marghot Re: ide upolowac mlodą kapuste :) 18.05.04, 10:36 rzuć oczkiem na kalafiorki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecik Re: ide upolowac mlodą kapuste :) IP: *.com.pl 18.05.04, 11:16 ja polowałam w zeszłym tygodniu. Potem była uczta :) a dziś polowanie na kalafiorki. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: ide upolowac mlodą kapuste :) 18.05.04, 11:18 Wczoraj przespacerowałem sie po targowisku koło Hali Mirowskiej. Kapusta wielkości pięści, kalafiory trochę bardziej widoczne, ale pomidory już od 5 zł. Teraz siedzę zły jak diabeł, bo baba na jednym stoisku obiecała, że dziś rano będzie mieć jagnię. A ja wyjść nie mogę! wrrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghot Re: ide upolowac mlodą kapuste :) IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 18.05.04, 11:20 a juz warzywka sa jadalne? czy nadal wodnite i pedzone? zakupki jutro, wiec chce sie nastawic :)) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: ide upolowac mlodą kapuste :) 18.05.04, 11:31 Pomidory wyglądały zachęcająco - na niektórych straganach straszyły takie żółto- pomarańczowe bledziochy, ale są i ładniejsze. kapusty po odjęciu pierwszych liści zostaje tyle, co kot napłakał, lepiej jeszcze trochę poczekać, za to truskawki "zbyt piękne, żeby były prawdziwe", nawet nie wiem ile za nie chcą, bo wyglądały niepoważnie - wielkie jak jajo, czerwone i błyszczące. A że w sąsiedztwie mam sklep prowadzony przez psychopatkę (w lipcu za kiszone ogórki chciała 15,60!!!) to u niej truskawki są teraz po 25 zł. Dziękuję, poczekam na chodnikowe babinki z łubiankami świeżych, gruntowych truskawek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: ide upolowac mlodą kapuste :) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 12:23 . A że w sąsiedztwie mam sklep prowadzony przez > psychopatkę czyzby Belwederska rog Dolnej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: ide upolowac mlodą kapuste :) 18.05.04, 12:49 BRAWO!!! Giezik, jak na to wpadłeś? Czyżby to złodziejskie nasienie stawało się już sławne? *** Jeśli jeszcze nie wszyscy wiedzą - kupować tam można tylko na własną odpowiedzialność; w tym sklepie panuje marża wahająca się pomiędzy 500 a 1200%, przy czym na etykietkach jest pięęęęknie wykaligrafowana nazwa warzywa, ale nie ma cen. Na skromną uwagę, że też powinna tam być, babsko się rozdarło że nie ma czasu na pisaninę, a w dodatku to : "ja tu mam cennik i wiem ile co kosztuje". Efekt jest taki, że dopiero po podliczeniu należności klijentom oczy wypływają z przerażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: ide upolowac mlodą kapuste :) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 13:19 ja tam mieszkalem przez 5 lat (do ub. roku) i ten sklep mnie zawsze fascynowal - na wszystkim napisane extra i jak piszesz min. 2 razy drozsdze niz wszedzie obok. Dla mnie to byl (zwlaszcza w niedziele) sklep ostatniejs zansy. jak juz KONIECZNIE czegos potrzebowalem a wiedzialem ze nie bedzie w billi czy gdzies obok, to pozwalalem sobie na odrobine luksusu i przeplacalem. Ale zawsze mnie dziwilo jak oni zarabiaja - tam sa zawsze pustki Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch szantażystki 18.05.04, 13:33 Zarabiają, bo to złe kobiety są. Dookoła nie ma innego warzywniaka (najbliższy na Górskiej), więc czują się bezkarne. A zarabiają na takich jak Ty "niedzielnych" desperatach. Z tym, że gość musi im zrównoważyć straty z całego tygodnia, pokryć rachunek za prąd i składkę na ZUS. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lada1 Re: szantażystki IP: 62.29.248.* 18.05.04, 15:16 Chłopaki łacze sie w bólu, mnie jeszce denerwuje oprcz cen i popiskujacego czujnika, jakosc warzyw i owoców np. kupno swiezego i jeszce zielonego koperku jest niemozliwe. Śmieszny jest tez dekor na zewnatrz tego przybytku - czyli zgnilego warzywa moc Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: szantażystki 18.05.04, 15:55 O to,to,to. Ona nie wychodzi na mnie - bo mi sie tam zdarzylo w sumie moze 5 razy byc (wychodzi raz na rok, no moze 7) - ale straty z tych zdychajacych warzyw na pewno ma wieksze. Chyba, ze to pralnia jaka jest Odpowiedz Link Zgłoś
lada1 Re: szantażystki 18.05.04, 16:36 I jeszcze zawsze aferta jest - ze sie dotyka, krzywo patrzy itd. Ja tez bylam pare razy, mono ze mieszkam tuz, tuz. To musi byc pralnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghot Re: ide upolowac mlodą kapuste :) IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 18.05.04, 11:20 a warzywka sa juz jadalne, czy nadal wodnite i sztucznie pedzone? wybieram sie jutro na zakupki i chce sie nastawic na jakies pychotki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Wasz kapuściany korespondent IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 12:25 na masle i oliwie (z pomidorów suszonych) przesmażony boczuś (z jakas resztka piersi z kurczaka). Do tego skrojone 2 kapusty zieloniutkie i pachnące. Wlasnie dochodza. Sporo pieprzu i ...uwaga ... wkroilem drobniutko poszatkowane suszone pomidory. Dochodzi wszystko wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Wasz kapuściany korespondent 18.05.04, 12:26 Giezik, ja Ci dam. Głodnemu opisywać takie smakowitości!!! A na kalafiorki spojrzałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Wasz kapuściany korespondent IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 12:29 kalafiorki zostawiam sobie na druga polowe tygodnia, takie malutkie jedrniutie juz sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Wasz kapuściany korespondent IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 13:21 co tu wiecej gadac. Doszedl jeszcze pieprz cytrynowy, koper i MNIAM.... poszlo. (no zostalo dla mua żonki oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecik Re: Wasz kapuściany korespondent IP: *.innsoft.com.pl 18.05.04, 13:36 no jak możesz - ja siedzę głodna, w pracy a ty co ?? a co do warzywniaka - rzeczywiscie. Mieszkam niedaleko, ale nie wchodzę (na szczęście tam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Wasz kapuściany korespondent IP: *.tele2.pl 18.05.04, 14:32 To ta kapustka musi kwaskowata byc od tych pomidorkow. Ale mnie zaskoczyles z tymi suszonymi. No no! Ja robie na kawalku cieleciny i z duza iloscia kopru, troszke zakwaszam kwaskiem cytrynowym i troszku slodze. I fajnie! Bede robila niedlugo moje ulubione golabki w mlodej kapuscie. Uwielbiam takie golabki zapiekane pod sosem beszamelowym. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Wasz kapuściany korespondent 18.05.04, 18:42 Ja tam robie najprosciej, jak mozna : podgotowuje i dusze, sole, slodze, dodaje odrobinke cebuli i zasmazki. Bez przypraw, bo ciemnieje. I jest najlepsza :) Pzdrawiam mlodokapuscianie! Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: ide upolowac mlodą kapuste :) 18.05.04, 13:08 A ja jeszcze poczekam. Dzisiaj robię paprykę (zapiekaną, wcześniej podgotowaną) faszerowaną dorszem + pieczarki + ryż. Na to ser. Może jakiś sosik? Nie wiem co by pasowało... Pomidorowe coś? Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Nowalijki tylko w Polsce IP: *.proxy.aol.com 20.05.04, 05:32 Macie szczęście, że możecie kupować nowalijki, młode warzywa. Tutaj w Stanach w zasadzie takich rzeczy nie znają. Wszystko jest przez cały rok, ale nigdy nie jest to sezonową nowością. Nawet na zieleniakach czuje się, że to wszystko pochodzi z farmowych fabryk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Nowalijki tylko w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 08:35 A ja kupiłam wczoraj prawdziwe młode ziemniaczki/ 3.5/ - polskie, skórka sama schodziła. Były pyszne z koperkiem i chłodnikiem . A na dzisiaj kapustka młoda/2 zł/ - myślę że będzie dobra - już twarda ale jasna, bez ciemnozielonych liści. Wszystko na straganach. A sprzedawczynie milutkie! Precz z pralniami. Na to czeka się cały rok! Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Nowalijki tylko w Polsce 20.05.04, 08:45 a bo ta pani nieusmiechnieta to ona sie frustruje, ze nikt u niej nie kupuje. I dlatego jak juz ten klient przyjdzie to emocje biorą nad nią górę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Nowalijki tylko w Polsce 20.05.04, 08:46 Pichciarzu, mysle ze w jewropie jednak zjawisko nowalijek wystepuje - wspominana FRances Mayes nie moze sie nadziwic temu zjawisku we Wloszech, gdzie pojawienie sie niemal kazdego nowego warzywka jest swietowane Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Nowalijki tylko w Polsce 20.05.04, 09:35 Swietowane to prawda, ale i tak czasem trudno sie zorientowac. Np. kalafiory sa caly czas i trudno zauwazyc, kiedy sa mlode. One akurat sa zawsze dobre. Ostatnio obowiazkowe jest umieszczanie miejsca pochodzenia, wiec jest to troche latwiejsze. Odpowiedz Link Zgłoś