Dodaj do ulubionych

Coś na porost kości.

02.09.11, 21:54
Mam problem ze złamanym palcem u nogi. Chcę jak najszybciej wyleźć z gipsu i w celu sprawnego zrośnięcia nóżki piję ogromne ilości kefiru. Sam kefir już mi wyszedł bokiem, piję więc miksy kefiru z sokiem wielowarzywnym i pomidorowym, ale ileż można?
Co jeszcze mogę spożywać?
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Coś na porost kości. 02.09.11, 22:11
      Porost kości ? Hmmm...
      Kefir to nie jedyne źródło wapnia, jest mleko, jogurty, sery.
      Galaretki we wszelkiej postaci (od słodkich po np nóżki w galarecie) często zalecane przez lekarzy.
    • very.martini Re: Coś na porost kości. 02.09.11, 22:20
      wapń musi być w odpowiednich proporcjach do magnezu, żeby się wchłaniał, potrzebuje też witaminy A i D, inaczej możesz pojechać w Dolomity i wgryźć się w góry, a bez tych wspomagaczy szkoda wycieczki. Kefir ma poza tym za mało tłuszczu, żeby była z niego przyzwoita wchłanialność wapnia. Lepszym źródłem są jajka czy strączkowe, na które jest jeszcze końcówka sezonu, więc korzystaj. Jeśli masz dostęp do mięsa zwierząt hodowanych bez antybiotyków i hormonów, to gotuj zupy na kościach, jeśli nie, to sobie odpuść.

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: dorotkah Re: Coś na porost kości. IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.09.11, 22:27
        Czyli,ze jak sie nie ma organicznych kurczakow czy wolowiny to lepiej w ogole nie jesc wywaru z kosci?A warzywa?Lepiej jesc pryskane czy w ogole?Serio pytam bo czesto sobie zadaje to pytanie.Nie stac mnie na sto procent organic.
      • Gość: Ida Re: Coś na porost kości. IP: 178.73.48.* 02.09.11, 22:40
        Brednie o tych hormonach i cholewa wie co jeszcze

Gicz cieleca! Nozki wieprzowe w galarecie....
      • Gość: Jowita Re: Coś na porost kości. IP: *.res.bhn.net 09.03.14, 00:57
        Witamina k2.
    • roseanne Re: Coś na porost kości. 02.09.11, 23:17
      poza wapniem i wit D potrzebujesz tez fosforu, magnezu i kolagenu

dorzuc ryby , orzechy i galaretki
      wywary z miesa tez pomagaja

doskonalym zrodlem wapnia sa tez zolte sery i soja
    • Gość: Marek Wszystko co z kości pochodzi IP: *.unitymediagroup.de 03.09.11, 04:11
      Galaretki, zupy na kościach albo na mięsie z kością, tego rodzaju produkty, to białka najbardziej przydatne do budowy kości.
      • Gość: x paczpan, mam imiennika w unitymedia ;) IP: *.unitymediagroup.de 04.09.11, 22:11
    • eurytka Re: Coś na porost kości. 03.09.11, 06:35
      Na jeden złamany paluszek tyle zachodu?
      nie trzeba!
      Organizm da radę.
      Byle by dodatkowego wapnia aptecznego nie wchłaniać,
      jak mi dobra koleżanka poleciła kiedyś przy zdruzgotanym i połamanym stawie kolanowym,
      czego lekarze nie zalecali i mieli racje gdyż nadmiar tegoż wapnia poodkładał mi sie w innych miejscach w organizmie! Porobiły sie złogi a to w stawie barkowym a to w paluchu!
      O nerkach nie wspomnę!
    • kosmopolitesiorbut Samo jedzenie nie wystarczy. 03.09.11, 06:41
      Wit a + D, Ostercal 1250 D
    • nottymoni Re: Coś na porost kości. 03.09.11, 08:03
      najlepiej przyswajalne zrodlo to skorupki jajka: wszystkie mineraly w odpowiednich proporcjach. skorupki umyc, wyparzyc, wysuszyc i zmielic. lyzeczka dziennie wystarczy. jesli nie mozesz przelknac to mozesz kupic puste kapsulki w internecie, w takiej postaci podaje je swoim dzieciom.
      No i oczywiscie wazne jest zeby miec odpowiedni poziom witaminy d3 w organizmie, wiec jesli unikasz slonca, stosujesz filtry na codzien to przyswajalnosc wapnia bedzie bardzo niska.
    • puma002 Re: Coś na porost kości. 03.09.11, 08:28
      Galaretki, lepiej na słono niż na słodko.
      Witamina D i okłady z żywokostu.
    • Gość: mleczko sezamowe Re: Coś na porost kości. IP: *.stimo.net 03.09.11, 10:02
      domowej roboty
      zaciszeautyzmu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=164%3Anapoje-mleczne&catid=50%3Aautyzm-od-kuchni&Itemid=100&limitstart=8
      lub po prostu sam sezam; wygoogluj sobie "sezam źródło wapnia" lub coś takiego no i odstaw mleko koniecznie: vimeo.com/19892514

Powszechnie za najbardziej bogate w wapń uważa się produkty nabiałowe, mleko i sery. W klinice doktora Birchera-Bennera stwierdzono jednak, że najistotniejszym warunkiem dobrej przyswajalności wapnia jest jego relacja do fosforu. Najlepiej przyswajalny wapń otrzymujemy w takich pokarmach, w których ta relacja przedstawia się jak 1:1,7. Taka jest przeciętna proporcja w jagodach i orzechach. Stosunkowo korzystne proporcje wapnia do fosforu występują również w innych warzywach i owocach, na przykład w kalafiorze 1:1,0, podobnie w selerze, marchwi i pełnych ziarnach pszenicy, w pomarańczach 1:0,5, w suszonych figach 1:17, a w chlebie z pełnego przemiału 1:4

Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę

• lonely.stoner Re: Coś na porost kości. 03.09.11, 13:34
      ja slyszalam ze tez spozywanie sardynek z oscimi i jpgurtu naturalnego pelnotlustego jest podstawa diety przy zlamaniach.
      • mhr2 Re: Coś na porost kości. 03.09.11, 13:45
        wszystko dobrze dziala, tylko jak sie cale zycie odpowiednio odzywiasz
        bedzie mniejszym problemem, ale to i tak zalezy od genow
        • kosmopolitesiorbut Dixi - sed nichil ad rem...ntxt 03.09.11, 13:57
          • mhr2 Re: Dixi - sed nichil ad rem...ntxt 03.09.11, 14:10
            podono tez dziala,
            • kosmopolitesiorbut Re: Dixi - sed nichil ad rem... 03.09.11, 14:37
              mhr2 napisała:

> podono tez dziala,
              Ja pierniczę... Czy Ty masz jakiekolwiek wykształcenie? Zanim cokolwiek napiszesz zastanów się przynajmniej trzykrotnie. Właśnie zrobiłaś z siebie koncertową ...
              • kwiatek_leona Re: Dixi - sed niHil ad rem... nt 03.09.11, 14:51
              • mhr2 Re: Dixi - sed nichil ad rem... 03.09.11, 16:02
                kosmopolitesiorbut

jak czegos nie znasz to sie nie denerwoj, bo nie kazdy moze wszystko znac
                i to moze tobie zaszkodzic,
    • liiona Re: Coś na porost kości. 03.09.11, 15:47
      Jak tu stać przy kuchni z nogą w gipsie?
      Pchnij gońca do apteki po Ossobolin :)
      • Gość: Gosc987 Re: Coś na porost kości. IP: *.pools.arcor-ip.net 04.09.11, 21:57
        Największym źródłem wapnia jest parmesan a najlepszym jest oryginalny włoski Parmigiano-Reggiano. Mozna jeść go normalnie przygryzając gruszka czy jakimkolwiek owocem.
        • linn_linn Re: Coś na porost kości. 10.09.11, 11:07
          Takze Grana Padano.
    • Gość: ech ludzie ludzie Re: Coś na porost kości. IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.09.11, 15:55
      Kurcze, jakbys sie polamala w kilku wielkich kosciach (np jak ludzie po wypadkach samochodowych- miednica, kosci udowe itp) to bym zrozumiala bo pozrastanie sie w takim wypadku jest to nie lada wyczyn. Ale jeden paluszek? Jesli nie mialas poważnych niedoborów to zrośnie sie bez problemów i bez żadnego karmienia sie kefirami czy czyms takim
    • kasia_piet Re: Coś na porost kości. 03.09.11, 15:57
      O jedzeniu juz napisali, ja polecam masaż kontralateralny, czyli drugiej stopy/nogi
      (przy zlamaniu kosci podudzia masaz taki przyśpiesza zrost o 2 tygodnie, nie wiem jakie jest przyspieszenie z palcem u nogi, ale trzeba spróbować)
    • forencka Re: Coś na porost kości. 08.09.11, 13:44
      Porost kości... To żart?
    • novinka1 Re: Coś na porost kości. 08.09.11, 22:16
      Zdecydowanie galaretki np. z giczy. Mój ojciec po rozcięciu mostka to codziennie wcinał takie galarety robione przez moją mamę. Zalecenie lekarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka