Dodaj do ulubionych

krem budyniowy

19.05.04, 11:15
Jak zrobić krem budyniowy, żeby sie nie zważył?
Zawsze mam z tym problem/ choć steram się wcierać do masła wystygnięty budyń
małymi porcjami to i tak krem jest kaszkowaty. Co robię źle? Proszę o jakieś
sugestie.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: egata Re: krem budyniowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.05.04, 11:26
      Możliwe, że masło jest za zimne. Masło do kremu powinno być miękkie i dobrze
      roztarte.
      Druga sprawa to zbyt gęsty budyń.
      Niestety nie posłużę w tej chwili konkretnymi proporcjami.
    • Gość: charlotte Re: krem budyniowy IP: 62.29.137.* 19.05.04, 13:10
      Może to z powodu kożucha na budyniu? Trzeba często mieszać, jak stygnie albo
      przykryć folią spożywczą. Ja robię bardzo gęsty budyń i mi się nie waży. Ale
      długo ubijam mikserem (końcówkami jak do piany). Używam prawdziwego masła.
      Najpierw masło miksuję i po trochu dodaję budyniu. A gdy mi jestem zbyt
      niecierpliwa i dodam za wcześnie budyń (za ciepły), to wstawiam całość na
      trochę do lodówki, masło znów tężeje, i dalej miksuję. Zawsze wychodzi. Robię
      też zawsze na zwykłym mleku (nie UHT), mam wrażenie, że na UHT budyń ma trochę
      inną konstystencję, ale może to autosugestia. W ogóle wolę robić budyń do kremu
      sama z mąki, wydaję mi się, że ma lepszą konsystencję od tego z torebki na
      skrobii kukurydzianej. Na 1/2 l mleka bierze się 2 łyżki mąki pszennej i 2
      łyżki mąki ziemniaczanej. Słodzę według uznania, obowiązkowo także cukrem
      waniliowym.
    • Gość: Ulka Re: krem budyniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 07:42
      W żadnym wypadku nie mieszać budyniu,sam stygnie ,najlepiej ugotuj go wieczorem
      zostaw w pokojowej temp.przykryj garnek pokrywką.....to zapobiega przed twardym
      kożuchem.Robię to mikserem.końcówką z nożykiem...do koktajli.Najważniejsza
      tajemnica przy wszystkick kremach JEDNAKOWA TEMPRATURA WSZYSTKICH
      SKŁADNIKÓW..nie może się ważyć.Jeżeli tak się zdaży to można miskę lekko
      podgrzać w której kręcisz krem i miksować tak długo aż się wyrówna.Smacznego.
    • Gość: jaa Re: krem budyniowy IP: 213.17.133.* 21.05.04, 08:44
      Ucierać należy mikserem, długo i małe porcje (jak jest za dużo masy, przelewać
      porcjami do mniejszego naczynia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka