18.05.04, 10:03
w kolorze czerwonym jest, czy dobrze mi sie wydaje? Wiec zrobilam salatka i
jakas taka dziwna jest. Salatke z rucoli, pomidorow cebuli i jogurtu. Mam
ochote polubic soczewice ale jak ja podac by byla dobra?
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: Soczewica 18.05.04, 10:16
      Ja ostatnio zrobilam z niej danie jednogarnkowe dla calej rodziny, w sumie jak
      gesta zupa z warzywami i odpowiednimi przyprawami (pieprz, sol, pieprz cayenne,
      przecier pomidorowy, ocet winny). Pycha. Dawniej znalam tylko soczewice zielona
      i brazowa, i tez z tego robi sie podobne danie.
      K.
      • sabba przynaje sie 18.05.04, 10:31
        po dokladniejszej obserwacji ze moja soczewica jest brazowawa (w lupinkach) z
        porywem do bordowego:) Zupa niezla mysl, mnie sie marzyla soczewica na zimno, bo
        w zupie raczej sie toto rozgotowywuje za bardzo. Ale dzieki:)
        • jottka Re: przynaje sie 18.05.04, 11:27
          soczewic jest mnóóóóstwo :) ale te czerwone się z reguły w minute gotują,
          trzeba zachować czujność

tu jest pare miłych przepisów: uczta.vege.pl/index.html , ale to
          popularne ziarenka, wrzuć sobie w gugla

• Gość: Mag Re: Soczewica IP: *.pl 18.05.04, 12:21
      Ważne przy gotowaniu soczewicy - solić dopiero jak jest już miękka (zanczy się
      tuż przed końcem gotowania).

Dobrze też jest przed zalaniem wrzątkiem skropić suche ziarna dużą ilością soku
      z cytryny.

Brązowa i zielona dłużej się gotują, ale nie robi się od razu miazga.

Proponuję sałatkę:
      • soczewica ugotowana po skropieniu cytryną i solona dopiero na końcu gotowania.
      • pomidory,
      • zmiażdżony (ewentualnie roztarty z solą) czosnek,
      • olej i ocet winny, pieprz w dużej ilości.

Proporcje wg uznania.

Wersje kolejne - dodać jeszcze:
      1) sałatę (na jaką przyjdzie ochota),
      albo
      2) pokrojoną ugotowaną fasolę szparagową (o tej porze roku to penie z mrożonek).

Powyższa sałatka jest daniem wysokobiałkowym i pożywnym, a przy tym lekka.
      Informuję - właśnie improwizuję, ale uważam, że te składniki powinny się ze
      sobą dobrze komponować.
      • sabba pytanie 18.05.04, 12:29
        czemu ta sol dopiero pod koniec gotowania? lepszy smak? ja dodalam do wody przed
        gotowaniem pewnie to byl blad!
        • Gość: Mag Re: pytanie IP: *.pl 18.05.04, 13:47
          Bo bez soli szybciej się ugotuje, a z solą od razu jest dłużej twarda (zresztą
          groch i fasolę tak samo).

A groch i fasolę najlepiej do namoczenia zalać wrzątkiem i wsypać trochę
          kminku - też szybciej się ugotuje
    • Gość: Mag info dla Kerstink IP: *.pl 18.05.04, 12:24
      przed chwilą własnie pokazałam jak eksperymentuję w kuuchni (vide: nasza
      dyskusja "jak to robiły nasze mamy")
    • janiolka Re: Soczewica 18.05.04, 12:34
      mi sie zdarza mieszac soczewice z ryzem, i razem gotowac jako czesc obiadu. ryz
      moze juz nie jest bialy, ale smaki ladnie przechodza
    • Gość: Pucca Pyszna zupa z soczewicy inspiracja - arabia :) IP: *.aster.pl 18.05.04, 13:02
      Gotuję soczewicę - całą paczkę - na miękko (sól pod koniec), ale żeby się nie
      rozpadała. Część zostawiamy w całości, a drugą część miażdżę na masę.
      Kroimy cebulę, ale nie na bardzo drobno. Smażymy cebulę na złoto najlepiej na
      oliwie z oliwek. Robimy bulion. Wrzucamy do niego cebulę, łyżkę masła. Dodajemy
      zmiażdżoną soczewicę - tak, żeby zupa była dość gęsta. Dodajemy pod koniec
      soczewicę w całości, żeby było coś do gryzienia i patrzenia ;) Solimy w miare
      potrzeb. Sporo pieprzu - zupa ma być "gorąca" i pikantna. (Czasami dla bardziej
      słodkawego i aromatycznego smaku do smażenia cebuli dodaję sporo cynamonu).
      Można jeść samą, można dodać np różne takie drobniutkie makaroniki np w
      kształcie gwiazdek. A teraz NAJWAŻNIEJSZE:
      Tuż przed jedzeniem wciskamy do zupy dużo limonki lub cytryny - gdzieś z połowę
      owocu na 1 miseczkę. To jest jeden z głównych elementów tej zupy i bez niego
      jest kompletnie nie to o co nam chodzi :)

Zupkę robi się szybko i jest boska :) Mało kaloryczna i sycąca. Doskonale też
      wychodzi z ciecierzycy i najzwyklejszych najtańszych fasoli i ich mieszanek.
      Przy użyciu fasoli z puszki mamy mega szybkie i tanie danie.
      • Gość: Pucca Polecam też IP: *.aster.pl 18.05.04, 13:04
        Wszelkiego rodzaju farsze z soczewicy i ciecierzycy: do pierogów, rożków,
        naleśników, pasztecików etc.
        • Gość: sunny Re: Polecam też IP: 213.17.133.* 18.05.04, 14:39
          Można zrobić też pyszne, acz nieco rozpadliwe kotleciki - to z zielonej. Z
          czerwonej raczej zupy, wychodzą przepyszne - z pomidorami, czosnkiem i
          grzankami z razowego chleba.
          Długi czas byłam wegetarianką i soczewica i soja stanowiły jedną z podstaw
          mojej diety. Zdrowe i smaczne jedzonko :-)
      • flamboyant Re: Pyszna zupa z soczewicy inspiracja - arabia : 06.07.04, 15:08
        A ja robię zupę z soczewicy w wersji raczej śródziemnomorskiej :)
        Tzn. gotuję soczewicę podobnie jak było to już wyżej opisane, gdy jest jeszcze
        twardawa dorzucam inne warzywa. Czasu mam mało, więc przeważnie jest to jakaś
        gotowa, krojona warzywna mieszanka. Dodaję podsmażoną na sporej ilości oliwy z
        oliwek cebulę i duuuużo czosnku, który nadaje zupce ostateczny szlif :)
        Na talerzu, każdą porcję osobno posypuję świeżo startym parmezanem.
        Można tą zupę zrobić też w wersji zupy-kremu, zmiksować, posypać parmezanem i
        podawać z nasmarowanymi czosnkiem grzankami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka