lunatica 20.05.04, 21:48 jak wyżej? proszę o czysto techniczne wskazówki... zupa już się gotuje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: POMOCY!Jak zagęścić zupę śmietaną lub jajkiem 20.05.04, 21:56 Smietaną: nalezy ją zahartowac, czyli wymeszac z odrobiną zupy, zeby sie nie "skisiła" z jajkiem : nie wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: POMOCY!Jak zagęścić zupę śmietaną lub jajkiem 20.05.04, 22:03 nie próbowałam osobiście, ale z lektury bodaj ćwierczakiewiczowej pamiętam, że jajka sie wbija na dno wazy i tamże chyba najpierw troszke zupy, a potem reszte sie wlewa :) waze już masz? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wazę? skąd ją wziąć... 20.05.04, 22:16 w myśl zaleceń pani ć w tym celu zapewne woła sie na służbę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: POMOCY!Jak zagęścić zupę śmietaną lub jajkiem IP: *.chello.pl 21.05.04, 08:17 Jeżeli już koniecznie jajkiem to samym żółtkiem! które trzeba "rozbełtać" w filiżance i stopniowo dodawać zupę, potem dodać do całości. A ja wolę zagęszczać dobrym jogurtem lub (zależy co to za zupa) - po prostu część przecieram - odpada problem z "warzeniem się" śmietany no i chyba zdrowiej! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch zupa z żółtkiem 21.05.04, 09:46 Jest kilka szkół: 1. żółtko rozmieszać z ciepłą zupą w kubku i wlać do garnka (robi się tak, jak ze śmietaną) 2. to samo, ale bez hartowania - mieszać trzeba intensywnie, bo się zrobią grudy 3. to co pisała jottka - żółtka na dno wazy i zalać gorącą zupą wymieszać, dodać resztę zupy - w zasadzie patrz pkt. 1 4. to co lubię najbardziej - wrzucić żółtko do bardzo gorącej zupy, policzyć do pięciu i wymieszać - robią się wtedy mikroskopijne kluski. REWELACHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica udało się! zagęściłam śmietana, którą wcześniej 21.05.04, 08:19 zahartowałam (nie bez obaw)... wyszła fantastyczna, delikatna, zupa czosnkowa... poezja :-) Odpowiedz Link Zgłoś