
do czego używacie...?
gorąco proszę o przykłady....!
bardzo podobają mi się różne oliwy i oleje
i właśnie nabyłam olej awokadowy i sezamowy i ten drugi bardziej mnie
dezorientuje....
wiem,wiem...kuchnia chinska,japońska,te klimaty...ale CO jeszcze dobrego da
się z tym zrobić?
zrobiłam już jedną pyszną zupę z makaronem, wołowiną zamarynowaną właśnie w
tym oleju, brokulami i porami,
była ciekawa...
ale
CO jeszcze...?
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: olej sezamowy IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 12.05.04, 23:00
      np rybe mozna:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=4259367&a=4273874
      mozna dodawac do marynaty do miesa wieprzowego, lub kurczaka
      Ja dodaje do wiekszosci chinskich makaronow i do zasmazanego ryzu (fried rice)
      oraz do ryzu gotowanego w wywarze z kurczaka z jarzynami (chicken rice)

polewam nim tez swierzo obgotowanego kurczaka,,gdy chce zrobic go na jakis
      fikusny, chinski sposob (np wedzony na lisciach zielonej herbaty)

a tu bardzo dobry prosty i ... wyprobowany wielokrotnie sposob na chinskie
      danie troche inne niz tradycyjne "stir fry" czyli smazone w kawalkach mieso z
      warzywami:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11524508&a=11531934
      mona tez zamarynowac poledwiczki wieprzowe w sosie sojowym z olejem sezamowym,
      midoem i przyprawa "piec smakow" zgrillowac i otrzymac prawie klasyczne "char
      sui" (grillowana wieprzowina).

albo dodaj pare kropel do gotowania ryzu, tez ciekawy smak

sposobow jest bardzo wiele - ja znam tylko te z kuchni chinskiej
      • Gość: Marghe_72 Re: olej sezamowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.04, 00:14
        Olej sezamowy + pieprz cayenne + sos sojowy jasny + worchester + łyzeczka miodu
        + swiezy drobno starty imbir + wino ryzowe = mój wczorajszy wymysł (wiem,
        wiem, mało ortodoksyjny:)) ) którym potraktowałam chinski makaron jajeczny :))
        chinszczyzna to to raczej nie jest.. prędzej skłaniałabym sie ku definicji
        Fusion, he he he.
        M.
        • Gość: senin Re: olej sezamowy IP: 203.10.121.* 13.05.04, 04:55
          dla mnie to brzmi bardzo "ortodoksyjnie". Spotkalam sie z wieloma chinskimi
          przepisami zawierajacymi sos worchester a pieprz cayenne tez nizbyt odlegly
          klimatem

a jesli to nawet fusion, to calkiem niezla, niezle wyczucie :)))
          • Gość: smalti Re: olej sezamowy IP: *.no.powertech.net 13.05.04, 12:55
            dzięki,dzięki,pozostaje popróbować...!
      • Gość: senin mialo byc "swiezo" nt IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 13.05.04, 13:13
    • Gość: marcin Re: olej sezamowy IP: *.pgi.waw.pl 13.05.04, 15:45
      ja dodaję przede wszystkim do pierników, do których daje się olej. No i klimaty
      o których ty pisałaś. Fajnie też łączy się z wszelkimi grubo mielonymi i
      słodkimi musztardami.
      A jeśli lubisz oleje, to czy znasz olej z pestek dyni??? Jest drogi (dużo
      tańszy w Niemczech i tam dostępny w niemal każdym większym sklepie) ale warto!
      1) cudowny orzechowy aromat
      2) kolor - w butelce głęboka zieleń (im bardziej zielony tym lepszy - ale
      zwykle sprzedawany w butelkach z ciemnego szkła :-() a na powietrzu
      czerwonobrązowy.
      Uważam, że to najlepszy olej do sałatki pomidorowej i z papryki. A już sałatka
      z pieczonych warzyw z olejem z dyni, to majsersztyk!
    • hania55 Re: olej sezamowy 13.05.04, 16:26
      Niedawno podawałam przepis na dorsza podawanego z dymką, imbirem i sosem z
      oleju, oleju sezamowego, czosnku i sosu sojowego. Dorsza gotuje się na parze,
      skrapia sosem sojowym, posypuje dymką i świeżym imbirem, a na oleju i oleju
      sezamowym (jeśli dobrze pamiętam - 3 łyżki oleju i 1 łyżka oleju sezamowego)
      przesmaża się (ale króciutko) posiekany czosnek. Polewa się tym rybę i zjada ze
      smakiem. Mój mąż ostatnio skropił olejem sezamowym krewetki smażone z czosnkiem
      i imbirem.
      • Gość: giezik Re: olej sezamowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 19:15
        on jest raczej do dosmaczania, niz do smazenia. Nadaje specyficzny aromat.
        Ostatnio sie obzeramy dodajac do smazonych szparagow. A ogolnie dodaje sie do
        wszelkiego rodzaju chinszczyny (lyzeczka, na ostatnim etapie smazenia)
        • hania55 Re: olej sezamowy 14.05.04, 09:29
          Hi, hi - pamiętam swoje początki w kuchni. Postanowiłam USMAŻYĆ kurczaka na
          oleju sezamowym. Pięknie się olej dymił i cudnie wszystko się na nim zwęglało.
          Tak więc przekonałam się na własnej skórze, że olej sezamowy do smażenia się
          nie nadaje, a później dobra dusza mnie poinformowała o tym, że dodaje się go
          pod sam koniec smażenia czy pieczenia, albo na bardzo krótkie podgrzanie (np.
          tak jak w tym sosie do dorsza - czosnek wrzuca się na zimną mieszankę olejów i
          czeka aż wszystko się podgrzeje, tzn. czosnek zacznie skwierczeć; wtedy trzeba
          natychmiast zdjąć rondel z ognia i polać dorsza sosem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka