Dodaj do ulubionych

Qubrak - sos afrykanski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 22:32
NWłasnie odszukałam ze to ty pytałes o ten sos, wczoraj widziałam go w Biedronce, z tego co sadze jest to oferta okresowa
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Qubrak - sos afrykanski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 22:40
      gazetka.biedronka.pl/g45,slo_ce_na_talerzu.html

prosze strona 24/25
      • qubraq Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 10:29
        Tak tak, bardzo ladnie tylko moja Biedronka jakos nie zamawia produktów Agros "Łowicz" ;-/
        • jolunia01 Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 13:28
          3 września będę w Warszawie, mogę - o ile chcesz - wziąć ze sobą 2-3 słoiki. Napisz na gazetowy.
          • qubraq Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 16:15
            jolunia01 napisała:

> 3 września będę w Warszawie, mogę - o ile chcesz - wziąć ze sobą 2-3 słoiki. Napisz na
            > gazetowy.

Juz posłalem Ci małpę pod drzwi... :-)
          • qubraq Re: Qubrak - sos afrykanski 03.09.11, 18:52
            jolunia01 napisała:

> 3 września będę w Warszawie, mogę - o ile chcesz - wziąć ze sobą 2-3 słoiki. Napisz na
            > gazetowy.

jeszcze raz serdecznie dziekuje za sosy - jestes wspaniała, Joluniu! :-*
        • Gość: Ewa Re: Qubrak - sos afrykanski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 15:10
          Łowicz to jest oferta promocyjna, normalnie jej nie ma w sprzedazy jest teraz jak sezonowa, skoro jest w gazetce promocyjnej to jest w kazdej Biedronie. Normalnie w mojej tez łowicza nie ma..
    • dzioucha_z_lasu Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 11:23
      Co robicie z tym sosem?
      • Gość: Ewa Re: Qubrak - sos afrykanski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 15:11
        Tez jestem ciekawa, zwróciłam uwage bo zapamietałam, ze Qubraq szukał...
      • coralin Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 15:24
        Myślę, że to taki sos jak inne gotowce w słoikach czyli nadający się do jakiegoś mięsa pokrojonego w kostkę i do ryżu.
        Qubraku, Ewa dobrze pisze, że to oferta okazjonalna, więc jeśli nie widziałeś parę dni temu i nie zobaczysz za parę dni to nie oznacza, że tego nie było w Biedronkach.
        • reniam_123 Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 15:56
          Ja też byłam wczoraj w Biedronce, też widziałam ten sos i też pomyślałam o Qbraku :) nie no, jakaś paranoja wszystkich ogarnia ? :)))
          • dzioucha_z_lasu Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 16:01
            Qubraku!!!!! Co robisz z tym sosem? Bo nie wierzę, żebyś tak, po prostu tylko podgrzewał i już... :D
            • qubraq Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 16:22
              dzioucha_z_lasu napisała:

> Qubraku!!!!! Co robisz z tym sosem? Bo nie wierzę, żebyś tak, po prostu tylko podgrzewał i > już... :D

Ależ tak!...po prostu robie ragout kurczakowo-warzywne i do sosu dodaje ten sos afykański - on jest bardzo smaczny - ale nie dodaje do tego ryżu - ryz wole w innej postaci - zapiekany z cebulka podsmażoną na masle czy tez z warzywami albo risotto lub też na zimno ze smietaną utartym cynamonem, goździkiem i cukrem jako deser; O! do tego pasuje mi kasza gryczana i popijanie czerwonym czystym gorącym barszczem! :-)
              • dzioucha_z_lasu Re: Qubrak - sos afrykanski 24.08.11, 16:36
                Aha, po prostu ragout :D No to muszę ten sos kupić, jak tylko go wyczaję :)
              • mhr2 smacznego, 24.08.11, 16:41
                qubraq

O! do tego pasuje mi kasza gryczana i popijanie czerwonym czystym go
                > rącym barszczem! :-)
    • Gość: Y. Re: Qubrak - sos afrykanski IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 23:12
      Potwierdzam, jest, za 3.99. Dziękuję za podpowiedź, Qubraku, skusiliśmy się i natychmiast zostały dokupione słoiczki na zapas, naprawdę dobry sos. Kupiliśmy też ten drugi rodzaj, ale jeszcze nie był testowany - mam nadzieję, że jest równie dobry.
    • linn_linn Re: Sos afrykanski 25.08.11, 11:06
      Nikt nie probowal zrobic go w domu?
      • kosmopolitesiorbut Re: Sos afrykanski - przepis (?) 25.08.11, 11:52
        To to albo coś podobnego?

3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki zmielonej kolendry, 6 świeżych lub suszonych ostrych papryczek (namoczonych), 2 posiekane pomidory (bez skórki), sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, 1/4 szklanki wody.

Składniki zmiksować, przelać do rondelka, zagotować. Po odparowaniu odstawić do wystudzenia.
        • linn_linn Re: Sos afrykanski - przepis (?) 25.08.11, 12:55
          Mnie zainteresowal raczej ten:
          www.tabele-kalorii.pl/zdjecie-002370/Sos-afryka%C5%84ski-z-pomara%C5%84cz%C4%85-morel%C4%85-i-cynamonem-%C5%81owicz.jpg
          • kosmopolitesiorbut Re: Sos afrykanski - przepis (?) 25.08.11, 13:10
            Będę dzisiaj w Biedronce. Jak trafię na ten sos sprawdzę skład.
          • squirk Re: Sos afrykanski - przepis (?) 03.09.11, 20:43
            linn_linn napisała:

> Mnie zainteresowal raczej ten:
            > www.tabele-kalorii.pl/zdjecie-002370/Sos-afryka%C5%84ski-z-pomara%C5%84cz%C4%85-morel%C4%85-i-cynamonem-%C5%81owicz.jpg

Kupiłam go, ale nie testowałam jeszcze, jak spróbuję napiszę.
        • qubraq Re: Sos afrykanski - przepis (?) 25.08.11, 16:50
          kosmopolitesiorbut napisał:

> To to albo coś podobnego?
          >
          > 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki zmielonej kolendry, 6
          > świeżych lub suszonych ostrych papryczek (namoczonych), 2 posiekane pmidory (bez
          > skórki), sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, 1/4 szklanki wody.

To chyba przepis na czerwony sos afrykański ale mnie chodziło o żółty... z pomaraczą morelą cynamonem ananasem i brzoskwinią

> Składniki zmiksować, przelać do rondelka, zagotować. Po odparowaniu odstawić do
          > wystudzenia.

Linn linn, obawiam sie że nie dałbym rady samodzielnie go w domu zrobić - może jakąś afro-namiastkę na bazie tego mojego ragout
          • linn_linn Re: Sos afrykanski - przepis (?) 10.09.11, 11:14
            Prawdopodobnie zrobilbys lepszy. Ja zrobilabym z tych skladnikow, ale nie znam oryginalu. Trudno o porownanie.
            • qubraq Re: Sos afrykanski - przepis (?) 10.09.11, 15:54
              linn_linn napisała:

> Prawdopodobnie zrobilbys lepszy. Ja zrobilabym z tych skladnikow, ale nie znam
              > oryginalu. Trudno o porownanie.

Jesli będziesz w mojej stronie to wpadnij do mnie a Cie ugoszczę moim ragout kurczakowo-warzywnym z pieczarkami w lombinowanym sosie toslańsko-afrylańskim żółtym :-)
              Miła jestes że wierzysz w moje umiejętności ale ja niestety chyba nie dałbym rady - zresztą spróbuje cos zmajstrować na bazie sosu egzotycznego Heinz'a i jakichć owocowych dodatków plus troche przypraw z "7-miu smaków" z Indochin :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka