Dodaj do ulubionych

Jak przygotować jabłka na szarlotkę

IP: *.kaskada.net 30.09.11, 15:47
z wysoką warstwą jabłek. Może głupie pytanie, ale... Gdy utrę i dam surowe to podczas pieczenia jakoś się kurczą i robi się cienka warstwa. Gdy podsmażyłam - zrobiły się rzadkie i wypływały podczas jedzenia. Macie jakieś patenty. Zawsze chciałam dorównać szarlotkom z cukierni - cienkie ciasto i grubo jabłek. Dowiedziałam sie jednak, że oni te szrlotki robią z gotowej masy jabłkowej w wiadrach. Nie wiadomo, co tam jest, że te jabłka tak sie trzymają.
Obserwuj wątek
    • Gość: Megi Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.e-wro.net.pl 30.09.11, 16:00
      Daj dwa razy wiecej jablek niz chcesz miec pozniej, skurcza sie i bedzie ok :) Ja tak robie. Daje duuuzo jablek
    • roseanne Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 30.09.11, 16:31
      jablka starte na duzych oczkach, mocno odcisniete
      wychodzi bez problemu , ciasto na 5 mm, jablek na 3cm i gora na 5mm

wazne, by ciasto bylo mocno przypieczone
      na kruchym zawsze
    • cucinissima Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 30.09.11, 16:57
      Ja tre jablka na duzych oczkach traki, daje do garnka, przyprawiam cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem (jeśli nie są kwaśne nie DAJE cukru). Podgotowuje jabłka na wolnym ogniu.
      Szarlotke robie w takiej standardowej balszce do pieczenia, daje 1,5 kg jablek.
      • Gość: pinia Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.kaskada.net 30.09.11, 17:03
        No właśnie - nie wiem, czy podgotować, czy dać surowe. Biorę dość dużo jabłek, na zwykłą blaszkę 2 kg
        • Gość: adi Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: 212.160.148.* 30.09.11, 17:06
          nie gotowac, nie smazyc i nie trzec na tarce, ale pozatkowac w cienkie plasterki
          • kosmopolitesiorbut Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 30.09.11, 17:18
            Dokładnie tak! Pokroić w nie za grube cząstki, obsypać cukrem i cynamonem, chwilę odczekać aż puszczą sok, odlać go i wykładać na ciasto.
            • djcargo Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 30.09.11, 18:28
              Ja jabłek nawet nie odciskam, co ma odparować to odparuje w piekarniku.
              • kosmopolitesiorbut Re: Pisałem o kruchym cieście.ntxt 30.09.11, 19:00
          • marbor1 Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 30.09.11, 18:25
            Już są w sprzedaży szare renety, a tych wcale nie potrzeba dosładzać ani smażyć. One są do szarlotek najlepsze.
            Grubą warstwę poszatkowanych jabłek kładę na kruche ciasto [bez uprzedniego podpiekania].
            Na wierzch ścieram na grubej tarce, schłodzone w zamrażalniku ciasto.
            Po upieczeniu obficie ypię cukier puder wymieszany z cynamonem.
            • Gość: pinia Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.kaskada.net 30.09.11, 18:54
              Jeżeli nie trzeć na tarce to w jaki sposób szatkujecie te jabłka? Plasterki, julienne, kostka, czy inaczej. Zawsze tarłam.
              • kosmopolitesiorbut Re: Jak sobie chcesz, możesz nawet w ćwiartki.ntxt 30.09.11, 19:03
          • mhr2 osobiscie kroje na 8siem czesci, 01.10.11, 09:31
            Gość portalu: adi napisał(a):

> nie gotowac, nie smazyc i nie trzec na tarce, ale pozatkowac w cienkie plasterk
            > i
            z plasterkami jeszcze nie praktykowalam, mozliwe ze spruboje, wiecej pracy
    • bene_gesserit Szarlotka twoich marzen: 01.10.11, 00:06
      Tutaj:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39914793.html
      • reniam_123 Re: Szarlotka twoich marzen: 01.10.11, 07:46
        Robię tak samo jak Marbor1, a jabłka szatkuję na szatkownicy, tej samej co ogórki na mizerię, czy kapustę na surówkę. Wychodzą super cienkie plasterki i podczas pieczenia prawie nie osiadają, jabłka daję takie, jakie akurat mam, nie szukam typowych odmian, bo musiałabym zjeździć całe miasto.
      • rozyczko Re: Zrob ta "spod Tater" - pyyyyszna ci jest :) nt 01.10.11, 11:14

• lonely.stoner Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 01.10.11, 12:05
      ja utarlam na tarce z duzymi oczkami, potem do gara, zasypalam cukrem, cynamonem i gotowalam dopoki nie puscily sok i nie zagescily sie troche- tak ze byly w takim jakby syropie. Gotowalam na wolnym ogniu, nie pamietam ile czasu dokladnie, ale dosc krotko.
      • lonely.stoner Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 01.10.11, 12:07
        aha, czytalam ze jablek sie nie gotuje a dusi- zeby wlasnie w tym swoim wlasnym sosie- z soku i cukru sie gotowaly, ale ja zdjelam w pewnym momencie pokrywke zeby troche odparowac wody. To ma na celu chyba to samo co przygotowywanie cebuli na zupe cebulowa- ta tez najpierw trzeba mocno poddusic i skarmelizowac az bedzie w takim gestym syropie zanim sie zupe cebulowa zacznie przyrzadzac.
        • mamagnoma Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 02.10.11, 22:04
          A zeby nadzienie jabłkowe było takie jak w tej szarlotce z coffeeheaven, ktoś moze wie jak zrobić? Czy to sie nie da, bo przemysłowe? :-( ?
          • aqua48 Odpowiedni gatunek jabłek! 02.10.11, 22:14
            Trzeba mieć odpowiednie jabłka - najlepsze są szare renety, albo landsbergskie. wtedy można je pokroić na jakiekolwiek kawałki i tak się ładnie rozpieką. A pod warstwę jabłek dobrze dać warstwę bułki tartej, albo jeszcze lepiej tartych orzechów.
    • Gość: miu Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.play-internet.pl 02.10.11, 23:25
      Ja w ogle nie daje zadnego ciasta, same jabkla zapiekam. Wychodzi dietetyczniej, zdrowiej i mniej pracy. Ew. moge posypac kruszonka na koniec ;) Rzeczywiscie podstawa jest gatunek jablek, w pieczeniu zachowuja sie zupelnie inaczej.

Do jablecznkiow ktore sa w cukierniach, z cala pewnoscia czegos dodaja, bo masa jest bardzo gesta i malo jableczna. Troche mi sie to kojarzy z maka ziemniaczana do soku jablkowego + jablka (powstanie gesta masa).
      • klara551 Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 02.10.11, 23:34
        A ja jabłka nie obrane a pokrojone na cząstki przekręcam przez maszynkę do mięsa,ładuję w płaski rondel i duszę w piekarniku/100-120 st./. Skórka ma pektynę i przez to jabłka są bardziej zwarte,jakby w galarecie,a skórka nie przeszkadza bo jest rozdrobniona. Słodzę dopiero po uprażeniu.
        • Gość: pinia Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.kaskada.net 03.10.11, 00:00
          Widzę, że jednak każdy robi na swój sposób. Muszę wypróbować różne wersje. Ostatnio starłam na tarce jarzynowej, odcisnęłam sok i surowe dałam na podpieczone ciasto. Niestety, z jabłek zrobiła się jednolita maź, a ja wolę wyczuwalne kawałki. Tylko, że wtedy nie można odcisnąć soku i boję się, że ciasto rozmięknie.
          • mhr2 zalezy na jakim i jak robisz? 03.10.11, 11:42
            Gość portalu: pinia napisał(a):

> Widzę, że jednak każdy robi na swój sposób. Muszę wypróbować różne wersje. Osta
            > tnio starłam na tarce jarzynowej, odcisnęłam sok i surowe dałam na podpieczone
            > ciasto. Niestety, z jabłek zrobiła się jednolita maź, a ja wolę wyczuwalne kawa
            > łki. Tylko, że wtedy nie można odcisnąć soku i boję się, że ciasto rozmięknie.
            • felinecaline Re: zalezy na jakim i jak robisz? 24.05.14, 23:20
              Jesli chcesz miec kawalki to jablek nie odciskaj ale przecedz na durszlaku lub sitku.
          • Gość: marbor1 Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.aster.pl 03.10.11, 12:04
            Pinia, na forum GP jest wyciągnięty z archiwum przepis Szelki na "szarlotkę spod samiuśkich Tater".
            Szarlotka jest super, niezawodna. Radzę Ci zrobić wg tego przepisu. U mnie ona weszła na stałe do kanonu ciast. Tam jest wszystko łopatologicznie wyjaśnione.
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39914793.html
            • mhr2 dziekuje, dla mnie za suche 03.10.11, 12:07
              Gość portalu: marbor1 napisał(a):

> Pinia, na forum GP jest wyciągnięty z archiwum przepis Szelki na "szarlotkę sp
              > od samiuśkich Tater".
              > Szarlotka jest super, niezawodna. Radzę Ci zrobić wg tego przepisu. U mnie ona
              > weszła na stałe do kanonu ciast. Tam jest wszystko łopatologicznie wyjaśnione.
              > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39914793.html
          • bene_gesserit Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 06.10.11, 00:03

Nie bardzo cie rozumiem.
            Powyzej masz zlinkowany, sprawdzony przez kilkadziesiat osob sposob na wysoka szarlotkę - wystarczy uzyc przepisu i szartotkowych jablek (najlepsza pora na szara renete) i efekt murowany, co udowodnione jest na zdjeciach w wątku. Skad watpliwosci?
            • Gość: pinia Do bene_gesserit IP: *.kaskada.net 06.10.11, 11:51
              Bene, zrobiłam tę zalinkowaną, wyszła pyszna, ale nie o takej szarlotce marzę. Jadłaś w dzieciństwie taką c cukierni? Cienkie dwie warstwy ciasta, a między nimi gruba warstwa tartych (chyba) i soczystych jabłek. W zalinkowanej szarlotce jabłka się rozwarstwiają i z kruchym ciastem powodują, że na talerzu jest taka jabłkowo ciastkowa kruszonka - mnie tak właśnie wyszło. Te jabłeczniki z cukierni się nie kruszyły, były wilgotne, (ale nie ciasto), polane lukrem, na takich wielkich blachach. Ach, te wspomnienia.
              • bene_gesserit Re: Do bene_gesserit 06.10.11, 12:19
                Utrzyj szare renety bez skorki, zmieszaj z maka ziemniaczana, cukrem i cynamonem.
      • marbor1 Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 02.10.11, 23:55
        Spróbuj upiec taką typową szarlotkę francuską bez ciasta.
        Potrzeba: 1 kg jabłek - szarej renety, 50 g masła, 150 g cukru, 100 g rodzynek i ew. szczyptę cynamonu.
        1.Jabłka poszatkować w cienkie plastry.
        2.Wysmarować masłem dość wysoką formę, włożyć jedną trzecią część jabłek, posypać 3 łyżkami cukru i połową rodzynek, na wierzchu położyć masło w grudkach.
        3.Na maśle położyć znów jedną trzecią część jabłek, posypać 3 łyżkami cukru, wysypać równą warstwą resztę rodzynek. Przykryć pozostałymi jabłkami, posypać cukrem i rozłożyć grudki masła. Uklepać.
        4.Przykryć folią aluminiową lub szczelnie pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika na 1 godz. W połowie pieczenia jabłka jeszcze raz uklepać. Wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
        Przepis pochodzi z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta".
        • Gość: miu Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.play-internet.pl 05.10.11, 19:21
          Ciekawe z jakiego regionu pochodzi opisane przez ciebie ciasto.

Jedna chyba mozna stwierdzic - nie jest to szarlotka francuska. Raczej jakies regionalne ciasto. W calej Francji slowo szarlotka oznacza TAKIE CIASTO - jest to mus z jakichs owocow na bazie bitej smietany. Tak biszkoptami wypelnia sie foremke i napelnia pyszna masa, po czym dekoruje.
          • felinecaline Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 24.05.14, 23:18
            Droga miu! w calej Polsce (a to przypadkiem jest polskie forum) szarlotka to "jablecznik" biorac ogolnie.
            Szarlotka francuska moze byc obojetne z jakimi owocami a nawet bez takowych :P, wiec moze poczekaj z udzielaniem swoich swiatlych rad w kwestii "szarlotkowej" az ktos zapyta o te francuska.
      • pomocny27 Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 23.12.16, 18:10
        witam jestem cukiernikiem i w cukierniach czesto dodaje sie bulki tartej by zagescic jablka oraz zylatyne zycze udanych wypiekow i pozdrawiam :)
    • dostrzezona Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 03.10.11, 10:28
      Kroisz jablka na plastry (mechanicznie).
      Zasypujesz na 2-3 godziny cukrem na sitku.
      Kilka razy mieszasz. Odciskasz sok. Dalej postępujesz zgodnie z przepisem.
      Mozesz wymieszać z lyżeczką proszku kislu jablkowego/cytrynowego, ale radze ostroznie.
      Wiejskie sposoby polegaja na dodaniu galaretki, brrrrrr, nie polecam.
      • mhr2 masz sok, z otrebow robisz ciasto, smacznego 03.10.11, 11:56
        dostrzezona napisała:

> Kroisz jablka na plastry (mechanicznie).
        > Zasypujesz na 2-3 godziny cukrem na sitku.
        > Kilka razy mieszasz. Odciskasz sok. Dalej postępujesz zgodnie z przepisem.
        > Mozesz wymieszać z lyżeczką proszku kislu jablkowego/cytrynowego, ale radze ost
        > roznie.
        > Wiejskie sposoby polegaja na dodaniu galaretki, brrrrrr, nie polecam.
        • reniam_123 Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 05.10.11, 16:10
          Znalazłam taki przepis, www.smaczny.pl/przepis,farsz_do_szarlotek,zdj,0 ciekawe czy nie sfermentuje tak bez cukru? Robił ktoś może?
          • mitta Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 05.10.11, 17:48
            Moja teściowa. Trze jabłka i pasteryzuje bez cukru. Chyba nic się nie dzieje, skoro co roku tak robi.
            • Gość: aqua48 Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.aster.pl 05.10.11, 20:44
              Ja jabłka rozpiekałam w piekarniku, przecierałam przez sitko i pasteryzowałam bez cukru. Trzymają się bardzo dobrze.
              • Gość: Gosc! Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: 82.139.156.* 05.10.11, 22:22
                Jabka kroje na dzwonka lekko odparuje, po ostygnieciu dodaje 2 duze łyzki kaszki mannej, wykładam na starkowana połowe ciasta, cynamon i tarkuje druga połowe ciasta i do piekarnika jabłek daje około 2 kg, kaszy mannej sie nie wyczuwa a szarlotka pieknie sie kroi.
            • reniam_123 Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 06.10.11, 07:59
              Jabłka teraz tanie i smaczne, zrobię w takim razie kilka słoików na próbę. Patrzcie no, człowiek uczy się całe życie, zawsze coś nowego ktoś podpowie :)
    • Gość: asiak Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.ennet.pl 06.10.11, 21:29
      ja robiłam według przepisu z blogu Dorotus, szarlotka na kruchym cieście - obrane poszatkowane jabłka podduszałam z odrobiną wody, potem dodawałam cukier i cynamon, a na końcu mąkę ziemniaczaną i troszke soku z cytryny - bardzo dobre! tylko chyba zrobiłam błąd przy dodawaniu mąki, następnym razem rozmieszam z odrobiną wody tak jak się robi przy kisielu, żeby nie powstawały grudki
    • azjaodkuchni Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 07.10.11, 19:08
      Dopiero się tu dowiedziałam, że ktoś obiera jabłka do szarlotki. Zawsze robiłam tak jak ktoś opisał wyżej mieliłam w maszynce do mięsa. Na normalną blaszkę zużywałam 2 kg jabłek. Robiłam na kruchym spodzie z mrożoną kruszonką ciasto robiłam zawsze z zółtkiem gotowanym na twardo i z krupczatką aż m się zatęskniło. W Azji jabłka są okropne.
    • an.i.ka Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 08.10.11, 21:04
      Martuchna napisał(a):

> Do podgotowanych pokrojonych w kostkę jabłek dodaję galaretkę albo taki fix do
      > jabłecznika z oetkera, to tak stabilizuje te jabłka i nie rozpływają sie na cie
      > ście maja lekko waniliowo-cynamonowy posmak.

Ja dosypuję budyń w proszku, raz dałam kisiel i też działało.
      • Gość: Damian Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.09.13, 20:56
        do duszonych jabłek można dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej:-)
        • roseanne Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 19.09.13, 21:55
          mozna, ale wtedy zupelnie inna konsystencja
    • mamalgosia Re: Jak przygotować jabłka na szarlotkę 20.09.13, 20:00
      Czytałam skład którychś jabłek ze słoika w sklepie - tam była żelatyna
    • Gość: Monia Sposób na jabłka do szarlotki, którego szukacie. IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.14, 01:59
      WITAJCIE. CZYTAM I CZYTAM JAKIE MACIE KŁOPOTY I OCZEKIWANIA. KOMU CHODZI O ROZPADAJĄCY SIĘ FARSZ: KRUCHE CIASTO NAKŁUC WIDELCEM I PODPIEC AŻ SIĘ NIECO PODRUMIENI NA WIERZCHU, POSYPAC SPORĄ ILOSCIĄ BUŁKI TARTEJ I WYŁOŻYC NIECO PRZESTYGNIETE JABŁKA (LEKKO ROZGOTOWANE, ROZDROBNIONE UBIJAKIEM DO ZIEMNIAKA, BĘDĄ MIĘKKIE I LICZNE KAWALKI NA CIEŚCIE), NA TO ZETRZEĆ LUB ROZWAŁKOWAĆ 2 CZEŚĆ CIASTA I PIEC. JABŁKA MAJĄ CZĄSTKI BO SĄ TYLKO CZESCIOWO ROZDROBNIONE, NIE ROZBEŁTAJĄ SIĘ BO GALARETKA JE ZETNIE. POLECAM TRUSKAWKOWĄ, ZAWSZE MI TAK WYCHODZI I JEST PYSIAA!!! JEŚLI KTOŚ CHCE MOGĘ PRZESŁAĆ SZCZEGÓŁY PROPORCJI SKŁADNIKÓW, JAKIE STOSUJĘ.
      • Gość: Monia Re: Sposób na jabłka do szarlotki, którego szukac IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.14, 02:02
        Z TEGO POŚPIECHU ZAOMNIAŁAM NAPSAĆ, ZE DO UGOTOWANYCH JABŁEK, WSYPAĆ TRZEBA GALARETKĘ W PROSZKU, WYMIESZAC I LEKKO PRZESTUDZIĆ,
    • Gość: helena541 Re: zawsze tak krzyczysz gdy sie spieszysz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.14, 22:29
      ja do Moni,prześlij swój przepis,proszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka