Dodaj do ulubionych

Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym

IP: *.dynamic.mm.pl 13.07.11, 20:02
Ktoś może powiedzieć czy smak potraw przygotowanych na grillu elektrycznym różni się od smaku tych przygotowanych na tradycyjnym grillu? Wypatrzyłam dzisiaj w lidlu stołowy grill elektryczny www.promoceny.pl/detail/lidl-stolowy-grill-elektryczny-56321/ i się zastanawiam czy go kupić i już się na bawić w kupowanie drewna do grilla itd. Mam też watpliwości, czy potrawy przygotowane na grillu elektrycznym będa zdrowe?
Obserwuj wątek
    • jacek1f jedno nie zastepuje drugiego... 13.07.11, 20:21
      elektryczny nigdy nie smakuje jak weglowy - bo nie ma wegla i ognia zywegoi zaru;
      Elektryczny to jak patelnia grillowa - odtluszczone, zdrowsze smazenie i tyle.
      Ruszt otwarty prawdziwy daje aromat, elektryczny nie. Znaczy aromat grilla, bo przypraw tak:-)

Nie zastapisz. Jedno to jedno - stolowy zastepaca spoleczny, a otwarty to otwarty.
      • jacek1f acha...:-( o ile dalem sie wpuscic w reklamke - 13.07.11, 20:23
        to przepraszam... ale to zapiekacz jakis w tym linku a nie grill domowy:-(
    • dumb.waitress Re: Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym 13.07.11, 20:24
      Oczywiście, że potrawy różnią się w smaku, i to bardzo. Grillowanie na grillu elektrycznym niewiele się różni od smażenia na kuchence na patelni grillowej. Niewiele to ma wspólnego z grillowaniem na tradycyjnym grillu.
      A co do walorów zdrowotnych, grill elektryczny jest na pewno zdrowszy.
      Chyba pobiłam rekord użycia słowa 'grill' w jednym poście;)
      • znana.jako.ggigus pewnie grill elektryczny 13.07.11, 20:46
        nie smierdzi az tak straszliwie jak weglowy.
        nie wiem, zastanawiam sie czasem, jaka jest przyjemnosc z grilla. Zapach jest nieziemski, a po jeszcze gorszy. Jak rusze na czas tlusty tylek i ide pobiegac w niedziele rano po grillowej sobocie u mnie parku, to mnie w grillowym kacie az skreca od grillowych wyziewow.

hehe, czy jestem bliska rekordu uzycia slowa grill w poscie?
        • dumb.waitress Re: pewnie grill elektryczny 13.07.11, 21:20
          Nie wiesz, jaka jest przyjemność z grilla, bo jesteś wegetarianką. Ja nie jestem i dla mnie nawet zwykła kiełbasa z grilla (tradycyjnego!), szczególnie podczas letnich imprez plenerowych, jest czymś fajnym. Odskocznią od dobrej, w miarę zdrowej kuchni, którą praktykuję na co dzień. Ale na ten temat możemy sobie porozmawiać jak ślepy z głuchym...
          • znana.jako.ggigus Re: pewnie grill elektryczny 13.07.11, 21:31
            nie chodzi o to, co sie smazy, wyboraz sobie, ze mozna smazyc tez warzywa.
            ale chodzi mi oten smrod, fakt, ze tluszcz zwierzecy na weglach smierdzi potwornie. i ti nie tylko szalonym wege, ale tez npo. tym, ktorzy maja balkon nad grillowcami
            • jacek1f współczuję sąsiadów, współczuje nadwra 13.07.11, 21:38
              żliwości zapachowej, albo nie spotkani asie z normalnym rusztem i grillem w dobrym otoczeniu:-(

Nie jem mięsa od iluś lat, może kilka razy w roku przy specjalnych okazjach, bo tak chcę, ale grill kojarzy mi się nadal przemiło i na wsi bezmięsne przyjęcia urządzamy często i ze smakiem, dla wszytskich.
              Jakoś nazajutrz nikomu i nigdzie nie "śmierdzi" nawet ta oliwa spod warzyw i owoców....

Grillowanie w odpowiednim momencie z dobrymi ziolami na dobrych węglach luz żarze z drzewa dobrego jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Jednak.

Czy dla mięsożerców czy dla nie.
              • znana.jako.ggigus Re: współczuję sąsiadów, współczuje nadwra 13.07.11, 22:04
                jest, nie mowie ze nie.
                ale spalony na weglu tluszcz nie moze pachniec
                • jackk3 Re: współczuję sąsiadów, współczuje nadwra 13.07.11, 22:10
                  <ale spalony na weglu tluszcz nie moze pachniec>
                  Dla ciebie moze i nie. Poza tym trzeba kupowac odpowiedniej jakosci 'paliwo'. Jest jeszcze drewno (wiele rodzajow) nie mowiac o gazowych grillach czy BBQ.
                  • Gość: znana.jako.ggigus dodam, ze moi sasiedzi IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.11, 22:57
                    nie grilluja. pamietam posta pszed roku, gdzie ktos opisywal zalety grillujacych sasiadow.
                    i to nie o to chodzi, ze mi jako wrazliwej wege tak przeszkadza smrod spalonego tluszczu zwierzecego. Cos w tym jest, bo wiele osob, ktore od paru lat nie jedza miesa potwierdzilo nagle slowa, ze dzial miesny sie omija szerokim lukiem, a latem to jest nie do wytzymania.
                    ludzie jedzacy mieso nie moga tego czuc. inaczej by zaprzestali.

ale do grilla - mieszkam w Niemczech, dokladnie nad Izara. I tak to jest, ze policja pilnuje, zeby w parkach grillowac tylko w dozwolonych miejscach. A po czym poznac, ze ktos nielegalnie oszatnio w malym parku grillowac? Ano zapach i dym.
                    Wiec ze grill przeszkadza, to nie tylko wymysly jakiejs nadwrazliwej weguski.
                    Przyjedzcie latem na tzw. Flaucher, nad rzeka Izara, w centrum Monachium. Grill kolo grilla, jest szaro od dymu i smierdzi, to zawsze mowi kazdy, kto przejezdza tam rowerem lub przechodzi. Oczywiscie kto stoi kolo grilla, powoli przestaje to czuc.
                    Pomijam smieci, aluminium, i stluczone butelki, bo to inna sprawa.
                    ale nie czarujmy sie, ze grill to cos obojetnego dla nosa osoby stojacej obok.
                    i ze ktos wykrzywia ten nos, bo jest nadwrazliwym wege.
            • dumb.waitress Re: pewnie grill elektryczny 13.07.11, 22:14
              > nie chodzi o to, co sie smazy, wyboraz sobie, ze mozna smazyc tez warzywa.
              > ale chodzi mi oten smrod, fakt, ze tluszcz zwierzecy na weglach smierdzi potwor
              > nie. i ti nie tylko szalonym wege, ale tez npo. tym, ktorzy maja balkon nad gri
              > llowcami

Twoja odpowiedź to pomieszanie z poplątaniem. Nie zrozumaiłaś, co napisałam.
              Ja tylko napisałam w odpowedzi na zarzut "jak można lubić jedzenie z grilla, to śmierdzi", że dla osób jedzących mięso, mięso z grilla jest czymś smacznym i nam grillowanie go nie śmierdzi, szczególnie w odpwiednich okolicznościach przyrody.
              Smród grillowania na balkonie to problem wszystkich, którzy mieli z tym do czynienia, bez względu na to, czy ktoś je mięso, czy nie. Ale to zupełnie inna para kaloszy.
              Aha, oczywiście, można przygotować na grillu warzywa. Dziękuję za uświadomienie:)
              Przeszkadza ci smażenie mięsa. Ja odpowiadam, że dla osób jedzących mięso grillowane mięso jest smaczne i dlate
              • znana.jako.ggigus no coz, 13.07.11, 22:16
                sama stwierdzilas, ze grill sam w sobie smierdzi i o to chodzi.
                na szczescie moi sasiedzi nade mna nie grilluja
                dla mnie to podwojna przeszkoda - smrod sam w sobie i smrod spalonego miesa
    • trypel Re: Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym 13.07.11, 22:36
      elektryczny to kiepska namiastka - jak biała czekolada, bita smietana w spreju i napoje słodzone słodzikiem. Nawet nie próbuj... chyba że

chyba że nie umiesz zimą w mieszkaniu wytrzymac bez i wtedy elektryczny przypomina nieco sezon :)

i mięso i warzywa smakują zupełnie inaczej na węglowym a na elektrycznym jak juz napisano jak z patelni.

Nie mam sąsiadów i w związku z tym dymimy sobie 3x w tygodniu. Krwiste polędwiczki (przebój sezonu) i dużo cukinii. Od czasu do czasu boczek (do spalenia - wtedy najlepszy)
      • Gość: sylwia Re: Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 14.07.11, 03:00
        co prawda sama nie jadłam potraw z grilla elektrycznego ale moi znajomi, którzy mieli okazję pokosztować twierdzili że taki grill nie dorasta nawet do pięt potrawom z patelni grillowej.
        raczej zainwestuj w dobrą patelnię.
        • mel.la Re: Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym 14.07.11, 12:17
          Elektrycznego grilla uzywam poza sezonem, stawiam na stole, przygotowuje kawalki miesa lub kielbaske, pieczarki, papryke, oberzyne, cebule i kazdy sobie sam grilluje. Fajna sprawa.
    • 2dropsy Re: Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym 21.07.11, 16:21
      Jak najbardziej kupować. Nadaje się świetnie na małe przyjęcie gości, można zrobić grilla o każdej porze roku i cieszyć się wyśmienicie usmażonym mięsem, rybą, warzywami z grilla siędząc wygodnie przy jadalnym stole oraz gdziekolwiek indziej. Poza tym wspólna zabawa domowników którzy sami przyrządzają własny potrawy. Tak przynajmniej robi na zachodzie i myślę, ze będzie się ten wzór powielać w Polsce.
      Oczywiście nalezy się też zaopatrzyć w drewniane "Łyżki", zeby to wszystko przewracać bez niszczenia powłoki teflonowej.
    • angazetka Re: Kucarko, przestan spamowac z tym varadero... 21.07.11, 21:08
      Przecież to nie do ciebie było...
      • 2dropsy nvm 21.07.11, 21:14
        Ahh gdyby napisał Kucharko...:P sorki, był podpięty pod mój post;)
    • jacek1f absoltnie 2D ma racje, mam tez od kilku lat 21.07.11, 21:31
      elktryka - na zime i na dseszcze - czy na sto, czy na taras na stol - swietne i spoleczne.
      Rusztu z gniem nie zastapi. Ale styl utrzymuje.
      • 2dropsy Re: absoltnie 2D ma racje, mam tez od kilku lat 22.07.11, 13:54
        Wybacz za dziwaka;) Forum kuchnia znalazłam dopiero 2 dni temu z zamiarem douczenia się w tej dziedzinie albo podzielenia się moimi spostrzeżeniamii. Myslałam, że jesteś w kimś w rodzaju trolla:D
        Faktycznie KKucharkę nieźle spamuje, ale trudno było ją podejrzewać po tym jednym wpisie. Skoro o markach mowai sprzecie AGD, to osobiście wybrałabym Philipsa (z tej firmy mam grill), Tefala lub Zelmera (ma ładny podłuzny kształt). Moi znajomi mają tego kształtu całkiem nieznanej firmy grill i bardzo dobrze im służy, dlatego zanim zdecydowałam się philipsa, szukałam takiego właśnie grila, który jest do ok 100zł.

Tradycyjny "węglowy" grill nie przebije grillu elektrycznego, tak jak smaku jego potraw. A z prawdziwego zdarzenia ognicho, nie przebije grillu "węglowego". Ach pamiętam te kiełbaski na patyku...yammie
    • ela.1977 Re: Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym 22.07.11, 06:28
      Miałam Veradero, ale załuję że kupiłam to badziewie, ciągle się psuło. Mięso wychodziło nam niesmaczne. Czytalam mnóstwo negatywnych opinii o tym dziadostwie, ale po tym jak już to urządzenie kupiłam. Gdybym natknęła się na te opinie przez zakupem, to bym nigdy nie kupiła.
      Póżniej kupiliśmy grill innej marki, nie napisze jakiej żeby nie robić reklamy i działał super. Jedzenie przygotowane na nim też smakowalo wspaniale.
    • mhr2 kupowanie drewna do grilla, jestes wspaniala 22.07.11, 11:19
      Gość portalu: Kaśka napisał(a):

> Ktoś może powiedzieć czy smak potraw przygotowanych na grillu elektrycznym różni się od smaku tych przygotowanych na tradycyjnym grillu? Wypatrzyłam dzisiaj w lidlu stołowy grill elektryczny www.promoceny.pl/detail/lidl-stolowy-grill-elektryczny-56321/ i się zastanawiam czy go kupić i już się na bawić w kupowanie drewna do grilla itd. Mam też watpliwości, czy potrawy przygotowane na grillu elektrycznym będa zdrowe?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka